Olay Gazetesi Bursa

Pandemiden sonra ticaret değişti: Sanayici de e-ticaretten satışa geçti

Görülen o ki… Dünyayı siyasetinden ticaretine, bireysel alışkanlıklardan günlük yaşama, devletlerarası ilişkilerden sportif karşılaşmalara kadar her şey değişti. Çünkü… Gözle görülmeyen koronavirüs insanların sağlıklarıyla oynadı, dünya genelinde can kayıpları yaşanmasına yol açtı. O nedenle… Yaşama ait her şey ve tüm alışkanlıklar değişiyor. Bu değişimden sanayi üretimi de, üretileni pazarlayan ticaret de etkileniyor. Yeni duruma… Yönetim […]

Görülen o ki… Dünyayı siyasetinden ticaretine, bireysel alışkanlıklardan günlük yaşama, devletlerarası ilişkilerden sportif karşılaşmalara kadar her şey değişti.

Çünkü…

Gözle görülmeyen koronavirüs insanların sağlıklarıyla oynadı, dünya genelinde can kayıpları yaşanmasına yol açtı.

O nedenle…

Yaşama ait her şey ve tüm alışkanlıklar değişiyor. Bu değişimden sanayi üretimi de, üretileni pazarlayan ticaret de etkileniyor.

Yeni duruma…

Yönetim kurulu üyesi Serdar Menemen’le birlikte Olay’ı ziyaretinde dikkat çeken DOSABSİAD Başkanı Nilüfer Çevikel önemli gözlemler de paylaştı.

Öncelikle…

DOSAB’daki fabrikasında ürettiği ürünleri fuarlarda tanıtıp pazarlayan bir tekstilci olarak o yeni durumu şöyle tanımladı:

“Pandeminin bize öğrettiği en önemli şeylerden biri, yakın mesafeli temas devrinin bittiği oldu. Mesafeli olmak, kalabalıklarda bulunmamak yeni dönemin kriteri haline geldi.”

Şöyle devam etti:

“Uzun süredir uçuşlar olmadığı için yolculuklar yapılamıyor. Fuarlar iptal edildi, müşteriler karantinalar nedeniyle gelip gidemiyorlar.”

Şunun da altını çizdi:

“Bu nedenle sanal fuarlar önemli hale geldi. Biz de DOSABSİAD olarak bu alanda ilk harekete geçenlerden biriyiz. Sanal fuarlar gelecekte çok önemli olacağı için şimdiden yerimizi almalıyız, ama şu an altyapı eksiği var.”

Yeni durumun ticaret yöntemini açıkladı:

“Evde karantina günlerinde herkes e-ticaretten alışverişe yönelmişti. Aynı durum üreten sanayiciler için de geçerli. Bizler de e-ticarete yöneliyoruz. Sanayici olarak e-ticarete yoğunlaştık. Hacmimizi arttırıyoruz.”

Şu bilgiyi de verdi:

“Tekstilde de, otomotivde de dünyanın en ünlü e-ticaret firmalarıyla bağlantıya geçtik. Arama motorlarında firmalarımızın en üstte çıkabilmesi için anlaşmalar yaptık.”

Ardından

“E-ticarette holdingle küçük firmanın farkı yok. Ne ürettiğiniz ve ne kadara sattığınız önemli” dedi ve sanayi dünyasına uyarı yaptı:

“Önümüzdeki dönem dokunmadan alışveriş yaygınlaşacak. Tüm sektörler buna hazır olmalı.”

 

Bursa Valiliği Twitter hesabında uyarıyor

Yakın zaman öncesine kadar, Bursa’da koronavirüsle ilgili değerlendirme yapılırken “Türkiye ortalamasının altında olduğumuz” söylenirdi.

Ne var ki…

9 Haziran sonrasında, normalleşme adımlarını “virüs bitti” gibi algılanıp, umursamaz yaklaşımla tüm uyarılar kulak ardı edilince vaka sayıları arttı.

Şimdi…

Yeni dönemde yeni bir eylem planı söz konusu. Bursa Valiliği de yeni eylem planına gereği Twitter hesabına “maske – mesafe – temizlik” uyarısını yerleştirerek öncülük etti.

 

Bu yöntem çok önemli: Sorun ortaya çıkmadan, işin başında uyarı

Aslında… Plansız geliştiği için “Yeşil Bursa” tanımından beton kente çok hızlı geçen Bursa’da, Şehir Plancıları’nın görüşleri çok önemli, ama başka Oda’lar öne çıkarken ŞPO yakın geçmişte farklı bir yol seçti.

Gördüğümüz kadarıyla…

Şehir Plancıları Odası Bursa Şubesi’nde Alp Kaya’nın başkanlığıyla yeni bir dönem başladı. Yeni dönemin en önemli özelliğini ise, Yönetim Kurulu Üyesi Murat İlkme ile birlikte Olay’ı ziyaret eden Kaya açıkladı:

“Kentle ilgili “bitsin, sonra dava açarız’ yaklaşımını değiştirdik. Başlangıç aşamasında işin içine girip mutfağında olmak istiyoruz. Amacımız yanlış yapılmadan uyarıp engellemek. Dava açma hakkımızı da koruyoruz.”

Örnek olarak…

Büyükşehir Belediyesi davetiyle, Hanlar Bölgesi’nin sembolü tarihi Çarşıbaşı Meydanı projesinin jürisinde yer almalarını gösterdi.

Kurumlar ve yerel yönetimlerle kavga etmeden birlikte çözüm önemli. Bursa’nın ihtiyacı olan da bu.

 

İnşaatlara ‘efsane haklar’ tanıyan yönetmelik

Olay Medya İcra Kurulu Başkanı Mehmet Ali İnan’ı ziyaretlerinde Şehir Plancıları Odası Başkanı Alp Kaya ve Yönetim Kurulu Üyesi Murat İlkme’yle kenti de konuştuk.

Örneğin…

Sel yataklarındaki riskle ilgili en ayrıntılı raporların şehir plancılarında olduğunu söylediler.

Bir de…

Çok tartışılan 0.50 emsal konusuna değindiler:

“0.50 emsal uygulaması konuşuluyor, ama Büyükşehir Belediyesi İmar Yönetmeliği’nde inşaat yapanlara efsane haklar tanınıyor. Bunları çözenler istedikleri inşaatı yapabiliyor.”

 

Komşu yardımlaşması… Bursa’dan Pazarcık’a taze fasulye desteği

Zaman zaman tekrarlıyoruz… Mezitler açılmadan, Bursa’dan Eskişehir ya da Ankara’ya gitmek için, İnegöl’den sonra Ahı Dağı’na tırmanılırdı. En yüksek noktada da Pazarcık olarak dillere yerleşen Pazaryeri vardı.

Komşuluk ve ulaşım bağı, Bursa-Pazarcık arasında hep yakınlık getirdi. Hatta, sanayicisinden işadamına, gazetecisinden siyasetçisine Bursa’da pek çok Pazarcıklı yaşıyor.

İşte…

Bursa’yla ilişkileri bu denli güçlü olan ve bağımsız seçildikten sonra AK Parti rozeti takan Bilecik’e bağlı Pazaryeri Belediye Başkanı Zekiye Tekin bu kez işbirliği için geldi.

Sosyal medyasında…

Büyükşehir Belediyesi kuruluşu Tarım A.Ş. Genel Müdürü Fetullah Bingül’le görüştüğünü görünce, merak edip sorduk.

Şu cevabı verdi:

“Pazarcığımız taze fasulyesi çok meşhur. Biz bunu ihraç etmek istiyoruz. Fakat ihraç edebilmek için dondurmak gerekiyor. Tarım A.Ş.’den bu desteği istedik. Bu sayede taze fasulyemizi ihraç edebileceğiz.”

 

Saat 03.30 pozu TBMM geleneği oldu

TBMM’de yasa çıktığında, ya da komisyonda yasa kabul edildiğinde, oturum sonu hatıra fotoğrafı çektirilir.

Nitekim…

Geçen ay bekçilerle ilgili yasal düzenleme sabah 04.30’da bittiğinde, Bursa milletvekillerinin de aralarında bulunduğu milletvekilleri hatıra fotoğrafı çektirip paylaşmışlardı.

Bu kez…

Adalet Komisyonu çok tartışılan çoklu baro yasa değişikliğini kabul ettiğinde saat 03.30’du. Bursa Milletvekili Emine Yavuz Gözgeç’in de bulunduğu AK Parti milletvekilleri de saat 03.30 pozu verdiler.