Olay Gazetesi Bursa

Körfez Köprüsü’nün adı Altepe’den: Osman Gazi!

Aslında… İki farklı ve iki büyük proje, ama bir arada yapıldılar. Böyle olunca da Türkiye’nin en büyük ulaşım yatırımı projesi ortaya çıktı. İstanbul’dan başlayıp Bursa’dan geçerek İzmir’e ulaşacak olan otoyol, ekonomik olarak en gelişmiş ve nüfus olarak en büyük iki bölgeyi birbirine bağlayacak. 2018’de tamamlandığında 9 milyar Dolar’a mal olacak projeyle İstanbul’dan Bursa’ya 1 saatte, […]

Aslında… İki farklı ve iki büyük proje, ama bir arada yapıldılar. Böyle olunca da Türkiye’nin en büyük ulaşım yatırımı projesi ortaya çıktı.

İstanbul’dan başlayıp Bursa’dan geçerek İzmir’e ulaşacak olan otoyol, ekonomik olarak en gelişmiş ve nüfus olarak en büyük iki bölgeyi birbirine bağlayacak.

2018’de tamamlandığında 9 milyar Dolar’a mal olacak projeyle İstanbul’dan Bursa’ya 1 saatte, İzmir’e 3.5 saatte gidilebilecek.

Otoyolun en önemli aşaması ise İzmit Körfezi’nin 6 dakikada aşılmasını sağlayan köprü.

Projeyle…

Başta Bursa olmak üzere Körfez bölgesi bir anlamda İstanbul’un banliyösü gibi olacak. Bursa’da oturup İstanbul’da çalışmaya gidilebileceği gibi, İstanbul’dan da Bursa’ya çalışmaya gelinebilecek.

Böylesine önemli ve denizleri aşıran ulaşım projesinin dün iki anlamlı töreni vardı. İlkinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım köprünün son tabliyesinin montajını birlikte yaptılar.

Ellerindeki pirinç dökme İngiliz anahtarları ile cıvataları sıktılar.

Ardından…

Otoyolun en yoğun taşıma yapacak etabı olan Altınova-Gemlik arasını yine birlikte ulaşıma açtılar. Artık araçlar Karsak Boğazı bitimindeki İznik Kavşağı’nın olduğu yerden otoyola girip, Orhangazi’nin yanından geçerek köprünün çıkışındaki Altınova’ya birkaç dakikada gidebilecekler.

İşte…

Bu yolun açılışı sırasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan köprünün adını da açıkladı: Osman Gazi Köprüsü.

Açıkça söylemek gerekirse…

Osman Gazi ile özdeşleşmiş Bursa’da yaşayan biri olarak köprünün adının duyunca çok mutlu olduk. Kendimizi onurlanmış hissettik.

Üstelik…

Köprüye Osman Gazi adının verilmesini hem Cumhurbaşkanı Erdoğan’a, hem de Başbakan Davutoğlu’na bizzat Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe önerdi.

Bunu da…

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu’na yazılı başvurusunda “Bursa halkı adına” deyip önerisini şöyle dile getirdi:

Dünya Başkenti İstanbul’la Tarih Başkenti Bursa’yı buluşturan köprüye cihan devletini kuran Osman Gazi’nin adının verilmesi en doğru karar olacaktır.”

Öneriyi…

Cumhurbaşkanı ve Başbakan kendi aralarındaki görüşme sonucu kabul ederken, Körfez çevresindeki Kocaeli ve Yalova’nın destek vermesi de çok güzel oldu.

Böylece…

Türkiye’nin en büyük ulaşım projesinin görkemi Osman Gazi ile birlikte daha da arttı.

 

Otoyolun adı da değişti: İstanbul-Bursa-İzmir Otoyolu

 

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’nin önerisinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından kabul edilmesiyle İzmit Körfezi üzerine yapılan ve dünyanın sayılı asma köprüleri arasına giren köprüye Osman Gazi adı verildi.

Ancak…

Köprünün son tabliyesinin montajı töreninden sonra otoyolun Altınova-Gemlik arasındaki etabının açılışı nedeniyle yapılan törende bir başka değişiklik dikkatimizi çekti:

Proje başlangıcında, otoyola Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu adı verilmişti.

Bursa Valisi Münir Karaloğlu ise değişik zamanlarda yolda yaptığı incelemeler sırasında “Bu yola İstanbul-Bursa-İzmir Otoyolu adının verilmesi gerekir. Çünkü 3 büyük ili birleştiriyor” dediğini anımsıyoruz.

Hatta…

Olay Televizyonu’nda konuğumuz olduğunda da bunu vurgulayıp savundu.

Anlaşılan o ki…

Vali Karaloğlu’nun bu konuşmaları Ulaştırma Bakanlığı’nda etkili olmuş ve kabul görmüş.

Nitekim…

Dünkü törende, konuşma platformunun arkasında İstanbul-Bursa-İzmir Otoyolu yazıyordu. Yani, otoyolun adının da değiştiğini dünkü törende gördük.

Orhangazililer bu konuda çok duyarlı davranıyorlar, ama böyle bir projede Bursa adının olması daha anlamlı olacaktı, öyle de oldu.

 

Seçim hazırlığı gibi bir toplantı: İllerdeki sıkıntılar neler?

 

Gerçi… AK Parti yönetimi “Gündemimizde erken seçim yok” diyor, ama öyle adımlar atılıyor ki, ister istemez yeni bir seçim çağrıştırıyor.

Örneğin…

TBMM binası dün farklı bir toplantıya evsahipliği yaptı. Masanın başında AK Parti Genel Başkanvekili olarak Siyasi ve Hukuk İşleri Başkanı Mehmet Ali Şahin oturuyordu.

Bir yanda Bursa, Balıkesir Manisa, Kütahya illerindeki AK Parti milletvekilleri, karşılarındaysa tüm bakanlıkların Bakan Yardımcıları vardı.

Şahin açılışta “Vatandaşa ne sözler verdik, neler yaptık, neler yapmamız gerekiyor, neler yapabiliriz?” sorusunu ortaya koyup sorunların ve milletvekili gözlemlerinin anlatılmasını istedi.

3.5 saat süren toplantıda herkes kendi gözlemini ve seçim çevresinin sorununu anlatırken Bursa milletvekillerinden Bennur Karaburun, 65 yaşa maaş bağlanırken sağlanan kolaylıkların engelliler için de sağlanmasını istedi. Karaburun ayrıca Yıldırım’daki Engelsiz Yaşam Merkezi’nin bir an önce tamamlanması için destek isteğini de dile getirdi.

Hakan Çavuşoğlu özellikle Yunanistan’ın pasaportlara Konstantiniye yazmasının İstanbul’da sıkıntıya yol açtığını vurguladı. Osman Mesten dağ yöresi yollarını gündeme getirdi.

Ayrıca…

Bennur Karaburun, Müfit Aydın, Emine Yavuz Gözgeç ve Osman Mesten konuşmalarında “kaçak yapılara elektrik su bağlanmasında kentsel dönüşüm şartının kaldırılmasını” istediler.

Kentsel dönüşümün zorunlu olması halinde kaçak yapıların yüzde 20’sine elektrik ve su bağlanabileceğini vurgulayan milletvekilleri, koşul kalkarsa tümünün sorununun çözüleceğini söylediler.

Benzerini duymadığımız bu toplantının çok verimli geçtiği kulağımıza geldi.