Şunu biliyoruz… Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın gençliği Bursa’da geçti. Bursa Erkek Lisesi mezunu olmasının etkisiyle Bursa’nın sağlık hizmetleri yatırım ve planlamasına daha duyarlı yaklaşıyor.
Sağlık Bakan Yardımcısı Halil Eldemir de geçmişte Bilecik Milletvekili olmasına karşın Bursa’da büyüdü, yetişti, eğitimini bu kentte yaptı, ailesi de Bursa’da yaşıyor.
Kısa adı BİHMED olan Bursa İmam Hatip Lisesi Mezunları Derneği Başkanlığı yıllarında önemli sivil toplum örgütü organizasyonlarına imza attı.
Sağlık hizmetlerinde yatırımdan planlamaya kadar Bursa’nın avantajları var.
Nitekim…
Geçmişte BİHMED yönetiminde birlikte çalıştığı Kızılay Bursa Şubesi Başkanı Davut Gürkan’la birlikte Kızılay’ın Mudanya Altıntaş’taki Gençlik Kampı’nda buluştuğumuz Sağlık Bakan Yardımcısı Halil Eldemir’le uzun uzun Bursa sohbeti yaptık.
Önce…
Yönetim kurulu üyesi olduğumuz Kızılay’a ait Gençlik Kampı’nın sağlık turizmi için değerlendirilmesinden başlayıp, Bursa’nın sağlığını konuştuk.
Söze…
“Sağlık Bakanımız Sayın Fahrettin Koca, Bursa Valimiz Sayın Yakup Canbolat, milletvekillerimiz ve belediye başkanlarımızla tam bir uyum içinde Bursa için çalışıyoruz” diye başladı ve şunu söyledi:
“Bursa’da sağlık yatırımları fiziki anlamda büyük ölçüde tamamlandı. Şimdi yepyeni bir sağlık planlamasıyla hamle zamanı başlıyor.”
Ardından…
Yeni sağlık planlamasının hamle başlangıcını açıkladı:
“Şehir Hastanemiz açılalı 5 ay gibi kısa bir süre oldu ve bu kısa sürede çok mesafe aldı. Yan dal eğitimini tamamlamış ‘uzmanın uzmanı’ denilebilecek doktor atamalarıyla 10 klinik açılmasına onay verdik.”
Şunu vurguladı:
“Geçen hafta Sağlık Hizmetleri Genel Müdürümüz ekibiyle birlikte geldi ve son düzenlemeleri yaptı. Böylece Şehir Hastanemiz aynı zamanda Eğitim ve Araştırma Hastanesi oldu. Bu da Bursa için büyük bir şans.”
Şu bilgiyi de verdi:
“Doktor eksiğimiz yok. Hekim dışı sağlık personeli olarak hemşire, ebe ve personel eksiği ocak ayında açılacak kadrolarla tamamlanıyor. Sistem sorunları da giderildi.”
Türkiye’nin tek Spastik Çocuklar Hastanesi
Ancak…
Hastane ihtiyacı karşılamaya yetmiyor. O müjdeyi de Sağlık Bakan Yardımcısı Halil Eldemir verdi:
“Bursa’mızın sanayicisi, eski Bakanımız Sayın Cavit Çağlar’ın bağışladığı arsa üzerine yeni bir hastane için 4 Şubat’ta proje ihalemiz var. Hastaneyi de hızla tamamlayacağız.”
Planlama yapıldı, sağlık turizmi için dünyanın her yerinden hasta gelecek
Öncelikle…
“Sağlık turizmi özel ve kamu hastaneleriyle birlikte güçlenecek” dedi ve şunu söyledi:
“Kısa adı USHAŞ olan Uluslararası Sağlık Hizmetleri A.Ş.’yi kurduk. Bir kamu şirketi olan USHAŞ 26 ülkede tanı merkezleri açıyor.”
Şunun altını çizdi:
“Ambulansları da olan bu merkezlerde MR ve tetkikler yapılacak, oralarda ameliyat edilemeyen hastalar Türkiye’ye getirilip Türkiye’deki sağlık hizmetlerinin pazarlaması yapılacak.”
Organizasyonda Ortadoğu, Avrupa ve Ortaasya ülkelerine öncelik verildiğini ifade eden Eldemir şuna dikkat çekti:
“İstanbul’a uçakla gelecek hastaların havaalanından İstanbul içindeki hastanelere ulaştırılabilmeleri sıkıntılı, ama OsmanGazi Köprüsü ve otoyolla trafiğe girmeden 1 saatte Bursa’ya getirilmeleri mümkün. Bu da Bursa’nın avantajı.”
Kalp nakli için izin çıktı
İşte…
O başvurunun sonucunu Sağlık Bakan Yardımcısı Halil Eldemir açıkladı:
“Perşembe günü Sağlık Bakanlığı’ndan gelen heyet Kalp Nakli Merkezi’nde incelemesini yaptı ve olumlu rapor verdi. Bazı istekleri var, şimdi onlar tamamlanacak.”
Bursa’nın 2 ucunda eğitim-araştırma ve merkezde de Devlet Hastaneleri
Değerlendirme yaparken de sağlık sistemi işleyişini anımsattı:
“Sağlık hizmetinde birinci basamakta aile hekimleri var. Devlet Hastaneleri ikinci basamağı, eğitim ve araştırma hastaneleri de üçüncü basamak sağlık hizmetini oluşturuyor.”
Sonra da…
Bursa’nın sağlık planlamasını şöyle açıkladı:
“Kentin doğusunda Yüksek İhtisas ve batısında Şehir Hastanesi var. Bu iki hastane üçüncü basamak sağlık hizmeti veriyor. Memleket ve Çekirge Ali Osman Sönmez Devlet hastaneleriyle Dörtçelik Çocuk Hastanesi merkezde ikinci basamak hastaneler olarak hizmet veriyor.”
Şunun altını çizdi:
“Uzun vadede Samanlı ve İstanbul Caddesi’ne de Devlet Hastanesi sağlık planlamamızda var.”
Japonlar gelip Şehir Hastanesi’ni inceledi
Şunu söyledi:
“Bursa Şehir Hastanesi, büyüklüğü yanında işleyiş ve hizmet olarak Eskişehir ile birlikte örnek iki hastaneden biri.”
Şunu açıkladı:
“Japonya, bizim Şehir Hastaneleri modeline ilgi duyuyor. Japonya’dan bir heyet gelip Bursa Şehir Hastanesi’nde inceleme yaptı.”
Şunu da ekledi:
“Özbekistan ve Kazakistan’la Şehir Hastaneleri yapmak üzere protokol imzaladık.”