Olay Gazetesi Bursa

Kuraklık yanında kanalları kırılan Bursa Ovası sulansın diye can suyu

Yapımını anımsıyoruz… Demirtaş’ın kuzeyinde Ballıkaya Deresi üzerindeki Demirtaş Barajı’nın inşaatı 1977 yılında başladı ve 1983’te tamamlandı. Açıkça söylemek gerekirse… Yaşamının 35 yılını DSİ 1. Bölge Müdürü olarak Bursa’ya hizmete adayan Erdem Saker’in her şeyden fazla önemsediği Bursa Ovası’nın sulanabilmesi, tarım alanlarının gelişmesi için Bursa’ya armağan ettiği işlevsel bir tesis oldu. O süreçte… Demirtaş Barajı’ndan gelen […]

Yapımını anımsıyoruz… Demirtaş’ın kuzeyinde Ballıkaya Deresi üzerindeki Demirtaş Barajı’nın inşaatı 1977 yılında başladı ve 1983’te tamamlandı.

Açıkça söylemek gerekirse…

Yaşamının 35 yılını DSİ 1. Bölge Müdürü olarak Bursa’ya hizmete adayan Erdem Saker’in her şeyden fazla önemsediği Bursa Ovası’nın sulanabilmesi, tarım alanlarının gelişmesi için Bursa’ya armağan ettiği işlevsel bir tesis oldu.

O süreçte…

Demirtaş Barajı’ndan gelen sular açık alanda kanaletlerle ovadaki tarım arazilerine dağıtılıyordu.

Ne var ki…

Sonraki yıllarda Demirtaş’ta kurulan Organize Sanayi Bölgesi tarım alanlarıyla karıştı, Demirtaş da kent olarak hızlı büyüdü ve tarım alanlarına genişledi.

Bundan da barajın suyunu tarlalara ulaştıran kanaletler çok etkilendi.

Nitekim…

Kanaletlerin bir bölümü fabrikaların, bir bölümü yeni yapılan apartmanların altında kalınca su akışı kesildi. Su gelmeyince de Bursa Ovası’nın 1.800 hektarlık bölümü sudan mahrum kaldı.

İşte…

Ovadaki tarımsal üretimin devam edebilmesi için çok önemli olan “kırılıp ortadan kaybolan kanaletler” sorununu AK Parti Bursa Milletvekili ve TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Ahmet Kılıç gündeme taşıdı.

Hafta sonunda…

DSİ Genel Müdürvekili Kaya Yıldız’ı ziyaret eden Kılıç, ovada tarımsal üretim yapılmaya devam edilmesini sağlayacak görüşmenin sonunda güzel haberi duyurdu.

Önce sorunu ortaya koydu.”

“Demirtaş Barajı’ndan Bursa Ovası’ndaki köylerin tarım arazilerine su taşıyan beton kanaletler yıllar içinde trafik kazaları ve farklı nedenlerle kırılıp ortadan kayboldu. Oysa 1800 hektarlık bölgedeki köylerde tarımsal üretim yapan çiftçilerimiz için bu sistem çok önemliydi.”

Şunu açıkladı:

“DSİ Genel Müdürümüzle bu konuyu görüştüm. DSİ, 50 milyon liralık yatırımla kanaletleri borular içinde yeraltına alacak. Ovaya can suyu verecek projenin hazırlığı başladı.”


Demirtaş Barajı da elden geçiyor

Bursa Ovası’nın sulamak için Erdem Saker döneminde DSİ’nin yaptığı Demirtaş Barajı neredeyse 40 yıla yaklaşıyor.

İşte…

DSİ Genel Müdürvekili Kaya Yıldız’la yaptığı görüşmede AK Parti Bursa Milletvekili ve TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Ahmet Kılıç barajın durumunu da gündeme getirdi.

Sonucunu da açıkladı:

“DSİ kanaletleri yeraltına alırken, 40 yıldır hizmet veren Demirtaş Barajı ıslahı da yatırım programına girdi.”

 

Kuzey Makedonya’ya TBMM’den sıcak ‘dostluk-kardeşlik’ mesajı

Gidince gördük… Üsküp’ün tarihi sokaklarında Bursa’yı dolaşıyormuşçasına gezebilirsiniz. Çarşılarımız, vitrin anlayışına kadar birebir aynı.

Türkler için özel bir öneme sahip Balkanlar’daki emanetlerimizin bir bölümü Kuzey Makedonya’da. Bursa’da da çok sayıda Makedonya göçmeni yaşıyor.

Bununla birlikte…

AK Parti’nin kuruluş kararının alındığı otel de Kalkandelen’de.

İşte…

Bursa ve Türkiye’yle böylesine özel yakınlığı olan dost ülkede Kuzey Makedonya-Türkiye Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı seçilen Beycan İlyas’a, TBMM Kuzey Makedonya Dostluk Grubu Başkanı olarak AK Parti Bursa Milletvekili Ahmet Kılıç kutlama mesajı gönderdi.

Mesajda…

İki ülke ilişkilerinin daha yakınlaşması yanında, “dayanışma ruhu, bölgemizdeki barış, istikrar ve refahın tesisi için sağlam temel” vurgusu dikkat çekiyor.


AK Parti’de 7. kat açıldı, hareket başladı

AK Parti’nin yeni Bursa İl Başkanı arayışı devam ederken, zorunlu olarak koronavirüs arası yaşandı.

Çünkü…

Görüşmeleri yürüten Teşkilat Başkanı Erkan Kandemir ve ekibinin çalıştığı AK Parti Genel Merkezi’nin 7. katı geçen hafta, ekipten birinde koronavirüs çıkması nedeniyle kapatıldı.

Kulağımıza gelenlere göre, hafta başı itibariyle 7. Kat yeniden açılmış ve görüşmeler de kaldığı yerden başlamış.

Alternatif üründe yenilik: Baklagil ve kuruyemişlerle bitki bazlı gıda

Projeyi… Bursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nin Gıda Mühendisliği Bölümü öğretim üyeleri Prof. Dr. Yasemin Şahan ve Doç. Dr. Sine Özmen Toğay ile emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Duygu Göçmen hazırladı, UNPA Pastaneleri de destek verdi.

Aslında…

İçinde bulunduğu karantina süreci besin dengeleri ve alternatif gıda ürünü anlamında çok farklı bir konsepti var.

Çünkü…

Akdeniz ülkelerine özgü baklagil ve kuruyemişler kullanılarak besinsel ve biyoaktif bileşiklerce zenginleştirilmiş yenilikçi, sağlıklı, fonksiyonel bitki bazlı gıda ürünleri geliştirilmesi hedefleniyor.

İşte…

UFUK 2020-PDIMA adıyla geliştirilen bu projeye Avrupa’dan destek geldi. ispanya’nın koordinatörlüğünde İzmir İleri teknoloji Enstitüsü ile birlikte proje 42 ay yürütülecek.

Sonunda da yeni alternatif gıda ürünleri ortaya çıkacak.


Korona geldi, böyle oldu: Meclislere alternatif

Pandemiyle birlikte maske-mesafe-temizlik kuralları günlük yaşamı yeniden şekillendirdi. Belediye meclisi toplantıları da artık mesafenin korunduğu geniş mekanlarda yapılıyor.

Nitekim…

Büyükşehir Belediye Meclisi toplantıları Merinos Atatürk Kongre Kültür Merkezi’ne taşındı. Yenişehir Belediye Başkanı Davut Aydın da meclis toplantısını tarihi Sinanpaşa Külliyesi’nde yapmış.

Çok da güzel görüntü ortaya çıkmış.