Türkiye 1960 ve 1980’da 2 askeri darbe yaşadı. Darbe yönetimleri, ilk iş olarak siyasi partilerin tümünü kapattı, yeniden siyasi ortam oluşturmak için kendi zeminini hazırladı.
Bunun yanında…
1961 Anayasası’ndan bugüne kadar geçen 54 yıllık süreçte Anayasa Mahkemesi kararıyla 25 siyasi parti kapatıldı.
Son dönemde…
AK Parti iktidardayken kapatılma kaygısı yaşadı ve oylamayla kurtuldu. Son günlerde yine kapatma davası açılacağı spekülasyonlarıyla gündeme geliyor.
Yanı sıra…
Geçen hafta CHP’ye kapatma davası açılacağı çok konuşulurken, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu davaya yönelik tahmin ve tepkilerini dile getirdi.
Dün ise…
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan muhtarlara seslenirken, siyasi partilerin kapatılmasını önlemek için anayasa değişikliği önerdi. Önerisine, “2 partinin anlaşması halinde Meclis’ten hemen geçeceği” uyarısı da ekledi.
Gerçi…
Erdoğan bu konuşmayı dün öğle saatlerinde yaptı, ama AK Parti TBMM Grubu tarafından hazırlanan anayasa değişikliği teklifi de önceki akşam Meclis Başkanlığı’na sunuldu.
Perşembe günü Anayasa Komisyonu’nda ele alınması planlanan AK Parti’nin anayasa değişikliği teklifi, siyasi partilerin kapatılmasını önlemek için Anayasa’da 3 kritik değişiklik getiriyor.
Bir…
Mevcut uygulamada Anayasa Mahkemesi tarafından yapılan siyasi partilerin mali denetimi yeni teklifle Sayıştay’a bırakılıyor.
Teklifte buna gerekçe olarak Anayasa Mahkemesi’nin mali denetim yaparken zaten Sayıştay’dan destek alması gösteriliyor.
İki…
Siyasi partiler için kapatma davası açılması Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde oluşturulacak özel bir komisyonun iznine bağlanıyor.
Burada…
Milletvekilleri ve bakanların Anayasa Mahkemesi’nde yargılanabilmeleri için Meclis izni gerekirken, siyasi partiler için doğrudan kapatma davası açılmasının önüne geçilmek isteniyor.
Hatta…
Anayasa için 3 de uygulama önerisi
AK Parti tarafından TBMM Başkanlığı’na verilen siyasi partilerin kapatılmasını engellemeye yönelik anayasa değişikliği önerisi içinde uygulamaya yönelik maddeler de var.
Burada da 3 öneri dikkati çekiyor:
İlkini, kapatma yerine verilecek devlet yardımından yoksun bırakma cezasının tek başına dava konusu yapılamayacağı hükmü oluşturuyor.
İkinci öneride temelli kapatılan bir partinin bir başka ad altında kurulamayacağı hükmünün kaldırılması yer alıyor. Üçüncüdeyse, temelli kapatma ifadesinden temelli kelimesi kaldırılıyor.
AK Parti’nin hazırladığı Anayasa değişikliği teklifi içinde komisyonun yapısı bile tanımlanıyor ve Meclis’te grubu bulunan partilerin 5’er milletvekiliyle temsil edileceği komisyona TBMM Başkanı’nın başkanlık etmesi isteniyor.
Üç…
Avrupa’daki insan hakları ve demokrasi örgütlerinin önerdikleri şekilde, Venedik kriterlerine uygun bir düzenleme yapılarak siyasal örgütlenme özgürlüğünün güçlendirilmesi taslak metninde yer alıyor.
Metin Çelik: Partililer CHP üyeliğinin önemini gördüler
Süreç…
CHP’nin adaylarını önseçimle belirlemesi kararını getirince o da yollara düştü.
Nitekim…
Yenişehir dönüşü uğrayıp çay molası verdiğinde, “Başkan ilçelerde kendini anlatmana gerek oluyor mu?” diye sorduk.
Şu cevabı verdi:
“Ben bu partide 2 yıl Nilüfer İlçe Başkan Yardımcılığı, 12 yıl Nilüfer İlçe Başkanlığı, 3 yıl da İl Başkanlığı yaptım. Partinin son 17 yılında varım.”
Devam etti:
“Kendimi anlatmaktan hiç yüksünmem, yılmam. Bunu bir görev sayarım, bıkmadan anlatırım.”
Şunu ekledi:
“Evet, gittiğim yerlerde kendimi anlatırken hiç sıkıntı çekmiyorum. İnsanlar beni zaten biliyorlar, her yerde de sevgilerini gösteriyorlar.”
Gerçi…
Siyasette il ya da ilçe başkanlığı görevleri adaylıklarda avantaj gibi görünür, fakat herkesi memnun etmek mümkün olmadığı için bazen dezavantaj haline gelir, hatta zarar bile verir.
Anladığımız kadarıyla…
3 yıllık CHP İl Başkanlığı görevinden aday adayı olmak için ayrılan Metin Çelik böyle bir sıkıntı yaşamıyor.
Aksine…
CHP örgütüyle bütünleşmenin örneklerini sergiledi:
“Partide her kesimin bütünleştiğini görüyorum. Bu da beni mutlu ediyor. Ayrıca müthiş bir hareketlilik var, önseçim nedeniyle üyelerimiz mutlu ve heyecanlı.”
Şunun da altını çizdi:
“Partililerimiz, önseçim kararından sonra CHP üyeliğinin ne kadar önemli olduğunu gördüler. O nedenle 7 Haziran seçimini daha da önemsediler.”
Bahçeli, Büyükataman mesajını neden Yıldırım’a verdi?
Kongreler başlarken İsmet Büyükataman ve Necati Özensoy taraftarları olarak ikiye bölünen MHP’de, İl kongresi sonrası bir de Hasan Toktaş ekibi çıkmasıyla üç parça görüntüsü doğdu.
Bunun yanında…
Bir de değişim isteyenler vardı ki, MHP’nin 2 Bursa milletvekili olarak İsmet Büyükataman ile Necati Özensoy’u hedef alıyorlardı.
Özellikle MHP Genel Sekreteri İsmet Büyükataman’a yönelik spekülasyonlar “başka bir ilden aday olacak” beklentisine dönüştü.
Dün ise…
Olay’da meslektaşımız Yusuf Kayışoğlu’nun köşesinde, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin kendisini ziyaret eden MHP Yıldırım İlçe Başkanı Erkan Subaşı ve yönetimine “İsmet Bey benim dava arkadaşım, gidin bunu Bursa’da anlatın. Kaybedilmemesi gereken birisi” dediğini yazdı.
Bu sözler…
Kuşku yok ki öncelikle Büyükataman’ın listedeki yerini koruyacağı anlamına geliyor.
Yanı sıra…
Devlet Bahçeli’nin bu mesajı, başka ilçeler de kendisini ziyarete gelirken Yıldırım yönetimine vermesi dikkat çekici.
Demek ki…
Büyükataman karşıtlığı olarak adlandırılabilecek hareketle Yıldırım arasında bir bağ kuruyor. Yani bu sözlerde mesaj kadar uyarı da var gibi geldi bize.
Zafer Milli’den çiftçi ve işçi açılımı
Üstelik…
MHP siyaset söylemleri için açılım kabul edilebilecek hedefler ortaya koydu:
“Bir sanayici olarak, işçi ve sanayicinin sorunlarını tespit ederek Bursa’nın refah seviyesini yükseltmek, işçilerle çiftçilerin hak ettikleri gelir seviyelerine ulaşmalarını sağlamak öncelikli hedefim.”
Şu cümlesi de dikkat çekici:
“MHP’yi tarlada çiftçi, fabrikada işçi ile buluşturacağız.”