Olay Gazetesi Bursa

Seçmen sürprizi: Darbe girişimiyle başkanlık sistemine destek patladı

Görünen o ki… 15 Temmuz darbe girişimi Türkiye için her anlamda milat oldu. Buna toplumun olaylara ve geleceğe bakışı da dahil. Nitekim… Türkiye çapında yapılan araştırmalar 15 Temmuz öncesi ve sonrasındaki toplumsal bakış değişimini çok açık bir şekilde gözler önüne seriyor. Bu sütunlarda Türkiye genelindeki araştırmalarına zaman zaman yer verdiğimiz Araştırmacı Metin Ünal’ın son değerlendirmelerine […]

Görünen o ki… 15 Temmuz darbe girişimi Türkiye için her anlamda milat oldu. Buna toplumun olaylara ve geleceğe bakışı da dahil.

Nitekim…

Türkiye çapında yapılan araştırmalar 15 Temmuz öncesi ve sonrasındaki toplumsal bakış değişimini çok açık bir şekilde gözler önüne seriyor.

Bu sütunlarda Türkiye genelindeki araştırmalarına zaman zaman yer verdiğimiz Araştırmacı Metin Ünal’ın son değerlendirmelerine 28 Ağustos günü yer verdik.

Üstelik…

Ünal o yazıda kimi konulardaki 15 Temmuz öncesi ve sonrasına ilişkin çarpıcı değişimleri rakamlarla ortaya koyarken, Suriye topraklarında Cerablus Harekatı olarak başlayan ve Fırat Kalkanı adını alan harekatla ilgili bakışı da yine çarpıcı rakamlarla açıklıyordu.

En dikkat çekici olansa…

15 Temmuz öncesi en güvenilir kurumlar sıralamasında hep ilk sırada yer alan Türk Silahlı Kuvvetleri’nin 15 Temmuz’da yüzde 62’ye gerilemesine karşın, Fırat Kalkanı operasyonuyla yeniden yüzde 82’ye çıkmasıydı.

Aynı noktada…

Askerin Suriye’de başlattığı operasyonları da toplumun yüzde 80’i doğru buluyor ve aynı doğrultuda da destek veriyor.

Bununla birlikte…

Araştırmacı Metin Ünal’la sohbet ederken, yine 15 Temmuz öncesi ve sonrası araştırmalarında ortaya çıkan çarpıcı bir sonuca daha dikkat çekti: 

“15 Temmuz öncesi yaptığımız araştırmalarda başkanlık sistemine destek yüzde 48’lerdeydi. Fakat 15 Temmuz sonrası başkanlık sistemini desteklediğini söyleyenlerin oranı yüzde 74’e ulaştı.”

Gerçekten de…

Ortada çok büyük bir değişim var. Hatta destek patlaması demek de mümkün.

Kuşku yok ki…

Darbe girişimi siyaset arasında buzları eriten ve diyaloğu geri getiren etkileri yanında, toplumun kimi konulara bakışını da değiştirdi.

Başkanlık sistemine desteğin yüzde 48’den 74’e çıkması da, bu tür olaylarda güçlü irade ve otorite eksiğinin görülmesi olarak kabul edilebilir.

Galiba…

15 Temmuz’dan sonraki sürece ilişkin siyasi gelecek stratejileri arasında en önemli aşamayı halkın başkanlık sistemine desteğindeki bu büyük patlama oluşturacak.
 

Erken seçim için net bir görüş yok

 

15 Temmuz öncesi ve sonrası toplumun eğilimini belirleyen araştırmalarda pek çok konu net bir çerçevede ortaya çıkarken, erken seçim için belli bir eğilim oluşmadığı görülüyor.

Rakamı da Araştırmacı Metin Ünal açıkladı:

“Verilere göre, seçmenin yüzde 47.4’ü erken yapılacak bir seçime gerek olmadığını düşünüyor. Erken seçimi gerekli görenlerin oranıysa yüzde 56.”

Burada..

Rakamların kafa kafaya denilebilecek yakınlığı, seçmenin seçim için kararsızlığı olarak yorumlanıyor ki, Ünal’ın 28 Ağustos’ta yayınladığımız siyasi tercihlerde kayda değer değişim olmadığı savını da destekliyor.
 

Ankara’daki diyalog havası Bursa’ya da yansıdı

 

Liderlerin Çankaya’daki Başbakanlık’ta, Beştepe’deki Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde buluşmalarıyla 5 milyon kişinin katıldığının açıklandığı Yenikapı Mitingi’nde bir araya gelmeleriyle oluşan diyalog havası Bursa’ya yansıdı. AK Parti İl Başkanı Cemalettin Torun’un muhalefet partilerini ziyaretlerinin ardından MHP İl Başkanı Tevfik Topçu’nun CHP’ye yaptığı ziyaret de yeni bir başlangıç oldu.

CHP İl Başkanı Şadi Özdemir de iade-i ziyaret için arkadaşlarıyla birlikte MHP’ye gitti. Sıcak sohbetin ortaya çıktığı ziyarette açığa alınan ve ihraç edilen kamu görevlilerinin durumu da konuşuldu.

 

Marmaris’teki otelde 15 Temmuz’un izlerinden çok etkilendiler

 

Türkiye’nin büyük bir badire atlattığı ve uçurumun kenarından döndüğü 15 Temmuz gecesi yaşananları toplumun unutması mümkün değil. O gecenin en önemli kırılma noktası da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın tatilini geçirdiği otele yapılan baskındı.

Erdoğan’ın 15 dakika farkla kurtulduğu o baskını yapanların niyetlerinin hiç de iyi olmadığı anlaşılıyor.

Nitekim…

AK Parti Mudanya İlçe Sosyal İşler Başkanı Şenol Kul ve AK Parti Mudanya Gençlik Kolu Başkanı İzzet Dursun, gençlik kollarından bir grupla birlikte Marmaris’e gidip Grand Yazıcı Oteli’nde çatışma yaşanan yerleri gezdiler.

İzlenimlerini anlatırken…

“15 Temmuz gecesi çatışmanın yaşandığı yerleri görünce çok etkilendik, kendimizi o anı yaşıyormuş gibi hissettik” diyen Kul ve Dursun çatışmada polisin şehit düştüğü yere de karanfil bıraktılar.

Ardından…

Çalışanların o geceden sonra bozulan psikolojilerinin halen düzelmediğini belirtip bir de gözlem paylaştılar:

“Türkiye’nin her yerinden insanlar akın akın otele gelip çatışma yaşanan bölümleri ziyaret etmek istiyorlar, ama güvenlik nedeniyle o yerler kapalı. Buradan Cumhurbaşkanımızın sağ kurtulmasına bir kez daha şükrettik.”

 

2 kez Dünya Şampiyonu oldu, şimdi hedef Avrupa şampiyonluğu

 

Kick Boks’ta Bursa Bölgesi sporcusu olan Hüsnü Sarı’nın kariyerinde tam 2 Dünya şampiyonluğu var, ama Avrupa şampiyonluğu henüz yok.

İşte…

Şampiyon, şimdilerde bu hedefe de ulaşmak için çalışmalarına başladı.

Gerçi…

Şevket Yılmaz Hastanesi’nde çalıştığı için antrenman programını gerektiği gibi yapamıyor, ama yine de 22 Ekim’de Slovenya’nın Maribor kentinde yapılacak Kick Boks Avrupa Şampiyonası’nda bir de Avrupa Şampiyonluğu Kemeri takmak istiyor.

İş engeli yanında, bu önemli şampiyonaya sponsorsuz hazırlanmanın sıkıntısını da yaşayan Hüsnü Sarı’yı 17 Kasım’da bir büyük sınav daha bekliyor.

Çünkü…

17 Kasım’da da Almanya’nın Koblenz kentinde bu kez 71 kilodaki Dünya Şampiyonu unvanını koruma maçına çıkacak.