İlginç bir durum var ortada… Ülkemizdeki enerji maliyeti üzerine söz açıldığında, dışa bağımlı doğalgaz kullanımı nedeniyle Türkiye’nin kasasından çıkan döviz hesapları ortaya konuyor.
Gerçekten de…
Dışa bağımlı enerji doğalgaz için çok büyük paralar ödeniyor. Hele doğalgazın elektrik enerjisinde kullanılması maliyeti arttıran en önemli etken oluyor.
O nedenle…
Elektrik üretiminde, başta kömür olmak üzere yerli enerji kaynaklarının kullanılmasını savunanlar doğalgazın dövizden kaynaklanan yüksek maliyeti nedeniyle haklı oluyorlar.
Ne var ki…
Sorun yalnızca doğalgazın çok kullanılması değil. Bunu zorunlu hale getiren doğal etkenler var.
Onu da…
Bursagaz Genel Müdürü Ahmet Hakan Tola dün yaptığı yıllık değerlendirme toplantısında rakamlarla ortaya koydu.
Önce şu tespiti aktardı:
“Geçen kış yaşanan kuraklık nedeniyle akarsular üzerine kurulu hidroelektrik santrallar yeterli elektrik üretimi yapamadılar. HES’lerin durmasıyla doğan elektrik boşluğu doğalgaz çevrim santrallarında elektrik üretimi arttırılarak kapatılmak istendi.”
İlginç bir istatistik verdi:
Şunu açıkladı:
“Konutlara yapılan doğalgaz satışında yıllık yüzde 5.5 oranında gerileme var. Üstelik konutlarda abone sayımız artarken, gaz kullanımı geriledi. Ticaret ve sanayinin doğalgaz kullanımında yüzde 3’lük artık söz konusu.”
Yorumu da şöyle yaptı:
“Taşıdığımız gaz miktarının 1.7 milyardan önce 2.5 milyar, sonra 3.1 milyar metreküpe çıkmasında Ovaakça Çevrim Santralı’nın çok büyük etkisi var.”
Nedenini de açıkladı:
“HES’ler elektrik üretemeyince Ovaakça Doğalgaz Çevrim Santralı’nın üretimi arttırıldı. Doğalgaz tüketimi de bu nedenle yükseldi.”
Sonra da şunu söyledi:
“Bu yıl görüldüğü gibi kış çetin geçiyor. Ama bunun sevindirici bir yanı var. Demek ki kuraklık yaşanmayacak, HES’ler devrede olacak. Doğalgaz da geçen yılki kadar tüketilmeyecek.”
Yani…
Hepimizi korkutup bezdirse de, bol yağışlı bir kış Türkiye’nin kasasından daha az döviz çıkmasını sağlayacak.
Arınç’ın Bursa bürokratları aday olmak için istifa etti!
Kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapıp da 7 Haziran milletvekili genel seçiminde aday adayı olmak isteyenlerin istifa süreleri dün doldu.
Beklendiği gibi…
Büyük çoğunluğu iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi’ne olmak üzere, kamudan çok sayıda aday adaylığı istifası gerçekleşti.
Ancak…
Bu istifalar arasında ilgi çekici bir durum var.
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın geçen süreçte Bursa’daki bürokratları olarak bilinen kadro aday adaylığı için dün istifa ettiler.
Bu pozisyonda…
İlk sırada Arınç’ın danışmanı olarak görev yapan Mahmut Turunç geliyor.
Ayrıca…
AK Parti’yi anlatan yayınlanmış kitapları bulunan Basın İlan Kurumu Müdürü Mehmet Habil Tecimen ile, üstlendiği Basın Yayın İl Müdürlüğü görevi sırasında gazetecilerin işlerini zorlaştırdığı gerekçesiyle basınla gerginlik yaşayan Kadir Akarkaya da yer alıyor.
Adaylık başvurusu yalnızca Arınç’ın bürokratlarından gelmedi, Bursa’nın siyasetçisi kabul edilen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in danışman kadrosunda yer alan Yüksel Yeni de dün aday adaylığı için istifa etti.
Ankara’dan gelen haberlere göreyse, Maliye Bakanlığı Müşaviri olarak görev yapan AK Parti Bursa eski Milletvekili Mehmet Tunçak da yeniden aday adayı olmak için istifasını dün verdi.
İstifa kervanına, 2011 genel seçiminde aday listesinde yer alan Ayşe Hacıoğlu da eklendi. Hacıoğlu dün Büyükşehir Belediyesi Müzeler Şube Müdür Yardımcılığı görevinden ayrıldı.
Görevinden ayrılanlar arasına Şevket Yılmaz Hastanesi’nde vatandaşla kurduğu sıcak diyalogla sevilen, son dönemde Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği’nde görevlendirilen ve Samsun Dernekleri Federasyonu yönetiminin de etkili isimlerinden olan Mehmet Fidan’ı da eklemek gerekiyor.
Gördüğümüz kadarıyla…
Bürokratlar aday adaylığı için genelde AK Parti’yi seçiyorlar.
Fakat…
Sürpriz yaşanır mı bilemeyiz, ama camianın isteği üzerine Şevket Yılmaz Hastanesi’ndeki görevinden istifa eden Bal-Göç Genel Başkanı Doç. Dr. Yüksel Özkan’ı aday adaylığı için CHP bekliyor.
MHP’de ise Prof. Dr. Çetin Elmas öğretim üyesi olduğu Gazi Üniversitesi’nden dün istifa etti.
Üreten ve birleşen Türkiye için İP değişim kurultayı!
Üreten Türkiye ve Birleşen Türkiye
Kurultay için belirlenen üreten mesajıyla emekçi kesimlere seslenmeyi, birleşen mesajıyla da 7 Haziran’da yapılacak olan seçimler için birlikte hareket etmeyi hedefliyor. Bursa’dan da Ankara’ya cumartesi gecesi 20 otobüs hareket edecek.
Nitekim…
İP Genel Başkan Yardımcısı Utku Reyhan dün Merkez Karar Kurulu Üyesi Sevim Erol, Bursa İl Başkanı Nadir Erol ve önümüzdeki süreçte yönetime girecek Sezai Okay’la ziyaretimize geldiğinde değişimin gerekçelerini uzun uzun anlattı.
Reyhan’ın söylediğine göre, “her partiden gelip katılmak için büyük istek” var. Doğu ve Güneydoğu’nun en hızlı örgütlendikleri bölgeler olduğunu kaydeden Reyhan, açıklayamayacakları ama siyaset ve akademisyenlerden çok önemli isimlerin partilerine katılacağını söyledi.
Çağrısını da şu sözlerle dile getirdi:
“Atatürk’te, cumhuriyette, demokraside birleşiyoruz. Bölünmeye karşı birleşiyoruz. Üretmek için birleşiyoruz.”
Yenişehir’de Emniyet binaya kavuşuyor
Yenişehir ilçesinde ilginç bir durum söz konusu. Bu ilginçlik, Emniyet Müdürlüğü hizmet binasının olmamasından kaynaklanıyor.
Yıllar önce Köy Hizmetleri’nin terk ettiği bina Özel İdare tarafından Emniyet’e tahsis edildi. Özel İdare kapanınca bina Büyükşehir’e geçti, bu kez daha farklı bir durum ortaya çıktı.
Fakat…
AK Parti Bursa Milletvekili ve TBMM Plan Bütçe Komisyonu Üyesi Hüseyin Şahin’in devreye girmesiyle, Yenişehir’de emniyet hizmet binası yapımı 2015 bütçesine kondu.