Görüntüler korkunç… Manavgat’ta orman yangınını geçip yangın felaketine dönüştü. Adana, Marmaris, Bodrum, Kütahya’dan yangın haberleri geldi.
Benzer tehdit bölgemiz için de var.
Oysa…
Gözümüzün önünde yanan ormanları korumanın bir yolu olmalı.
O yolu…
Öncesinde…
Bursa’da İl Milli Eğitim Müdür Yardımcılığı ve rahmetli Hikmet Şahin döneminde Büyükşehir Genel Sekreter Yardımcılığı yapan, BUSMEK’in de kurucusu olan Baş İtfaiyeci unvanlı Yalın söze şöyle başladı:
“Konuya yalnızca orman yangını olarak bakmak doğru değil. Türkiye’de yangınları sınıflandırmak gerekir. Yangın otoritesi de belirlenmeli.”
Söylediği şu:
“Türkiye’de çok sayıda yangına müdahale merkezi var. Şehir itfaiyesi yanında orman, deniz, demiryolları, sanayi bölgeleri itfaiyeleri var. 50’ye yakın ülke dolaştım, yangın denince herkesin aklına tek itfaiye geliyor. Türkiye’de çok başlılık var.”
Gözlemi şu:
“Manavgat yangınında çok parçalı müdahale var. Belediye itfaiyesi başka, orman itfaiyesi başka yerden müdahale ediyor. AKUT, yerel kurtarma timleri ve gönüllüler de başka yerlerden… Kimin yönettiği belli değil.”
Önerisi şu:
“Ormanları kuru boru sistemiyle donatmak gerekiyor. Her 100 metreye depo yapılamayacağına göre, belli uzaklıklardaki depolar arasına boru sistemi kurulur. Bir yerden su basılırken diğer yerden çekilir, müdahale hızlı olur.”
Şu da önemli:
“Ormanlarda ölü bölgeler oluşturulmalı. Orman içi yangın yolları önemli, ama rüzgâra göre yangın yönünde en az 10 metrelik alanlarda ölü bölgeler yangının sıçramasını da önler.”
Yazdığı İtfaiyeci Duası 150 ülkede okunuyor
Allahım… Tehlikeye düşmüş olan her canlının, özellikle küçük bir çocuk ya da yaşlı birinin imdadına geç kalmadan yetişebilmem için bana güç ver!
Yangınla mücadelede bilgi, teknik ve tecrübelerimi arttır. Sevgimi, cesaretimi ve inancımı eksiltme!
Pirimiz İbrahim Peygamberi yanmaktan koruduğun ilahi emrin sırrına beni de dahil et!
Kaderimde ölmek varsa çocuklarımı, eşimi ve yakınlarımı koru Allahım!..
Göğsümüzü kabartan Hatice Kübra’ya dönüşünde duygulu karşılama
Büyükşehir Belediyespor Başkanı Gökhan Dinçer ve ailesi tarafından karşılanan Hatice Kübra için bir tören de Büyükşehir Belediyesi’nde yapıldı.
Sporcu arkadaşlarının bayrakları arasında geldiği binada Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’la görüşen Olimpiyat madalyalı sporcumuz, armağan edilen evi de fazlasıyla hak etti.
Ardından…
Güzel karşılama için aradığımızda, Büyükşehir Belediyespor Başkanı Gökhan Dinçer telefonu yanındaki Hatice Kübra İlgün’e verdi. Biz de kutlarken “çok gururlandığımızı” söyledik.
O da…
Yeni hedefinin “2024 olimpiyatında altın madalya” olduğunu söyledi.
Atıcılar’da Atatürk’lü futbol maçı anısı
Bursa’nın hangi takımı olduğu yazmıyor, ama 1929 yılına kadar Bursa’da futbol maçları Atıcılar Sahası’nda oynandığı biliniyor. Bu fotoğrafın da Atıcılar’da çekildiği anlaşılıyor.
Atatürk Stadyumu ise, Atatürk’ün cebinden verdiği bin lirayla 1929’da yapıldı.
İmar Barışı incelemeleri mağdur kitlesi oluşturdu, bir defalık af bekleniyor
İlk çalışmaları 2018’de yapılan imar barışı geçen yıl uygulamaya girerken Bursa’dan 128 bin başvuru oldu. Ancak, başvuranların 90 bini yasal düzenlemede belirtilen ödemeyi yapabildi.
Sonrasında…
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı başvuruları incelemeye başladı ve uydu fotoğraflarıyla karşılaştırdı. Belirlenen tarihten sonraki yapılanın izin belgelerini iptal etti.
Fakat…
Gördüğümüz kadarıyla ortada büyük bir kargaşa var. Kendi tapulu arazilerine kendileri için ev yaptıklarını söyleyen ve kendilerini imar barışı mağduru olarak adlandıranlar devletten anlayış bekliyorlar.
Bunun için de…
Hak kaybının önüne geçilebilmesi için bir defaya mahsus af isteğini dile getiriyorlar.
Bilişimci Samast hukukçu olma yolunda
İtibar Enstitüsü kurucusu ve başkanı Samast son dönemde aralarında Bursa’nın da bulunduğu çok sayıda ili Türksanat temsilcisi olarak Kablo Net’le donatıyor. AK Parti İl Yönetimi’nde siyaset yapıyor.
Bir yandan…
Hukuk Fakültesi öğrencisi olarak üçüncü sınıfa geçme sevinci yaşıyor.