Olay Gazetesi Bursa

Referandumun gündemi algı savaşı, seçmen sessizce izliyor

​Referandumun tarihi belli, 16 Nisan’da yapılacak. Tarafları da evetçiler ve hayırcılar olarak ortaya çıktı. Buna karşın, iki cephenin de lider konumunda olan güçlü siyasal yapıları henüz referandum kampanyalarını başlatmadılar. Bununla birlikte… Televizyonlarda yapılan konuşmalar ve gazetelerdeki değerlendirmelerden, iki tarafın da kendi cephelerini belirginleştirme stratejisi izlediklerini görüyoruz. Aslında… Yoğun bir sandık kampanyasına başlarken tarafların önce kendi […]

​Referandumun tarihi belli, 16 Nisan’da yapılacak. Tarafları da evetçiler ve hayırcılar olarak ortaya çıktı. Buna karşın, iki cephenin de lider konumunda olan güçlü siyasal yapıları henüz referandum kampanyalarını başlatmadılar.

Bununla birlikte…

Televizyonlarda yapılan konuşmalar ve gazetelerdeki değerlendirmelerden, iki tarafın da kendi cephelerini belirginleştirme stratejisi izlediklerini görüyoruz.

Aslında…

Yoğun bir sandık kampanyasına başlarken tarafların önce kendi cephelerindeki birikimi görmek ve bunu güçlendirmek istemeleri gayet normal.

Bunu da…

Karşılıklı olarak anayasa değişikliğinin getirdiklerini tartışmak yerine algı oluşturarak gündeme yansıtıyorlar.

O bakımdan…

Anayasa değişikliğinin TBMM’de görüşüldüğü süreçte ekranlarda yapılan tartışmalar henüz siyasi boyutta referandum kampanyasına dönüşmedi.

Yani…

Nelerin değişeceği, bunların yaşamı, toplumu ve ülkeyi nasıl etkileyeceği siyasi görüş olarak henüz ortaya konmadı, dolayısıyla anayasa değişikliğinin etkileri henüz tartışılmıyor.

Dikkat çekenlerden biri de şu:

Siyasiler bugünü karşılıklı algı oluşturarak geçirirken, kararını ortaya koyup savunan aktif katılımcılar dışındaki genel seçmen eğiliminin algı kalıplarını izlediği, bunun dışında ayrıntılara pek ilgi göstermediği görülüyor.

Dahası…

Bugünkü tartışma ve atışmaları sessizce izleyen vatandaş siyasi kaygıdan çok ekonomik kaygılarla hareket ettiği izlenimi veriyor. Bu nedenle de istikrar kelimesi daha çok dillendiriliyor.

Kısacası…

Referandum kampanyaları başlamadan önce; bir yanda siyasi taraflar kendi cephelerini algı oluşturarak sağlamlaştırmaya çalışırken, bir yanda da vatandaş farklı kaygılar sergiliyor.

Sahadaki görüntü şimdilik böyle.

Kampanyalar başlayıp da liderler meydanlara ve dolayısıyla ekranlara çıkmaya başlayınca nelerin değişeceğini de önümüzdeki haftadan itibaren göreceğiz.

Özellikle de…

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sürece etkisi de anlaşılacak.

 

En kapsamlı hazırlığı AK Parti yapıyor

 

Siyasi partilerin Bursa teşkilat ya da örgütlerinde de henüz planlama çalışmaları başlamadı.

Buna karşın, yalnızca AK Parti’de hareket gözleniyor.

İl Başkanı Cemalettin Torun bir yandan ilçeleri gezerken, diğer yandan kadın ve gençlik kollarından sandık yönetimlerine kadar organizasyonlar yapıyor.

Bu kapsamda…

AK Parti Genel Merkezi başlangıçta 40 ilde miting düşünüyorken, bu sayının artması için hazırlık yapıldığı haberleri geliyor. İlk kez ilçe başkanları ve belediye başkanlarının Ankara’ya çağırılması, kadın kolları için özel eğitim toplantıları yapılması da dikkat çekici.

 

Geleceğe felsefi bakış: 2030’da nasıl bir Türkiye hayali var?

 

Toplum olarak… Geçmişi çabuk unutan, geleceği de umursamayan bir yanımız var. Günlük spekülasyonları daha fazla tartışmayı seviyoruz.

Oysa…

Toplumlar gelecek hesabını doğru yaptıklarında ilerleyebiliyorlar.

İşte…

Bursa Felsefe Kulübü Başkanı Diş Hekimi Gürkan Kaya ile sohbet ederken, tam bu noktaya işaret etti ve geleceği şekillendirecek önemli bir çalışmanın hazırlıklarına başladıklarını söyledi.

Üstelik…

Bu çalışmayı felsefe içinde planlıyorlar.

Dedi ki:

“2030 yılında Türkiye’nin nasıl olacağı hayalini kuruyoruz. Çalışmamız yerel ve genel hedefli olacak.”

Şu tabloyu çizdi:

“Nasıl bir ülkede yaşayacağız, nelerle karşılaşacağız, gazetelerde hangi manşetler olacak, televizyonlar ne tür programlar yapacak, insanlar neleri tartışacak? Bunların hepsi çalışmamızın ana konusu.”

Şunu da ekledi:

“Aynı durum Bursa’mız için de geçerli. Nasıl bir Bursa hayal ettiğimizi ortaya koyacağız.”

Şu bilgiyi de verdi:

“Her alanda 10’ar kişiyi geçmeyen çalışma grupları oluşturacağız. Bunlardan 4 platform ortaya çıkacak.”

Sonucu da açıkladı:

“Tüm bu atölye çalışmalarının sonunda bir Felsefe Meclisi oluşturacağız ve geleceğin hayalini oraya taşıyacağız.”

 

Anayasa hocaları anayasayı konuşuyor

 

Bursa Felsefe Kulübü Başkanı Diş Hekimi Gürkan Kaya, referandum sürecinde toplumun bilgilenmesini sağlamaya yönelik olarak mart ayı içinde iki konferans planladıklarını söyledi.

İlkinde…

Sabancı Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fuat Keyman anayasa değişikliğinin neler getirdiğini anlatacak.

İkincisinde de…

Medipol Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Levent Korkut darbeler ve anayasalar üzerine değerlendirmelerini paylaşacak.

 

Maç topuna minik izleyici el koydu, hakemler de dil döktü!

 

​Allah rahmet eylesin, Dr. Birol Ciner çok sevdiğimiz büyüğümüzdü. Gerçek bir abi olarak her zaman desteğini hissettik, dostluğundan mutlu olduk.

Oğlu Murat Ciner’i de bu nedenle çocukluğundan beri tanırız. Basketbol hakemi olmaya karar verdiğini öğrendiğimizde çok sevinmiştik. O da seçtiği yolda çok güzel adımlarla ilerledi.

Artık Basketbol Süper Ligi’nde düdük çalıyor, uluslararası turnuvalarda maç yönetiyor. Biz de, ekran başında keyifle izliyoruz.

Basketbol farklı bir spor dalı. Hatta, ailece maç izlenen en önemli spor dalı olduğunu söylemek bile mümkün. O farklılığı gösteren çok güzel ve çok özel bir fotoğrafla Murat Ciner’in sosyal medya hesabında karşılaştık.

Fotoğraf…

Nilüfer’deki Tofaş Spor Salonu’nda oynanan yerel lig basketbol maçı sırasında çekilmiş. Kenara giden topa minik bir kız izleyici resmen el koymuş.

Maçın hakemi Murat Ciner de maç topunu minik izleyiciden kurtarmak için epey dil dökmek zorunda kalmış.

Ortaya da bu güzel fotoğraf çıkmış.