Yıllardır… Her defasında tekrarlıyoruz. İstanbul merkezli kamuoyu araştırma firması ADA Araştırma’nın yaptığı seçim araştırmaları sonunda açıkladığı tahminler hiç yanılmadı.
Hatta…
Araştırmanın ortaya çıkardıklarıyla seçim sonuçları bugüne kadar hep bire bir uyuştu. Hafta sonu da, ADA Araştırma Genel Müdürü dostumuz Ayhan Adıgüzel yaptıkları en yeni araştırmayı gönderdi.
Üstelik…
Adıgüzel bu kez üçlü karşılaştırma yapmış. Bu nedenle. 24 Haziran 2018 seçiminde partilerin aldıkları oy oranlarıyla, eylül ve ekim aylarındaki gündem araştırmaları karşılaştırılıyor.
Zaten…
Seçim yaklaşırken siyasi tercihlerdeki değişimi gösteren tablo da bu.
Örneğin…
“Bu pazar seçim olsa” hangi partiye oy verileceğini sorgulayan araştırmada kararsızlar dağıtıldıktan sonra çıkan tablo şu:
AK Parti yüzde 40.2, MHP yüzde 8.6, CHP yüzde 22.6, HDP yüzde 10.7, İYİ Parti yüzde 10.4, Saadet Partisi yüzde 0.4, DEVA Partisi yüzde 1.1, Memleket Partisi yüzde 0.8, Yeniden Refah yüzde 2.4, Zafer Partisi yüzde 1.3, diğerleri yüzde 1.5.
Karşılaştırma tablosuna gelince…
24 Haziran 2018 seçiminde yüzde 42.5 oy alan AK Parti eylül ayı araştırmasında yüzde 37.3’e gerilemiş. Ekim ayında yüzde 40.2 tahmin ediliyor.
Yanı sıra…
CHP yüzde 22.6 oy aldığı 24 Haziran seçiminden sonra eylülde yüzde 24.5’e yükseliyor, ama ekim ayın araştırmasında yine yüzde 22.6’ya geriliyor.
HDP’de durum daha farklı.
24 Haziran seçiminde yüzde 11.7 oy alan HDP eylülde yüzde 10.2 gerileyip, ekimde yüzde 10.7’ye çıkıyor. İYİ Parti ise 24 Haziran’da yüzde 10 olan oyunu eylülde 10.3’e, ekimde de 10.4’e yükseltmiş.
24 Haziran’da yüzde 11.1 oy alan MHP ise sonrasında yaşadığı sarsıntıyı atlatmış görünüyor. Eylülde 7.7 olan oyu ekimde 8.6’ya çıkmış durumda.
Bu arada…
Yeniden Refah’ta yükseliş görülürken DEVA, Saadet, Memleket, Zafer partilerinde hafif gerilemeler var.
Merak edilen başka tablo: Meclis nasıl oluşur?
Kuşkusuz… 2023 seçinin farklı özellikleri ve atmosferi var.
ADA Araştırma da ekim ayı gündem araştırmasında TBMM simülasyonu yapmış, Meclis’te olası sandalye dağılımını araştırmış.
Buna göre…
AK Parti’nin 261, CHP’nin 147, MHP’nin 56, HDP’nin 69, İYİ Parti’nin 67 milletvekili çıkarabileceği tahmin ediliyor.
Rakamlar Cumhur İttifakı’na yasa çıkarma çoğunluğu sağlıyor, ama anayasa değiştirmeye yetmiyor.
Seçmen eğiliminde son durum: Cumhurbaşkanlığı tablosu da değişti
Ankara’da… 2023’teki seçimin 14 Mayıs’ta yapılabileceği konuşuluyor. Olmazsa seçim 18 Haziran’da.
Böyle bir süreçte…
Cumhurbaşkanı adaylığı olarak yalnızca Recep Tayyip Erdoğan belli.
O nedenle…
ADA Araştırma da olası adaylar üzerinden vatandaşa seçenekli olarak sormuş. Kararsızlar dağıtıldıktan sonra çıkan tablo şu:
Recep Tayyip Erdoğan yüzde 50.8, Mansur Yavaş yüzde 13.7, Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 8.7, Selahattin Demirtaş yüzde 5.4, Millet İttifakı Adayı yüzde 3.8, Ekrem İmamoğlu yüzde 2.6, Altılı Masa Adayı yüzde 2.5, CHP Adayı yüzde 2.5, Meral Akşener yüzde 2.5, HDP Adayı yüzde 1.3, Muharrem İnce yüzde 1, Fatih Erbakan yüzde 0.9, Ali Babacan yüzde 0.7, diğerleri yüzde 3.5.
İki ay önce daha farklı tahminler yapıldığı anımsanırsa, seçim yaklaştıkça seçmen eğilimindeki değişim daha iyi anlaşılıyor.
Ekonomiden başka sorun yok!
ADA Araştırma… Gündem araştırmalarında sürekli Türkiye’nin en önemli sorununu da belirlemeye çalışıyor.
Bu ayki tablo dikkat çekici.
Çünkü, ekonomik sorunlar yüzde 65.7 çıkarken, ikinci sırada yüzde 7.3’le işsizlik, üçüncü sırada ise yüzde 3.6’yla adaletsiz davranılması yer alıyor. Listede göçmen-mülteci sorunu da yüzde 2.4’e gerilemiş.
Farklı tablo, ekonomik sorunların tüm sorunları kapattığını gösteriyor.
Kılıçdaroğlu’nun Fatiha şaşkınlığı: Ben daha yarısındayken bitiriyorlar
Cumartesi günü… TR Düşünce Kulübü’nün organize ettiği toplantıda sivil toplum örgütleri temsilcilerinin sorularını cevaplayan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu çok özel değerlendirmeler de yaptı.
Örneğin…
Bir soruyu cevaplarken, din ve devlet ilişkilerinden başlayıp günlük yaşamın içinden örnek verirken şaşırdığı bir noktaya dikkat çekti:
“En iyi bildiğimiz dua Fatiha Suresi. En çok onu okuyoruz. Gidiyoruz, Fatiha’yı okurken, ben daha yarısındayken birden bitiriyorlar.”
Ardından…
“Yahu nasıl olur?” diye sordu ve şunu anlattı:
“Gittim, hatta evde bir daha okudum, acaba ben mi yanlış biliyorum diye, ama yanlış yok.”
Üzüldüğü bir nokta da şu:
“Bakıyorsunuz, birisi çıkıyor ‘Sen dinsizsin’ diyor. Yahu nereden çıktı? Sana bu yetkiyi kim verdi? Nasıl aldın bu yetkiyi? Bunu rahatlıkla söyleyebiliyor.”
Engellilerden toplu ulaşım sitemi
Orhangazi’de… Gelecek Partisi İlçe Kadın Kolları’nın “Kadınların Sorunlarına Çözüm Yolları” toplantısında özel bir sitem öne çıktı.
Sitemi de, Türkiye Sakatlar Derneği Orhangazi Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Semra Demirci dile getirdi:
“Toplu ulaşım araçlarının çoğu engelli araçlarına uyumlu. Fakat engelli rampalarının açıldığını görmedik. Tekerlekli sandalye ya da bedensel engelliler araçlardaki engelli rampalarından faydalanamıyor.”
Sorun uzun yol otobüsleri için de geçerli.