Olay Gazetesi Bursa

Orhaneli’nde özelleştirme kararı tedirginliği: İlçe ekonomisi çöker

Bursa’da son dönemde kamuoyu önünde üç farklı termik santral olayına bağlı olarak kaygı yaşanıyor. Birincisi… Keles’in Kozağacı Vadisi bölgesine termik santral kurulması hedefleniyor. Santralın elektrik üretirken yakacağı kömürlerin yeraltından çıkarılması için de 7 köyün kaldırılmasıgerekiyor. Kıraç toprakları kendi çabalarıyla kiraz vadisine çevirip ihracat bile yapan köylüler, evlerini ve kiraz bahçelerini kaybetmemek için direniyorlar. İkincisi… Demirtaş […]

Bursa’da son dönemde kamuoyu önünde üç farklı termik santral olayına bağlı olarak kaygı yaşanıyor.

Birincisi…
Keles’in Kozağacı Vadisi bölgesine termik santral kurulması hedefleniyor. Santralın elektrik üretirken yakacağı kömürlerin yeraltından çıkarılması için de 7 köyün kaldırılmasıgerekiyor.
Kıraç toprakları kendi çabalarıyla kiraz vadisine çevirip ihracat bile yapan köylüler, evlerini ve kiraz bahçelerini kaybetmemek için direniyorlar.
İkincisi…
Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi’nde, kentle iç içe geçmiş bir yaşam bölgesinde sanayiciler için ucuz elektrik ve buhar üretmek üzere termik santral kurulması için girişim var.
Çevrede yaşayanlar sağlık kaygılarıyla santrala tepki gösterip karşı çıkıyorlar. Bursa’daki teknik yapılar ve akademik odalar da böyle bir santralın kentin içinde kurulmasının doğru olmadığını söylüyorlar.
Bir de…
Orhaneli’nde yaşanan termik santral tepkisi var.
Fakat…
Bu tepki, temeli 1979’da atılan, yapımına 1982’de başlanan ve 1992’de faaliyete geçen termik santralın çalışmasına karşı değil.
Tepki…
İlçenin dışında olmasına karşın ekonomisini ayakta tutan üç unsurdan biri olan santralın özelleştirilmesi kararına.

 

Çünkü…
Toprakları tarıma uygun olmayan, hayvancılığı gelişmeyen dağ yöresinde Orhaneli’ni diğer 3 ilçeden farklı kılan üç unsur var. Bunlardan biri kömür üretimi, diğeri termik santral, üçüncüsü ise Şetat firması tarafından krom üretimiyapan maden.
Bu sayede…
Orhaneli’nin belli bir ekonomisi var. Esnafı da, taşımacıları da iş yapıyorlar. Hele kömür ve termik birbirlerini tamamlayan iki önemli unsur.
Herkes biliyor ki…
Bu üç unsurdan biri çekilirse, Orhaneli’nin tüm ekonomisi ve sistemi çöker.
O nedenle…
Termik için alınan özelleştirme kararı Orhaneli’nde büyük bir tedirginliğe yol açtı. Halk, termikte çalışan sayısının azaltılacağı ve bazı işlerin ilçe dışında görüleceği gibi kaygılarla özelleştirmeye tepki gösteriyor.
Gerçi…
Geçtiğimiz günlerde özelleştirme kararını protesto amacıyla düzenlenen eyleme Orhaneli’nden pek katılım olmadı. Görüntüye girenlerin büyük bölümünü, eylem için Bursa’dan gidenler oluşturdu.
Toplantıda…
CHP, MHP, DP, İşçi Partisi gibi siyasi partilerin yanında Türkiye Maden-İş, TES-İŞ, Enerji-Sen, Enerji-İş gibi sendikalar ve Elektrik Mühendisleri, Makina Mühendisleri, Maden Mühendisleri gibi akademik odalar vardı.
Ayrıca…
İlçedeki Orhaneli Esnaf ve Sanatkarlar Odası, Orhaneli Esnaf ve Kefalet Kooperatifi, Orhaneli Otobüsçüler Odası, Orhaneli Minibüsçüler Odası, Orhaneli Ziraat Odası temsil edildi.
Yanı sıra…
Bursa Taşeron İşçiler Derneği, Dağ Yöresi Çevre Eğitim Platformu, Cumhuriyet Kadınları Derneği, Atatürkçü Düşünce Derneği, Türkiye Gençlik Birliği gibi sivil toplum örgütleri de oradaydı.
Halkın tedirgin olmasına karşın çekingen davranması ise siyasi bir ortam nedeniyle işten çıkarılma kaygısı olarak yansıdı.
Kısacası…
Orhaneli’nde iki yönlü olarak işini kaybetme kaygısı yaşanıyor.

 

***

 

Termik özelleştirmesinde spekülasyon

 

Orhaneli’nde 22 yıldır çalışan termik santral için alınan özelleştirme kararı, ilçede tepkilerle birlikte spekülasyonlara da yol açtı.
Öncelikle…
Santralda daha önce iki kez gündeme gelen teknoloji yenileme ihalesinin bugünkü özelleştirme nedeniyle iptal edildiğine inanılıyor.
Bununla birlikte…
Keles Kozağacı ve Kütahya Seyitömer termik santralarını alan Çelikler Madencilik adlı firmaya bölgedeki üçüncü santral olarak Orhaneli Termik Santralı’nın da verileceğine dair söylentiler giderek yayılıyor.

 

***

 

SP teşkilatlara yeni strateji anlatıyor: İddia değil, ikna

 

 

Bugüne kadar AK Parti’ye yönelik en ağır eleştiri ve en sert iddiaları gündeme getiren Saadet Partisi’nin yeni stratejisini ilk kez 19 Eylül günü bu sütunlarda dile getirdik.
Bursa İl Divanı’nda konuşan SP Genel Başkan Yardımcısı Yakup Budak, teşkilatlara “İktidara karşı kavgacı olmayın, tartışmalardan kaçının” mesajı vermişti.
Şimdilerde…
SP Genel Merkezi yeni stratejisini Genel İdare Kurulu’nda aldığı karar gereği tüm teşkilatlara anlatıyor.
Nitekim…
SP GİK’in Bursalı üyesi olan Selim Sait Terzioğlu geçtiğimiz hafta sorumlusu olduğu Balıkesir’in yanı sıra Çanakkaleve Kırkklareli illerindeki İl Divanı toplantılarında şunu söyledi:
“Siyasi çalışma yaparken hiçbir siyasi partiye karşı iddialaşmayın. Kimseyle cebelleşmeyin. Onun yerine ikna edici olun. Eksikleri ve yanlışları söyleyin, bunları nasıl telafi edeceğimizi anlatın.”
Gezinin ardından…
İl Başkan Yardımcısı Salih Kocatepe ile birlikte dün ziyaretimize gelen Terzioğlu, yeni stratejiye örnek verirken de şunu anlattı:
“Konuşmalarımda bunları teşkilatlara anlattım. Nasıl davranacaklarına örnek verirken, Marmaray için harcanan 3 milyar Dolar’la neler yapılabileceğini sıraladım, teşkilatların da bunları anlatmasını istedim.”
Sonra da şunu ekledi:
“Bugün itibariyle 81 ili taradık ve yeni siyasetimizi anlattık. Şimdi teşkilatlarda eksiklerimiz var, onları da tamamlayıp seçime hazır hale geleceğiz.”
Bu kapsamda…
İlçe kongrelerine başlayan SP bugüne kadar Bursa’da Osmangazi Yıldırım, Gemlik, Nilüfer, Yenişehir kongrelerini yaptı. Karacabey ve İznik kongreleri de yapıldığında İl kongresinin tarihi belirlenecek.

 

***

 

DP yeni il başkanı Mehmet Hamaloğlu

 

 

Üstün Tunalıgil’in istifa etmesinden bu yana geçen 3.5 aydır il başkansız olan Demokrat Parti dünGemlik eski İlçe Başkanı Mehmet Hamaloğlu’nu il başkanı olarak atadı.

Doğrusu istenirse…

2011 genel seçiminde milletvekili aday listesinde de yer alan Hamaloğlu 2010 yılında Abdullah Biçen’in kazandığı 3 adaylı kongrede il başkanı adayıydı. Dün DP İl Başkanı atanması tam bir sürpriz oldu. Çünkü adı il başkanı adayları arasında hiç geçmiyordu.

 

Kulislerde, Hamaloğlu’nun Ankara’ya önermek üzere isim ararken kendisinin görevle karşı karşıya kaldığı konuşuluyor.