Olay Gazetesi Bursa

Kırsaldan haber iyi değil: Çiftçi gübre atamadı, hasat zamanı sıkıntılı olacak

Günümüzde… Nilüfer denince akıllara çok katlı binalarla modern kent yaşamı geliyor. Oysa Nilüfer 1989 yerel seçimiyle birlikte Fethiye, İhsaniye, Karaman, Beşevler, Ertuğrul, Görükle arazilerinde kurulan genç bir ilçe. Yani… Modern ilçe olsa bile, tarım toprakları üzerine kuruldu. Bir yandan… Sosyo-ekonomik yaşamıyla Bursa’nın tercihi olurken, kırsalda eskisi kadar olmasa da gıda deposu özelliğini sürdürüyor. Bir anlamda, […]

Günümüzde… Nilüfer denince akıllara çok katlı binalarla modern kent yaşamı geliyor. Oysa Nilüfer 1989 yerel seçimiyle birlikte Fethiye, İhsaniye, Karaman, Beşevler, Ertuğrul, Görükle arazilerinde kurulan genç bir ilçe.

Yani…

Modern ilçe olsa bile, tarım toprakları üzerine kuruldu.

Bir yandan…

Sosyo-ekonomik yaşamıyla Bursa’nın tercihi olurken, kırsalda eskisi kadar olmasa da gıda deposu özelliğini sürdürüyor.

Bir anlamda, yeni gelişen modern kent yaşamı ile geçmişten gelen kırsal yaşam konumunu koruyor.

Bunları anımsatma nedenimiz şu:

DEVA Partisi Nilüfer İlçe Başkanı Mine Rana Kahramanoğlu ile Kurumsal İletişim ve Tanıtma Başkanı Furkan Ali Bayraktar ziyarete geldiler.

Siyasete ilk kez DEVA Partisi ile adım atan, ancak çocuk hakları savunuculuğu alanında Türkiye’nin tanınan isimlerinden olan Av. Mine Rana Kahramanoğlu bir yandan Nilüfer’in ana arterlerinde esnaf ziyaretleri yaparken, saha çalışmasında ağırlığı geleneği yaşatan köylere veriyor.

Sohbetimiz de kırsal gözlemleri üzerine gelişti.

Söze…

“Tarım ve hayvancılık kırsalda yok olmuş. Bu bizi rahatsız etti” diye başladı ve kırsal görüşmelerindeki gözlemini şöyle aktardı:

“Köylü artık gübre kullanmayı bırakmış neredeyse. Büyük ölçüde ürünlere gübre atılmamış. Mahsul toplama zamanı, özellikle ekim-kasım döneminde tarımsal ürün anlamında büyük bir sıkıntı olacağı izlenimi edindik.”

Bu durumu…

“Çiftçi kendini finanse edemiyor. Gübre fiyatı da anormal artırınca böyle bir çareye başvuruyor” diyerek yorumlayan Kahramanoğlu saha çalışmaları izlenimini şöyle özetledi:

“Dünya değişti. Doğal olarak şehirler ve köyler değişti, buralarda yaşam değişti. Ne yazık ki bu değişim daha iyiye gitmedi, olumsuz oldu.”

Düşüncesi şu:

“Kentlisiyle, köylüsüyle dibe vurmuş durumdayız. Aslında dibe vurmak, çıkışın başlangıcı demek. İşte o çıkış için umut var.”

 

“Türkiye açlık ve kavimler göçü yaşıyor”

Sohbette… DEVA Partisi Nilüfer İlçe Başkanı Mine Rana Kahramanoğlu köylerdeki çalışmalarından çıkardığı bir gözlemi daha paylaştı:

“Türkiye açlık ve kavimler göçü yaşıyor. Özellikle ciddi bir mülteciler sorunu var. Yolçatı’da Suriyeli sayısının çok fazla olması da şaşırtıcı. Üstelik zor koşullarda yaşıyorlar.

Şu söylediği de çarpıcı:

“Öyle şeylerle karşılaşıyoruz ki, insani duygularımız çelişiyor.”

 

Dilek Sabancı ve Türkan Saylan’a verilen ödülün 14. sahibi oldu

Şimdilerde… DEVA Partisi Nilüfer İlçe Başkanı olarak kentte esnaf, kırsalda çiftçi ziyaretlerini sürdürüp saha çalışması yapsa da, Av. Mine Rana Kahramanoğlu’nun üstlendiği farklı bir misyon var.

Türkiye’de…

Çocuk hakları savunuculuğunun öne çıkan isimlerinden olan Av. Mine Rana Kahramanoğlu, bu alanın sembol ismi Saadet Öğretmen’le birlikte UÇİM Bursa Temsilcisi olarak Anadolu kentlerinde çocuğa yönelik suçlarla ilgili duruşmalara müdahil oluyor .

Bu çalışmalarıyla da…

Geçtiğimiz hafta sonu, Uluslararası Inner Wheel Kadın Kulübü tarafından “insanlar için fedakârlık yapan kişilere” verilen Uluslararası Margarette Golding Ödülü ile onurlandırıldı.

Geçmişte…

Dilek Sabancı ve Türkan Saylan gibi toplumsal çalışmalarıyla öne çıkan Türk kadınlarına verilen ödülün 14’üncüsü Mine Rana Kahramanoğlu’nun oldu.

 

Yıldırım’da nikâh salonu yenilendi

Yıldırım’da… Ertuğrulgazi Siteler bölgesindeki Barış Manço Kültür Merkezi yıllardır sahne açtığı kültürel ve sanatsal etkinlikler ve bünyesindeki nikâh salonu ile anıldı.

Bu dönem…

Uyumayan Kütüphane’nin ikincisini Barış Manço’da yaşama geçirmek için gün sayan Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz nikâh salonunun da yenilenip daha modern olarak dizaynına karar verdi.

Çalışmaları da yerinde denetledi.

 

Yörüklerin 3 bin yıllık toy geleneğinin 723 yıllık işareti: Fetih Pilavı

Geleneğin… 723 yıldır aralıksız süren 3 bin yıllık geçmişi var. Kaynağı ise, Yörük-Türkmen şölenlerinin Kırkpınar’ı bilinen Bilecik Söğüt’teki törenlere katılmak üzere gelen Yörük ve Türkmenlerin yanlarında getirdikleri bulgur ve oğlak-kuzu etlerinin karıştırılmasıyla yapılan özel pilav.

Üstelik…

Zenginiyle, yoksuluyla kimin ne kadar katkı yaptığının belli olmadığı Fetih Pilavı geleneği Bilecik’te her Fetih Günü tekrarlanıyor.

İşte…

Bu tarihsel pilav Bilecik’in fetih günü nedeniyle , AK Parti Bilecik Milletvekili ve Yerel Yönetimler Başkan Yardımcısı Selim Yağcı organizasyonuyla TBMM’de kazanlarda kaynadı, milletvekillerine ve TBMM’de görev yapan gazetecilere ikram edildi.

Önce…

Malazgirt’ten İznik ve Konya’ya uzanan, sonrasında Bilecik’ten Bursa, Edirne, İstanbul’da devam eden ve Ankara’ya uzanan yürüyüşte anlamlı bir gelenek.

 

MHP Siyaset Okulu’nda Vahapoğlu dersi

Bir süredir… MHP Genel Merkezi tarafından teşkilat içi çalışma olarak Siyaset ve Liderlik Okulu düzenleniyor.

MHP Genel Merkezi’ndeki Prof. Dr. Mehmet Eröz Dersliği’nde bu yıl 17’ncisi düzenlenen MHP Siyaset ve Liderlik Okulu’nda MHP Bursa Milletvekili M. Hidayet Vahapoğlu da siyaset izlemeleri üzerine kapsamlı bir ders sunumu yaptı.

Vahapoğlu derste, bilgisi yanında siyasi deneyimlerini paylaştı.