Soruyu…
MHP Genel Sekreteri İsmet Büyükataman’a sorduk. O da “Tek tek anlatayım” dedi ve anlattı:
Bir…
“Yargıtay kararı açıklandıktan sonra önce Başkanlık Divanı, sonra Merkez Yönetim Kurulu’nda 10 Temmuz’da kurultay kararı aldık.”
İki…
“Görevinin başında olan Merkez Yönetim Kurulu yargı kararını yerine getirdi. Alternatif kurultay teşebbüsü iyi niyetli değil.”
Üç…
“Şartlar yerine getirilmeksizin, oldubittiye dayalı anlayışla bu toplantı yapılmak istendi. Başından sonuna kadar hukuksuzluklar ve yanlışlarla dolu toplantı oldu.”
Bu noktada…
Olağanüstü kurultayın, tüzüğün 62. maddesindeki ‘olağanüstü kurultaylarda seçim yapılamayacağı’ maddesini değiştirmek olduğunu anımsatıp devam etti:
Dört…
“Medeni Kanun’un 78. Maddesi toplantı yeri ve yeter sayısını düzenlerken, genel kurul toplantılarının dernek merkezinin bulunduğu yerde yapılacağını söylüyor.”
Beş…
“Problemin büyüğü burada. Bu toplantı merkezin bulunduğu yerde yapılmadı.”
Altı…
“Tüzel kişilerin yerleşim yerlerini düzenleyen Medeni Kanun’un 51. Maddesi de dananın kuyruğunun koptuğu yer. Çünkü, tüzel kişinin merkezi kavramı tespit edilirken, yargı çevreleri esas alınıyor.”
Şunu anımsattı:
“Verilmiş yargı kararlarında, merkezin bulunduğu çevre dışında yapılan genel kurullar yok hükmünde kabul edilmiş.”
Yedi…
“Toplantının yapıldığı Akyurt İlçesi Büyükşehir sınırlarında, ancak ayrı bir yargı çevresinde. MHP Genel Merkezi’nin bulunduğu yargı çevresinde olmadığı için, bu toplantı yok hükmünde.”
Sekiz…
“Yine Medeni Kanun’un 78. maddesi toplantı yeter sayısını da düzenler. Bir genel kurul, katılma hakkı bulunan üyelerin salt çoğunluğu, yani yarıdan bir fazlasının katılımıyla başlar.”
Dokuz…
“Ne var ki, aynı maddenin devamında, tüzük değişikliği ya da derneğin feshi hallerinde üçte iki katılımı gerekli görüyor.”
Şu hesabı yaptı:
“1214 üst kurul delegemiz var. Bu toplantı tüzük değiştirmeyi amaçladığı için, üçte iki olan 810 delegenin katılımıyla açılması gerekirdi. Oysa noter tespitinde 656 katılım belirtiliyor.”
On…
“Sulh Hukuk Mahkemesi toplantı için tek maddeli bir gündem verdi. Fakat yasadışı gündemle 13 madde daha ilave ettiler.”
Sonra da şu yorumu yaptı:
“Bu durum, külliyen hukuk tanımamazlıktır, oldu bittiye getirme işgüzarlığıdır. Onun için hem hukuksuz, hem geçersizdir.”
10 Temmuz’da hem tüzük değişikliği, hem seçim
Gerçi… MHP Merkez Yönetim Kurulu kararıyla 10 Temmuz’da seçimli kurultay açıklaması yapılmıştı, ama bu kurultaya yönelik resmi prosedür dün işlemeye başladı.
Çünkü…
MHP Genel Merkezi’nin 10 Temmuz’da hem tüzük değişikliği, hem de seçim yapılmasını içeren MYK kararı ilan olarak dün gazetelerde yayınlandı ve Seçim Kurulu’na başvuru da dün yapıldı.
MHP Genel Sekreteri İsmet Büyükataman süreçle ilgili bilgi verirken, “Maksat hasıl oldu, daha fazla inat ve ısrarla zorlamanın, MHP’yi tartıştırmanın faydası yok” dedi.
Çağrı Heyeti’ni de takibat bekliyor
MHP Genel Sekreteri İsmet Büyükataman 19 Haziran kurultayı ve süreci değerlendirirken “Çağrı Heyeti de suç işledi, onlarla ilgili gerekli takibat da yapılacak” dedi.
Eleştirilerini de şu şekilde sürdürdü:
“Çağrı Heyeti, yetkisi ve görevleri dışında işleri de üstlendi. Kurultayı açtı. Taraf olduklarını çok açık biçimde ortaya koyan konuşma yapıldı.”
Ardından…
“Şu 19 Haziran sürecini neresinden tutsak elimizde kalıyor” dedi ve ekledi:
“Tutanaklar Yargıtay Cumhuriyet Savcılığı’na intikal ettirilmek zorunda. Yargıtay usulsüzlüklerle ilgili mutlaka değerlendirme yapar. Toplantıyı iptal edip yok hükmünde addedeceğini umuyorum.”
BUSKİ kaçak yapılara çağrı yaptı, ama vatandaş şaşkın!
Fakat…
Çıkan yasayla, verilen söz arasında teknik bir sorun ortaya çıktı. Yasa kaçak yapılara elektrik, su ve doğalgaz bağlanabilmesi için kentsel dönüşüm şartı getiriyor.
Ne var ki…
Kaçak yapıların çok büyük bölümü belediyelerin ilan ettiği kentsel dönüşüm alanları dışında. O nedenle yasa çıkmasına karşın vatandaşın beklentisini karşılayacak adım atılamadı.
Bu süreçte…
Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali’nin bulduğu formülü 12 Haziran 2016 günü yine bu sütunlardan duyurduk. Kentsel dönüşüm noktasında tıkanan sorunu çözebilmek için Belediye Meclisi’nde “sorunlu bölgeleri kentsel gelişim bölgesi” ilan eden Edebali, bu yolla vatandaşın önünü açtı.
Dün de…
Yerel gazetelerde BUSKİ’nin ilanı yayınlandı.
BUSKİ ilanda, “01.11.2015 tarihinden önce yapılmış binaların sahiplerinin, ilgili ilçe belediyesine müracaat edip taahhütname vermeleri halinde su aboneliği tesis edileceği” anlatılıyor.
İlanı görünce araştırdık. BUSKİ’ye yalnızca Yıldırım Belediyesi’nden başvuru geliyormuş. Şu ana kadar başka bir belediyeden başvuru gelmemiş.
İlginç olan şu:
Sorunun çıktığı ve siyasi iradeye kabul ettirildiği yer Bağlarbaşı’ndan ya da Osmangazi’nin başka bir bölgesinden henüz başvuru yok.
Çünkü…
Yasanın koyduğu çerçeve içinde diğer belediyelerin de Yıldırım Belediyesi gibi formül geliştirmeleri ya da benzer bir karar almaları gerekiyor. Nitekim bize gelen elektronik posta ve mesajlarda vatandaş çözüm beklediğini anlatıyor.
O bakımdan…
BUSKİ’nin ilanı bize, vatandaştan çık belediyelere uyarı gibi geldi.
CHP Osmangazi İlçe yönetimi Kılıçdaroğlu’nu ziyaret etti
Nitekim…
CHP’nin dünkü Grup toplantısına çeşitli illerden gelenlerin yanı sıra Bursa’dan da Osmangazi İlçe Başkanı İsmet Karaca ve yönetim kurulu vardı.
Önce CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun konuşmasını dinleyen Osmangazi yönetimi, daha sonra da Kılıçdaroğlu ile bir araya geldi.
CHP Bursa milletvekilleri olarak Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Lale Karabıyık, Dr. Ceyhun İrgil ve Av. Nurhayat Altaca Kayışoğlu’nun da hazır bulundukları görüşme sırasında Karaca, örgüt olarak yaptıkları çalışmalar hakkında Kılıçdaroğlu’na küçük bir sunum yaparak bilgi verdi.