Olay Gazetesi Bursa

Ketenli’de volframa Ankara izin verdi, Bursa’yı aşamadı!

Bu sütunları takip edenler biliyorlar… Uludağ zirvesinin tam altında, Bursa’nın içme suyunu karşılayan Doğancı Barajı’na destek amaçlı Nilüfer Barajı’nın da tam üstünde; Soğukpınar ve Karaıslah köylerinin ortak kullanımı olan Ketenli Yaylası’nda volfram madeni aranması için Ankara’nın verdiği izni, 4 Haziran günü “Bursa’nın suyu tehlikede: baraj üstünde maden krizi” başlığıyla duyurduk. Yazıda… DSİ ve BUSKİ’nin baraj […]

Bu sütunları takip edenler biliyorlar… Uludağ zirvesinin tam altında, Bursa’nın içme suyunu karşılayan Doğancı Barajı’na destek amaçlı Nilüfer Barajı’nın da tam üstünde; Soğukpınar ve Karaıslah köylerinin ortak kullanımı olan Ketenli Yaylası’nda volfram madeni aranması için Ankara’nın verdiği izni, 4 Haziran günü “Bursa’nın suyu tehlikede: baraj üstünde maden krizi” başlığıyla duyurduk.

Yazıda…

DSİ ve BUSKİ’nin baraj suyunun etkileneceği gerekçesiyle olumsuz rapor verdiklerini, Orman Bölge Müdürlüğü’nün ise maden sahasına girişte tünel açılmasına onay verdiğini de aktardık.

Ardından…

GÜMÇED Etik Kurulu’nun hazırladığı raporu 7 Haziran günü yine bu sütunlardan paylaştık. Raporda, hemen üst taraftaki Kozbudaklar’da 1976 yılında volfram arandığı, fakat rezerv ekonomik olmadığı için vazgeçildiği anımsatmasıyla birlikte, baraj suyuna ve çevreye tehdite de dikkat çekiliyordu.

Sonrasında…

Sık gittiği için bölgeyi çok iyi bilen CHP Bursa Milletvekili Dr. Ceyhun İrgil’in arama izni alan şirkete yönelik “Ketenli’ye hiç gelmeyin” uyarısına 26 Haziran günü yer verdik.

İrgil bununla da yetinmedi ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın cevaplandırması isteğiyle TBMM’ye detaylı soru önergesi verdi.

İşte…

İrgil’in o önergesine Bakan Albayrak’tan nihayet cevap geldi.

Üstelik…

Gelen cevapta Ketenli’de volfram madeni aranması konusunda hem tedirgin edici taraf var, hem de sevindiren bir durum var.

Öncelikle…

Bakan Albayrak maden aranması konusuna açıklık getiriyor:

Bakanlığımız Maden İşleri Genel Müdürlüğü kayıtlarında yapılan incelemede, Bursa ili hudutları dahilinde 649 sicil sayılı volframit ruhsatının bulunduğu tespit edilmiş olup, bu saha ilk olarak 1960’lı yıllarda ruhsatlandırılmıştır.”

Şu nokta dikkat çekici:

Söz konusu ruhsatın, 6309 sayılı kanun döneminden 3213 sayılı Maden Kanunu’na intibakı yapılmış, 15.05.1987 tarihinden geçerli olmak üzere 31 yıl süreli işletme ruhsatı ve volframit işletme izni düzenlenmiştir.”

Bu noktada…

İşletme ruhsat ve işletme alanının 3 bin 435.82 hektar olduğu vurgulanıyor.

Şu nokta da Bursa açısından rahatlatıcı:

Ruhsat sahasının bulunduğu alanın milli park ilan edilmesi, izin alınamaması nedeniyle ruhsat sahasında üretim faaliyetinde bulunulmamaktadır.”

Bursa’nın suyu 2 yıl daha tehdit altında

 

Bursa’ya içme suyu sağlayan Doğancı Barajı’nı desteklemek amacıyla yapılan Nilüfer Barajı’nın tam üstünde yer alan yeryüzü cenneti Ketenli Yaylası’na verilen volfram arama izni ile ilgili çarpıcı bir durum ortaya çıktı.

O da…

CHP Bursa Milletvekili Dr. Ceyhun İrgil’in soru önergesine Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın verdiği cevapta yer alıyor.

Buna göre…

Ketenli’deki 3 bin 435.82 hektar alanda volfram aramak üzere 15 Mayıs 1987’de 31 yıl süreli ruhsat verilmiş.

İşte…

O iznin dolmasına 2 yıl kaldı. O nedenle Bursa’nın 2 yıl daha çok dikkatli olması gerekiyor.

Dağ yöresini FETÖ’nün altın madeninden Allah korumuş

 

Haberi… Bursa’ya ilk olarak Olay’daki köşesinde meslektaşımız İhsan Aydın duyurdu. İhsan 17 Haziran 2015 günlü yazısında, FETÖ adına madencilik yatırımları yapan ve paralel yapının en önemli finansörü olan Akın İpek’in Orhaneli’ne bağlı Akalın ve Söğüt mahallelerinde altın madeni arayıp çıkarmak üzere ruhsat aldığını yazdı.

İlk anlarda…

Dağ yöresinde altın madeni çıkacağı için bir sevinç dalgası yayıldı.

Fakat…

Yine İhsan Aydın köşesinde, altın madeni çıkarılışı sırasındaki kimyasal işlemlerin çevrede yol açtığı olumsuz etkileri anlattı. Bu kez de tedirginlik oluştu.

Aradan 1 yıl 3 ay geçti. Dağ yöresinde, özellikle de Orhaneli’nde büyük bir rahatlama ve sevinç göze çarpıyor.

Çünkü…

Altın çıkarmak için ruhsat alan Akın İpek yurt dışına kaçtı, FETÖ’cü yapıyı temizlemek için de büyük operasyonlar yapılıyor.

O bakımdan…

Geçen yıl altın madeni çıkarılacağı haberine sevinilirken, bugün Bursa’yı ve dağları FETÖ’nün altın madeninden Allah korumuş” deniliyor.

MHP kayyımı Bilgiç: Doğruyu söylemeye devam edeceğim

 

Aslında… İlk ipucunu MHP Genel Sekreteri İsmet Büyükataman verdi. Mahkeme kararıyla toplanan kurultayda alınan kararları 22 Haziran günü bu sütunlarda değerlendirirken, “Çağrı heyeti de suç işliyor” diyen Büyükataman, bir anlamda sonraki gelişmelere işaret etti.

Nitekim…

MHP Merkez Yönetim Kurulu aldığı kararla Çağrı Heyeti üyesi 3 kişiyi ihraç istemiyle Disiplin Kurulu’na verdi. İşte o 3 kişi arasında Bursa’dan Mehmet Bilgiç de vardı.

17 Ağustos günü de Bilgiç’in söylediklerini aktardık:

Tek suçumuz Ülkücü ve MHP’yi iktidara taşımaya çalışmak, iktidar olmasının hayalini görmek. Böyle bir hayalin de suç olmaması gerektiğini düşünüyorum. Eğer suçsa, evet biz bu suçu işledik.”

Dün ise…

MHP Yüksek Disiplin Kurulu’nun oybirliğiyle aldığı kararla Çağrı Heyeti’ni oluşturan Mehmet Bilgiç, Ayhan Erel, Ali Sağır’ı partiden ihraç etti.

Bunun üzerine…

Bilgiç’i arayıp düşüncelerini sorduk. Gayet sakin cevapladı:

Beklenen bir süreçti bu. Zaten tersi olsaydı şaşırır ve şüphe ederdik.”

Şunu vurguladı:

Doğru söyleyeni 9 köyden kovarlarmış. Ben doğruyu söylemeye devam edeceğim. Doğruyu yaptığıma da kalbimden inanıyorum. Çünkü, tabanın sesine kulak verdik, sözcüleri olmaya çalıştık. Bütün suçumuz bu.”

Bundan sonrasına yönelik düşüncesi ise şu:

Arkadaşlarla oturup konuşacağız ve bir karar vereceğiz. Gerekirse mahkemeye de başvururuz. Ama sessiz kalmayacağız.”

ANAP’ın “kulis uzmanı” yoğun bakımda

 

Kuruluşundan itibaren Anavatan Partisi’nde görev aldı, partinin tüm kulislerinde vardı. O nedenle de herkes ona “kulis uzmanı” olarak takılıyordu.

Bir dönem Osmangazi İlçe Başkanlığı yaptı, ANAP’la DYP birleşmesinde DP çatısına girmeyip köşesine çekildi.

Çetin Leblebiciler’i uzun zamandır görmüyorduk. Bayramda beyin kanaması geçirdiğini oğlu Gökbora Leblebiciler’den öğrendik.

Bursa’da boş yoğun bakım yatağı bulunamadığı için İnegöl Devlet Hastanesi Yoğun Bakımı’nda yatıyor. Birlikte siyaset yaptığı tüm dostlarından da dua bekliyor.