Olay Gazetesi Bursa

Kırsal kalkınma kadınla hedefe ulaşıyor, kadın çiftçi bilinçleniyor

AK Parti Bursa Milletvekili Emine Yavuz Gözgeç aynı zamanda, kısa adı KEFEK olan TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu bünyesindeki Kırsal Alanda Kadının Güçlendirilmesi ve Kadın Girişimciliğinin Desteklenmesi Alt Komisyonu Başkanı olarak görev yapıyor. Komisyon… Öncelikle kırsalda kadına yönelik eğitimden farkındalık oluşturmaya, üretici desteklerinden bilinçlendirmeye geniş alanda çok ciddi çalışmalar yapıyor. Bir yandan da, kamu kurumları ve bürokrasinin faaliyetlerini koordine ediyor. Nitekim… Kırsalda Kadın […]

AK Parti Bursa Milletvekili Emine Yavuz Gözgeç aynı zamanda, kısa adı KEFEK olan TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu bünyesindeki Kırsal Alanda Kadının Güçlendirilmesi ve Kadın Girişimciliğinin Desteklenmesi Alt Komisyonu Başkanı olarak görev yapıyor.

Komisyon…

Öncelikle kırsalda kadına yönelik eğitimden farkındalık oluşturmaya, üretici desteklerinden bilinçlendirmeye geniş alanda çok ciddi çalışmalar yapıyor.

Bir yandan da, kamu kurumları ve bürokrasinin faaliyetlerini koordine ediyor.

Nitekim…

Kırsalda Kadın Alt Komisyonu Başkanı olarak Bursa Milletvekili Emine Yavuz Gözgeç şu noktanın üzerinde durdu:

“Ülkemizi nüfusunun üçte biri kırsal alanda yaşıyor ve bunun yüzde 50’den fazlasını kadınlar oluşturuyor. Yani kırsalda fiilen işi kadınlar yapıyor.”

Hedef şu:

“Kırsalda yaşayan kadınların güçlerini ortaya çıkarmak için çalışıyoruz.”

Şuna dikkat çekti:

“Kadın tarlaya gidip bedensel çalışıyor, aileye bakıyor. Fakat bunlar kayıt dışı oluyor, çünkü görünür değil.”

Ardından…

Kırsalda kadına yönelik kamu kurumlarının yaptıklarının bazılarını milletvekili olarak Komisyon çalışmaları sırasında öğrendiğini vurgularken “Demek ki daha fazla çakışmaya ihtiyacımız var” dedi ve ekledi:

“Her şeyden önce var olan desteklerden kırsaldaki kadını haberdar etme gibi bir yükümlülüğümüz var.”

Atılan adımları sıraladı:

“Tarım Bakanlığı’nın çok güzel çalışması var. İŞKUR ve Aile Sosyal Politikalar Bakanlığı’yla birlikte kadın çiftçilere bulundukları yerde eğitimler veriyor, onları bir araya getiriyor.”

Eğitimlerde…

Çiftçilik yanında kadın hakları, çocuk bakımı, sağlık, iletişim ile birlikte proje yazmayı da öğrettiklerini söyledi.

Bu noktada…

2002’de 9 kadının kurduğu ve Türkiye’nin ilk köy kadınları derneği olan Saitabat Köy Kadınları Derneği’nin 113 üyeye ulaşıp  2 katlı bir kahvaltı evi işlettiğini, 65 köy kadın derneği kurulmasına öncülük ettiğini ve 22 dernekle de Türkiye’nin ilk köy kadınları dernekleri federasyonunu oluşturduğunu anımsattı. Kayseri ve Batman’dan örnekler verdikten sonra da şunu söyledi:

“Kırsaldaki kadın desteklenirse gücünü ortaya çıkarıyor. Üstelik yalnızca çiftçilik olarak düşünmeyelim, ekoturizm ve kırsal turizm var, farklı alanlar da var.”

Mesajı şu:

“Bütün bunlar köye dönüşü de sağlıyor ve kırsal yeniden canlanıyor.”

 

Kentli kadının kırsalda sorumluluğu var

 

Rakam dikkat çekici… Tarım Bakanlığı’nın genç çiftçileri destekleme programından 2016 yılında hibe almaya kazanan 14 bin 978 çiftçinin yüzde 75’i kadın. Bu oran 2017’de yüzde 61.3 olarak gerçekleşmiş.

TBMM Kırsalda Kadın Alt Komisyonu Başkanı Emine Yavuz Gözgeç bu oranların ortaya çıkmasında farkındalık çalışmalarının etkisini vurgulayıp şu çağrıyı yaptı:

“Kadın sivil toplum kuruluşlarının kentte olmanın avantajlarını kırsaldaki kadının ayağına götürmeleri sorumlukları var.”

 

TBMM kırsalda kadın çalışmalarını Bursa’da masaya yatırıyor

 

Toplantıyı… Kısa adı KEFEK olan TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu bünyesindeki Kırsal Alanda Kadının Güçlendirilmesi ve Kadın Girişimciliğinin Desteklenmesi Alt Komisyonu Başkanı olarak AK Parti Bursa Milletvekili Emine Yavuz Gözgeç organize etti.

Pazartesi günü Bursa’da yapılacak Alt Komisyon toplantısına, komisyon üyesi milletvekilleri yanı sıra Bursa’dan kırsalda kadın konusunda çalışma yapan kurumlar katılacak.

Listede…

Gıda Tarım ve Hayvancılık, SGK, İŞKUR,  KOSGEB, Gümrük ve Ticaret il müdürleriyle TKDK İl Koordinatörü, Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmet Daire Başkanı, Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi, BEBKA, Ticaret Borsası Meclis Başkanı, BTSO Kadın Girişimciler Kurulu, Ziraat Odaları, KADEM, Bursa Üreten Kadınlar Federasyonu yanında ilgili kurumların ve belediyelerin şube başkanları yer alıyor.

Kırsalda kadını ilgilendiren tüm birimlerin katılacağı toplantıda, kırsaldaki kadına yönelik yapılanlar, eksik kalanlar, yaşanan sıkıntılar ele alınıp daha neler yapılabileceği konuşulacak.

Crowne Plaza’daki toplantının ardından, öğleden sonra da komisyon üyeleri saha gözlemleri yapmak üzere işletmeleri ziyaret edip kadın girişimcilerle görüşecekler.

 

Kırsalın başarılı kadınlarına Meclis’ten ödül

 

Birleşmiş Milletler 2018’i Kırsalda Kadın teması yılı seçti. Bu kapsamda TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu tarafından 81 ilde kırsalda başarı hikayesi olan kadınlar seçilecek ve TBMM’de düzenlenecek törenle başarılı kadınlar ödüllendirilecek.

Törende Bursa’nın kırsalda başarılı kadını seçilecek kadına da ödül verilecek.

 

Pasifik’ten Atlantik’e kadar Türk kültürünün izlerini kitapta anlattı

 

Tanıdığımızdan beri bilgi paylaşımı anlamında sürekli üreten Ekrem Hayri Peker’le sohbetten büyük keyif alıyoruz.

Üstelik…

Bilgi paylaşımını yalnızca mesleği olan tekstil kimyasalları alanında değil, kent ve tarih kültürüne yönelik araştırmalarla da yapıyor. Bu kapsamda bugüne kadar tam 9 kitap yazdı. Kitaplarının 5’i tekstil sektöründeki gelişmelerle ilgili. 4 kitabıysa tarih araştırmalarını kapsıyor. 2 de yayınlanmamış romanı olduğunu biliyoruz.

Ziyarete son geldiğinde, masamıza 9. kitabını bıraktı: Yeşim Taşı – Ön Türkler ve Türk Tarihinden Kesitler.

Bu kitapta…

Yalnızca Doğu Türkistan’daki Hotan Dağı’nda çıkan yeşim taşının özellikleri yanında, Pasifik’ten Atlantik’e kadar Türklerin kültürel izlerini sürüyor.

Bir dönem yeşim taşı karşılığında ipek alınan Çinlilerle ticaretten, Orta Asya kadınlarının tepeliklerini süsleyen yeşim taşına uzanan ilginç öyküleri anlatıyor.