Tartışmasız… Deprem bölgesinde çalışanlar ve üretim tesisleri için çok zor bir durum var. Yaşamlar yitirilmiş, evler, işyerleri, fabrikalar yıkılmış. Bir anda sokakta kalanlar da Batı’ya insani göç başlatmış.
Gelenler arasında…
Sanayi bölgelerinde çalışan nitelikli elemanlar var. Burada yaşamlarını sürdürebilmek için çalışmak zorundalar.
Hatta…
Depremzede nitelikli elemanların fabrikalara başvurdukları, fabrikaların da ihtiyaçlarına göre eleman aldıkları kulağımıza geliyor.
Peki…
Soruya…
Ziyaretimize gelen ve kısa adıyla NOSAB olarak bilinen Nilüfer Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Erol Gülmez net cevap verdi:
“Deprem bölgesindeki fabrikaları eleman yokluğundan çalıştıramazsak, bölgede kocaman hayalet kentler olur. Bu da bir beka sorunudur.”
Konuya…
Bölgenin gerçeği olan, fakat pek tartışılmayan bir noktadan baktı:
“Bölgede demografik yapı riskliydi, bugünkü durumla daha da riskli oldu.”
Küçük bir uyarı yaptı:
“Bilimsel verilere göre, bu bölgede bir daha 200-250 yıl sonra yıkıcı büyük deprem olabilir. Oradan ayrılanlar İstanbul, Bursa, Kocaeli gibi deprem riski yüksek kentlere gidiyorlar.”
Sanayi açısından durum tespiti yaptı:
“Kahramanmaraş ve Hatay’daki fabrikalarla, az da olsa Adıyaman’da sorun var. Toparlanıp bir an önce üretime hazır hale getirmek gerekiyor.”
Soruna işaret etti:
“Bölgedeki sanayici dostlarımızla konuşuyoruz. Onlar da bir an önce üretime dönmek istiyorlar, fakat elemanları yok. Ya ölmüşler, ya bölgeyi terk etmişler. Bizden ödünç eleman istiyorlar.”
Günlerdir…
Depremi, yıkımları, kayıpları, kentlerin yeniden kurulmasını konuşuyoruz; ama sanayi ve üretim sorunu da unutulmamalı.
Tıpkı elemansız fabrikalar gibi yeni yapılan konutlar da boş kalabilir ve bölge gerçekten hayalet kentlere dönüşebilir.
Bu da tehlike.
OSB’lerden farklı yardım yöntemi
“Yardımlarda en doğru ve en uygunu yapmak için OSB’ler eşleştirildi. OSBÜK tarafından Bursa olarak Adıyaman’la eşleştirildik.”
Son durumu şöyle açıkladı:
“Gıda ve yardım malzemeleri yanında 100 konteyner üretimine başladık. Hedefimiz 200 konteyner.”
Gülmez’den Bursa tekstiline tedarik uyarısı, bankalara çok kritik çağrı
Şunu biliyoruz… Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş gibi deprem bölgesi illerinde sanayi üretimi var. Özellikle Kahramanmaraş’ta üretilen iplik ihraç bile ediliyor.
Ne var ki…
Bu tablo üretimin durması anlamına geliyor.
NOSAB Başkanı Erol Gülmez de deprem sonrası Bursa’yı da etkileyecek domino etkisi tehlikesine dikkat çekti:
“Başta iplik olmak üzere, tekstil sektörünün önemli tedarik ürünleri bölgeden gelmezse Bursa tekstili çok olumsuz etkilenebilir.”
Bankalara da çağrısı var:
“Sanayicilerimizden; ürün verdikleri için deprem bölgesinden alacaklı olanlar var. Bankalar bu durumda olanlara, alacakları kadar uzun vadeli kredi açabilirler. Yoksa ekonomik yıkımlar olur.”
BTSO Sahra Mutfakları Komisyonu kurdu
İşte…
BTSO, soruna uzun vadede yardımcı olabilmek için Sahra Mutfakları Malzeme Tedarik Sevk ve Koordinasyonu Çalışma Grubu kurdu.
Yönetim kurulu üyeleri Haşim Kılıç, Abidin Şakir Özen, Hakan Batmaz ile Meclis Divanı Üyesi Gülçin Güleç’in katılımıyla ilk toplantıda yol haritası görüşüldü.
İYİ Parti’de yeni dönem: Kent muhalefetiyle sorunlar meclislere taşınacak
Görülen o ki… Milletvekili aday adayı olmak için il başkanı adayı olmayan Selçuk Türkoğlu’ndan İl Başkanlığı’nı devralan Dr. Mehmet Hasanoğlu bildiğimiz siyaset anlayışını yansıtıyor.
Tarzı…
Bunun için de…
“Bursa’nın en büyük sorunlarından biri” olarak kabul ettiği ulaşım ve trafik sorunlarıyla taşımacı esnafının sesi olması amacıyla kurulan Ulaşım Komisyonu Başkanlığı’na Davut Yalçın getirildi.
Gençlere yönelik Spor Komisyonu Başkanlığı görevini de Adem Yakını üstlendi.
Dr. Hasanoğlu, komisyonları duyururken, “sosyal imkanları arttıracak teşkilatlanmanın devam edeceği” mesajı verdi.
Mudanya’nın tarımsal çeşitliliği için buluştular
İşte…
Geçen yaz köylere cennet hurması fidanı törenine katıldığımız Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Daire Başkanı Düşünsel Şentürk bu kez yeniden seçilen Marmarabirlik Mudanya Kooperatifi Başkanı Cüneyt Soylu’yu ziyaret etti.
Konu, Mudanya’nın tarımsal çeşitliliği oldu.