Olay Gazetesi Bursa

Öğrenci üniversitede iş bulacak, sanayici bilimsel üretim yapacak

Günümüzde… İstihdam sorununu tartışırken, üniversitelilerin işsizliği konusu ayrı ve özel bir sayfa olarak ön plana çıkıyor. En büyük yakınma da sanayici ile üniversiteliyi buluşturacak bağlantılarda yaşanıyor. İşte… TÜBİTAK’ın teşvik ettiği ve 2244 Sanayi Doktora Programı tam da bu sorunu çözmek için geliştirildi. O programı… Bursa Teknik Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi Müdür Yardımcısı Dr. Öğretim Üyesi Cihan Kaboğlu ve bölümün Üniversite-Sanayi İşbirliği Alanı Uzmanı […]

Günümüzde… İstihdam sorununu tartışırken, üniversitelilerin işsizliği konusu ayrı ve özel bir sayfa olarak ön plana çıkıyor. En büyük yakınma da sanayici ile üniversiteliyi buluşturacak bağlantılarda yaşanıyor.

İşte…

TÜBİTAK’ın teşvik ettiği ve 2244 Sanayi Doktora Programı tam da bu sorunu çözmek için geliştirildi.

O programı…

Bursa Teknik Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi Müdür Yardımcısı Dr. Öğretim Üyesi Cihan Kaboğlu ve bölümün Üniversite-Sanayi İşbirliği Alanı Uzmanı Furkan Özyiğit’le konuştuk.

Gencecik iki hoca ve ikisi de BTÜ Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir’in önlerinde açtığı yolda büyük bir heyecanla çalışıyorlar. Heyecanlarının sahaya yansıdığı da elde ettikleri sonuçlardan anlaşılıyor.

Nitekim…

Ulaşılan rakamları Dr. Cihan Kaboğlu açıkladı:

“2244 Sanayi Doktorası Programı için üniversitemize geçen yıl yalnızca 2 başvuru vardı. Bu yıl bölgemizdeki 5 ilde 75’ten fazla sanayi kuruluşunu ziyaret ettik. Sonuçta 42 başvuruya ulaştık.”

Program…

Öncelikle üniversite öğrencilerinin sahada doktora yapmalarını teşvik ediyor, ama uygulamaya yansımasını şöyle açıkladı:

“Bu program sayesinde öğrencilerimiz daha üniversitedeyken sanayi kuruluşlarında iş bulma fırsatı elde ediyorlar. Sanayicimiz de üretimiyle ilgili bilimsel bir destek almış oluyor. Geliştirilmek istenen ürünü doktora öğrencileriyle birlikte geliştiriyor.”

Şunun altını çizdi:

“2244 Sanayi Doktorası Programı ile sağlanan istihdamlarda, işe alınan öğrenci maliyetinin yüzde 75’ini TÜBİTAK karşılıyor. Böylece en nitelikli işgücü en düşük maliyetle istihdam ediliyor.”

Öğrencinin üretime doğrudan katılarak yetiştiği ve çok tartışılan üniversiteli işsiz sorununa çözüm hedefleyen program gerçekten heyecan verici.

Çünkü…

Öğrenciye daha üniversitedeyken iş bulma güvencesi getirmesi yanında üniversitedeki bilimin doğrudan sanayiye aktarılması sayesinde ürün gelişimi ve dış pazarlarla rekabette sanayiciye çok önemli kazanımlar sağlıyor.

Bunun da…

Genç üniversitenin gencecik kadrolarıyla başarılması ayrı bir önem taşıyor.

Sanayi ve üniversiteyi buluşturan yol

Aynı zamanda anonim şirket olan BTÜ Teknoloji Transfer Ofisi Müdür Yardımcısı Dr. Öğretim Üyesi Cihan Kaboğlu ve Üniversite-Sanayi İşbirliği Alanı Uzmanı Furkan Özyiğit’le sohbet ederken şunu gördük:

Bursa’da sanayi ile üniversite arsında, bilimin sanayiye aktarılması yolu açılmış.

İki genç Hoca bu yolu da 5 maddede sıraladılar:

“Kurumsal iletişimi, projeler üretilmesini, üniversite-sanayi işbirliğini, fikri ve sınai mülkiyet haklarının korunmasını, girişimciliği sağlıyoruz.”

MHP tüm karar mekanizmalarına Suriye-Libya bilgilendirmesi yaptı

Aslında… Toplantının eylül ayında yapılması planlanmıştı, fakat MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli rahatsızlanınca ertelenmişti. O toplantı Ankara’da yapıldı.

MHP üst yönetimi oluşturan Merkez Yönetim Kurulu ve Merkez Disiplin Kurulu’nun asıl ve yedek tam kardı hazır bulunduğu, tüm milletvekilleriyle il başkanlarının katıldıkları toplantı, istişare buluşması olarak adlandırıldı.

Bir anlamda…

MHP’nini yönetim mekanizmalarının eksiksiz katıldıkları toplantıya ara verildiğinde neler konuşulduğunu MHP Bursa İl Başkanı Cihangir Kalkancı’ya sorduk.

“Genel değerlendirme yaptık” dedi ve şu bilgiyi verdi:

“Bilim adamlarımız uluslar arası konularla ilgili sunumlar yaptılar. Örneğin Doğu Akdeniz, Libya ve Suriye’de yaşananlar bu sunumlarda kapsamlı bir şekilde ele alındı. Türkiye’nin attığı adımlar ve karşılaştığı sorunlar kapsamlı bir şekilde konuşuldu.”

Çok verimli bir istişare olduğunu da ekledi.

Bosna’da ‘maneviyat’ buluşması

Organizasyonu… Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla Hayrat Vakfı yaptı. “Dünya Kur’an Okuyor” adıyla düzenlenen etkinliğe AK Parti Bursa Milletvekili Refik Özen de TBMM Bosna-Hersek Dostluk Grubu Başkanı olarak AK Parti Bursa Milletvekili Refik Özen de katıldı.

Bosna’nın unutulmaz lideri Aliya İzzetbegoviç’in mezarını da ziyaret eden Özen, etkinlik kapsamında Kur’an Mektepleri’nde öğrenim gören Bosnalı gençlere Hayrat Vakfı yöneticileriyle birlikte Kur’an-ı Kerim dağıttı.

En büyük Oda’dan ‘yeni dönem’ önerisi: İl Odaları’nın zamanı geldi

Geçmişten bugüne… Kent sorunlarının çözülebilmesi için en çok kafa yoran ve öneri üreten akademik oda olarak İnşaat Mühendisleri Odası öne çıkıyor.

Bursa’nın yanı sıra Kütahya, Yalova, Bilecik illeriyle 6 ilçede temsilciliği bulunan İMO, 4 bin 900 üyesiyle de en büyük Oda konumunda.

Bu da…

22-23 Şubat’ta kongresini yapacak Bursa İMO’ya sektör ve mesleki konularda öncülük misyonu yüklüyor.

Nitekim…

4 yıldır İMO Başkanı olarak görev yapan Mehmet Albayrak, gövde gösterisine dönüşen ve Çalışma Grubu Adaylığı’nı açıkladığı toplantıda yeni dönemin önerisini paylaştı:

“Artık meslek örgütümüzün merkezden değil yerelden yönetilme zamanı geldi. Daha dinamik bir yönetim sistemine adım atmanın yolu da İl Odaları sistemi.”

Gerçi…

Adaylık açıklamasında imar planlarının mahkemece iptaline değinmedi, ama Albayrak inşaat sektöründeki sıkıntının genç inşaat mühendislerini olumsuz etkilediğini de vurguladı.

Mudanya’da Kızılay’a Kaymakam desteği

Her fırsatta vurguluyoruz… Mudanya Kaymakamı Faik Oktay Sözer farklı görev anlayışıyla dikkat çekiyor ve saygı görüyor.

Doğal olarak…

Yönettiği ilçeyle bütünleşen, vatandaşla hep yan yana olan Oktay’dan gelecekte daha büyük görevler bekleniyor.

Nitekim…

Yenilenen Kızılay Mudanya Temsilciliği’ni ziyaretinde, Kızılay Mudanya Temsilcisi Mustafa Bayrak’la bir araya gelirken, Kızılay hizmetlerine desteğini de gösterdi.

Ziyarette, Kızılay Bursa Şubesi Müdürü Tanju Kılıç da hazır bulundu.