Elbette… Tarihin seyrini değiştirmesi, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuna giden yolu açması bakımından tarihi değeri var.
Örneğin…
11 Ekim 1922’de imzalanan Mudanya Mütarekesi’nin 102. yıldönümü için hazırlanan programın tanıtımında Mudanya Belediye Başkanı Deniz Dalgıç’ın altını çizdiği noktalardan biri şu oldu:
“Mudanya Mütarekesi, Kurtuluş Savaşı’nı fiilen sonlandıran barış anlaşması. 102 yıl önce bu topraklarda atılan diplomatik adım, Türkiye Cumhuriyeti’nin yolunu açtı. Bağımsızlık mücadelemiz barışla taçlandı.”
Bunun yanında…
Yöreyi farklı kılan bir özelliği daha var ki, onu da Başkan Dalgıç açıkladı:
“Mudanya, dünyada ateşkes antlaşması imzalanan tek ilçe. Diğer dünya ülkelerinde bu tür anlaşmalar hep şehirlerde yapılmış. Mudanya tek ve özel.”
Gelin görün ki…
Üzerine titrenmesi gereken bir büyük anlaşma topluma tam olarak anlatılamadı. Bu eksiğe okullardaki eğitim müfredatı da dahil.
Bu ülke için en özel olması gereken Mudanya Mütarekesi tam anlatılamaması nedeniyle önemi anlaşılamadığı için hak ettiği ilgiyi de göremiyor.
Bundan Mudanya’nın etkilendiğini, tarihe tanıklık etme arzusundaki turizm hareketinden yararlanamadığını eklemek gerekiyor.
O nedenle…
Her şeyden önce, tarih yazılan Mudanya Mütarekesi’ni ve önemini herkese anlatmak, gelecek nesillere de öğretmek gerekiyor.
İşte…
Bu amaçla Mudanya Belediyesi anlaşmanın imzalandığı 11 Ekim merkezli kapsamlı bir 102. yıl programı hazırlamış.
Dalgıç açıklarken, “11 Ekim’in Türkiye’de takvimlere yazılan gün olmasını istiyoruz” dedi ve ekledi:
“Yalnızca Mudanya’da yaşayanlar değil, ülkenin her yanındaki halkımızı da Cumhuriyetimiz için büyük önem taşıyan anlamlı günde Mudanya’da birlikte olmaya davet ediyorum.”
Unutmayalım ki…
Savaş meydanlarındaki zaferden sonra diplomasiyle masada da ulaşılan başarı, bugünkü özgürce yaşamın kapısını açtı.
9 günlük müzakereye 9 günlük program
Tarih, kültür ve sanat dolu programda Mudanya Mütarekesi imza töreni canlandırması en özel etkinliklerden biri olacak. Barış Yolu Ödülü’nün sahibini bulacağı törene CHP Genel Başkanı Özgür Özel de katılacak.
Avrupa’da özel gündem: İnsanların kentlere kazandırdığı kültür
O bakımdan…
Bursa hem Osmanlı dönemi değerlerini, hem çok eski medeniyetlerin izlerini taşıyor.
İşte…
Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın, zengin tarih-kültür geçmişine sahip kentin en büyük ve merkezî ilçesi olarak İrlanda’nın Belfast kentindeki Avrupa Şehirler birliği toplantısına katıldı.
Toplantı gündemini aktarırken, “Avrupa’nın büyük şehirlerinin oluşturduğu ağla; tarih boyunca kentlerin insanlara, insanların kentlere kazandırdığı kültür Avrupa’nın özel gündemi” dedi.
Ayrıca…
“En önemli birleştirici unsur olan kültürel gelişime şehirlerin nasıl adapte olacağı” da Avrupa kentleri belediye başkanlarıyla toplantıda ele alındı.
Romalılardan kalan Tümbüldek hamamları yenilendi
İşte…
Tarihi değeri olan, şifa kaynağı Tümbüldek Kaplıcaları kapsamlı tadilatla onarıldı. Mustafakemalpaşa Belediye Başkanı Şükrü Erdem de onarım sonrası kontrollerini yaptı.
Yüksel Hoca uyardı: Sokağın ikna edilmediği ekonomi politiğin şansı yok
Verdiği rakamlar dikkat çekici:
“Bireysel kredi kartı olan 28 milyonun kabaca yarısının 25 bin lira altında kart borcu var. 150 bin liranın üstünde borcu olan sayısı ise toplamın yüzde 9’u. Yani düşük borç bakiyesi sayısı çok, yüksek bakiye az.”
Sorusu şu:
“Daha çok tüketen sokaktaki dar gelirli, sabit gelirli ve asgari ücretli mi, üst gelir grupları mı? Üst gelir gruplarıysa, ki öyle, enflasyonu azdıran ücret artışları mı, yoksa fahiş fiyat artışları mı?”
Kredi kartı komisyonlarının gözden geçirilmesini isteyen Yüksel Hoca, harcama alışkanlığımızı gözden geçirme çağrısı yaptı.
Bakışı şu:
“Sokağın ikna edilmediği hiçbir ekonomi politiğin kabul şansı yok.”
Öğrenci geldiği fakülteye öğretim üyesi oldu
Geçen süreçte…
Felsefe alanındaki eğitimini sürdüren Mehmet Fatih Elmas, 20 yıl önce öğrenci olarak geldiği fakülteye bu kez öğretim üyesi olarak geri dönerken; BUÜ Rektörü Prof. Dr. Ferudun Yılmaz’a, dekanlığa ve üzerinde emeği olan Felsefe Bölümü Başkanı Prof. Dr. Abdülkadir Çüçen’e teşekkür etti.