Olay Gazetesi Bursa

Kuruluş çağı havasını yaşayan Bursa 50 yılda neye dönüştü, nereye gidiyor?

Önce… Bir durum tespitinde yarar var. Bursa’yı Büyütenler bir yerel gazetenin reklam ağılıklı eki hiç olmadı. Aksine, Olay’ın gelenekselleşen yayını, kent kültürü adına Bursa’nın dönüşümünü ve değişimini anlatan bir belgesel. Zaten… Olay okurları her yıl bu dergiyi bekliyorlar ve alıp kitaplıklarına koyuyorlar. Bu yıl da… Olay İcra Kurulu Başkanı Mehmet Ali İnan’ın önderliğinde, Bursa için […]

Önce… Bir durum tespitinde yarar var. Bursa’yı Büyütenler bir yerel gazetenin reklam ağılıklı eki hiç olmadı. Aksine, Olay’ın gelenekselleşen yayını, kent kültürü adına Bursa’nın dönüşümünü ve değişimini anlatan bir belgesel.

Zaten…

Olay okurları her yıl bu dergiyi bekliyorlar ve alıp kitaplıklarına koyuyorlar.

Bu yıl da…

Olay İcra Kurulu Başkanı Mehmet Ali İnan’ın önderliğinde, Bursa için en titiz çalışmalara imza atan Nahit Kayabaşı’nın yayın yönetmenliğinde, Sadık Asa’nın farklı bir hava katan görsel yönetmenliğinde, Murat Günay’ın sabır ve dikkatle ördüğü editörlüğünde Bursa’yı Büyütenler bayilere dağıtıldı.

Bu dergiye…

Köksal Gökbaşı, Yursevil Arık, Ferit Gücüyener, Mehtap Ermiş, İzzet Eğin, Ebru Bozkurt Narin, Mehmet Şeker de alışılmış dışı reklam yönetmenliğiyle katkı koydular.

İşte…

Aylarca süren sabırlı ve titiz çalışmayla ortaya çıkan Bursa’yı Büyütenler’in yeni sayısı hedef konusunu, Yayın Yönetmeni Nahit Kayabaşı şöyle anlatıyor:

“Bursa’nın son 100 yıllık geçmişine, yani Cumhuriyet’in ilanından günümüze uzanan dönemine baktığımızda, inanılmaz bir mekansal dönüşüm görürüz.”

O dönüşümü tarif ediyor:

“Olağandışı, hüzün verici, ürpertici bir dönüşümdür bu. Başka bir deyişle, hazin bir öykü. Batı kökenli modernizmin öykünmeci uygulamalarının Osmanlı’nın ilk şehircilik deneyimi Bursa’yı nasıl yuttuğunun öyküsü.”

Şu söylediğine aynen katılıyoruz:

“1970’lere kadar kuruluş çağının havasını, iki katmanlı harika dokusunu az çok koruyabilen Bursa gitmiş, yerine görgüsüz, kural tanımaz azgın betonlaşmanın örneği Bursa gelmiştir.”

Tartışmasız…

Türkiye’nin ilk Organize Sanayi Bölgesi’nin Bursa’da kurulması; ilk aşamada devere ve dokuma tazgahından tekstile geçişi, ikinci aşamada Tofaş Oyak Renault fabrikalarıyla otomotive geçişi getirdi.

Şimdi…

TEKNOSAB ile birlikte yeşeren ileri teknoloji sanayi hedefte. Bakalım bu dönüşümler ne gibi değişimlere yol açacak?

 

Sanayi dönüşümü kentsel deseni değiştiriyor

Bursa için… Kent araştırması yapanlardan biri de Dr. Kemal Temel. 4 ay önce Gecekondu-Site-Rezidans: Bursa’da Sınıf ve Mekan kitabıyla tanıdığımız genç akademisyen, Bursa’yı Büyütenler’de çok özel sanayi  gelişimi araştırmasıyla yer aldı.

Yazısının sonunda şuna dikkat çekiyor:

“Kentin; endüstrinin farklı katmanlarına evsahipliği yapması, sektörel çeşitlilik ve bu çeşitliliğin işgücü ve konut piyasalarında yarattığı çok boyutlu etkiler, kentsel desenin inşasını da sürekli kılıyor.”

 

Karayolları yapmayınca Geçit Köprüsü’nü Büyükşehir gündeme aldı

2013’ten beri yazıyoruz… Mudanya’dan 3 şerit gelen yola, Bademli ve Nilüfer Köy’den gelen şeritler ekleniyor, çok kısa mesafe sonra da tarihi Geçit Köprüsü’nde yol iki şeride iniyor.

Bu da…

Sabahları Mudanya yönünden kent merkezine işe gelenlerin artmasıyla, trafiğe huni daralmasıyla soruna dönüşüyor.

Aslında…

Cumhuriyet döneminin ilk kemerli köprüsü olan Geçit köprüsü tarihi olduğu için Karayolları’nın sorumluluğunda. 2013’te proje de hazırladı, ama söz vermesine karşın yapmıyor.

İşte…

Bu köprüyü Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş gündemine aldı.

Gerçi…

Karayolları projesinde, Mudanya’ya gidiş yöndeki köprü yanına yeni köprü var, ama Büyükşehir, tarihi köprünün yanına yeni köprü düşünüyor.

Keşke Karayolları işini yapsaydı da, Büyükşehir görevi olmamasına karşın sorumluluk almak zorunda kalmasaydı.

 

Batman’a müftü, Bilecik’e Orman Müdürü gitti

Son hafta… Bursa bürokrasisinde, iki kurumda yaşanan atamalar nedeniyle değişiklik yaşandı.

Önce…

2 yıldır Yıldırım İlçe Müftüsü olarak görev yapan Ahmet Durmuş, yayınlanan kararnameyle Batman İl Müftüsü olarak atandı.

Ardından…

İznik Orman İşletme Müdürü Onur Vahdettin Akbulut da yine kararnameyle Bilecik Orman İşletme Müdürü oldu. İznik’te ise Orman İşletme Müdürü olarak Ümit Saraçoğlu göreve başladı.

 

Ertuğrul Muhtarı, Nilüfer’de bağımsız aday: Ona Hükümet Kadın diyorlar

5 yıldır… Nilüfer’deki Ertuğrul Mahallesi’nin kadın muhtarı olarak başarıyla görev yapıyor. Gülten Üstünkaya mahallede “Hükümet Kadın” biliniyor.

Geçmişte…

Mezunu olduğu Yıldırım Bayezid Liseliler Derneği Başkanı ve Ertuğrul Mahallesi Kadın Derneği Başkanı olarak sosyal yaşamda; Hayat Hastanesi ve Koç Grubu firmalarında yöneticilik görevleriyle iş yaşamında başarılı oldu.

Ziyarete…

Semra Keremitçi ve Merve Yılmaz’la geldiğinde, Nilüfer Belediyesi Bağımsız Başkan Adayı olarak çalışmalarını anlattı.

Söze…

2 bağımsız ve 6 kadın adayın olduğu Nilüfer’de “oyları birleştiriyoruz” diyerek başlayıp teknik uygulama adına farklı yaklaşım sergiledi:

“İmara açılması gereken ya da gündemde olan yerler, öncelikle yer sahiplerine bildirilecek, mağduriyet ortadan kalkacak.”

Okuldan muhtarlara elektrikli araca vaatleri arasında şu ilgi çekici:

“Üreten kadınların satış yapacağı kapalı bir merkez oluşturacağız.”

 

Hastanede Zafer’ ziyareti

Gördüğümüz şu… Zafer Partisi Nilüfer İlçe Başkanı olarak çıktığı yolda Zafer Nilüfer Adayı olan Işıl Esgin enerjisi ve içtenliğiyle dikkat çekiyor.

Bir yandan…

Nilüfer’de saha çalışması yaparken, geçirdiği rahatsızlık nedeniyle Şehir Hastanesi’nde bir süre yoğun bakımda kalan Zafer Partisi Mudanya İlçe Başkanı Hatice Senbaş odaya alındığında ziyaretine ilk giden oldu.