Olay Gazetesi Bursa

Kurucu başkanı DOSAB’ı uyardı: Demirtaş’ta termik santral olmaz!

1986 yılıydı… Yalova Yolu ile Demirtaş arasındaki bölgede 20’ye yakın fabrika kurulmuş, çalışıyordu. İktidarda başbakan olarak rahmetli Turgut Özal vardı O da ihracatı çok önemsediği için yeni fabrikalar kurulmasını önemsiyor ve destekliyor, hatta açılışlarını yapmaya geliyordu. İşte… Sanayileşmenin adeta dolu dizgin gittiği o yıl, Demirtaş’ta kendi tercihleriyle kurulmuş 20’ye yakın fabrikayı bir araya getirmek ve […]

1986 yılıydı… Yalova Yolu ile Demirtaş arasındaki bölgede 20’ye yakın fabrika kurulmuş, çalışıyordu. İktidarda başbakan olarak rahmetli Turgut Özal vardı
O da ihracatı çok önemsediği için yeni fabrikalar kurulmasını önemsiyor ve destekliyor, hatta açılışlarını yapmaya geliyordu.
İşte…
Sanayileşmenin adeta dolu dizgin gittiği o yıl, Demirtaş’ta kendi tercihleriyle kurulmuş 20’ye yakın fabrikayı bir araya getirmek ve organize sanayi bölgesi kurmak üzere harekete geçildi.
Bursa’da yalnızca Yalakçayır’daki, yani Mudanya Yolu’ndaki Bursa Organiza Sanayi Bölgesi vardı. OSB’ler yasası olmadığı için, yenisinin nasıl kurulacağını da kimse bilmiyordu.
Demirtaş’taki sanayiciler 1986 yılında harekete geçerken, önce bölgenin adını Demirtaş Organize Sanayi Bölgesiolarak belirlediler. Bölgenin kısa adının DOSAB olmasına karar verdiler.
Sonra da…
Amaca ulaşmak için iki ayrı yapı oluşturdular. Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi Müteşebbis Heyeti Başkanlığıgörevini Emekli Vali Mustafa Karaer üstlendi. Mustafa Barutçuoğlu da sanayicileri temsil eden DOSABSİAD Başkanıoldu.
4 yıllık zorlu mücadelenin ardından, Ekim 1990’da Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi 400 hektar alanda, üstelik ilk kez bir Ticaret ve Sanayi Odası olmadan kuruldu.
Bizler de gazeteci olarak sürece tanıklık ettik.
 
Dün…
DOSABSİAD’ın kurucu başkan Mustafa Barutçuoğlu ile Demirtaş’taki son durumu, yani termik santral konusunu konuştuk.
Önce şunu anımsattı:
“Biz Demirtaş OSB’nin kurulması için mücadele verirken kamuoyundan çok tepki gördük. Ovanın elden gittiği söylendi. O gün ‘Çevreye, kültüre, insana saygılıyız. Amacımız yok etmek değil, bölgeyi ıslah etmek. Çevreyi kesinlikle kirletmeyeceğiz’ diye söz verdik.”
Ardından…
Bugünkü tartışmalara gelip “Şimdi Demirtaş OSB’de boyahaneler var. Onların buhar ihtiyaçlarının karşılanması düşünülüyor. Elektrik üretimi de düşünülüyor” dedi.
Şöyle devam etti:
“Benim düşüncem şu: OSB’lerin ihtiyacı olan elektriğin ucuza mal edilebilmesi için herhangi bir kömür havzasında termik santral kurulabilir. DOSABSİAD Kurucu Başkanı olarak ben böyle bir girişimi desteklerim.”
Şunu ekledi:
“Örneğin, Bursa’da kömür havzaları var. Oralarda sanayicinin ihtiyacını karşılamak üzere santral kurulabilir.”
Net olarak şunu söyledi:
“Kömür havzası olmayan yere, sırf buhar üretmek için termik santral yapılmasını doğru bulmuyorum. Demirtaş’ta termik santral olmaz.”
Şunu özellikle vurguladı:
“Demirtaş OSB’yi kurarken çevreye, insana, kültüre saygılı olacağımıza söz verdik. Bu yapılan o gün verdiğimiz sözle örtüşmüyor.”
Bir de sitemi var:
“Böyle bir projeye başlarken bizlerin de görüşleri alınmalıydı. Bana hiç kimse görüşümü sormadı.”

 

***

 

Boyahaneler taşınınca ne olacak?

 

DOSABSİAD Kurucu Başkanı Mustafa Barutçuoğlu ile kurulması planlanan termik santralı konuşurken iki önemli noktaya dikkat çekti.
Bir…
“Termik santralın kurulma gerekçesi olarak buhar üretimi gösteriliyor. Oysa buhar için o bölgede iki santral var. Biri TEİAŞ’a ait Ovaakça Çevrim Santralı, diğeri oradaki sanayicilerin kurduğu ENTEK. Yapılacak değişikliklerle buhar buralardan sağlanabilir.”
İki…
“Aslında buhar üretmek için Demirtaş’a termik santral kurmaya gerek yok. Çünkü boyahaneler için yeni bir organize sanayi bölgesi kuruluyor ve tüm boyahaneler oraya taşınacak. Onlar taşındığında bu santral ne olacak?”

 

***

 

CHP’de de İl ve Osmangazi İlçe arasında köprüler atıldı

 

Artık Bursa siyasetinin geleneği haline gelen bir durum var: Her dönem, hemen her partide İl Başkanlığı ileOsmangazi İlçe arasında sorun yaşanıyor.
Görülen o ki, gelenek bu dönem de sürüyor.
Örneğin…
AK Parti’de geçen dönem İl-Osmangazi ayrılığı çok açık şekilde yaşanmıştı. İki yönetimin de değişmesine karşın, bu dönem yine mesafeli duruş seziliyor.
Yine…
Dün bu sütunlarda, MHP’de İl ile Osmangazi arasına kara kedi girdiğini duyurduk. Oysa iki başkan arasında büyük bir dayanışma vardı.
Gelinen noktada…
İl-Osmangazi ayrılığının CHP’ye de sıçradığı görülüyor.
Daha doğrusu…
CHP’de bir süredir alttan alta yaşanan İl Başkanlığı-Osmangazi İlçe çekişmesi kurultay sonrası gelişmeleriyle birlikte iyice açığa çıkmış bulunuyor.
Bu da…
CHP Osmangazi İlçe Başkanı İsmet Karaca ile dün yönetim kurulundan istifaları konuşurken ortaya çıktı.
Gördük ki…
Osmangazi’de istifalar nedeniyle yönetimin düştüğü iddialarına Karaca sert tepki gösteriyor:
“İki istifa yaşandı, 1’i geri aldı. Fakat sanki yönetim ve yedekleri boşalmış gibi bir hava yayılıyor. Böyle bir sıkıntımız yok. Yönetim devam ediyor”
Ardından…
İlk kez açık adres gösterdi:
“1 kişi istifa etmesine karşın, 3 kişi istifa etmiş gibi bir bilgiyi kamuoyuna İl Başkanımızın servis ettiğini üzülerek öğrendim.”
Dikkat çeken şu:
Bugüne kadar açıkça ortaya konmayan ayrılığın, kurultaydaki bölünmüşlüğün ardından ve yeni bir seçim süreci başlarken açık adres haline geldiği görülüyor.
Anladığımız ise şu:
CHP’yi çok daha zor ve çok daha gerilimli bir süreç bekliyor.

 

***

 

Yönetimden noterli istifa

 

CHP’deki olağanüstü kurultay öncesinde Muharrem İnce’nin adaylığı için imza veren 13 Bursa delegesi arasında 2 de il yönetim kurulu üyesi vardı.
CHP İl Yönetim Kurulu’nda bu konu ve kurultayda Bursa’nın tavrının tartışılması sırasında, İnce için imza verenÖzlem Aydın ile Mehmet Turan Tansal istifa ettiklerini açıkladılar.
Fakat bu istifaları CHP İl Başkanı Metin Çelik kabul etmedi ve işleme de koymadı.
Bunun üzerine…
Aydın ve Tansal’ın önceki gün bu kez noter kanalıyla partiye istifalarını gönderdikleri haberi kulağımıza geldi. Böylece, parti içindeki sıkıntılar daha farklı bir boyuta ulaştı.