Olay Gazetesi Bursa

Kentsel dönüşüme Ankara ayarı: Mahalle bazlı, yerinde dönüşüm!

Toplantının ev sahibi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ydı… İlçe belediye başkanları ve teknik başkan yardımcıları da salondaki katılımcılardı. Salonda… Bursa’dan Osmangazi Belediyle Başkanı Mustafa Dündar, Yıldırım Belediye Başkanı İsmail hakkı Edebali ve Yenişehir Belediye Başkanı Süleyman Çelik dikkati çektiler. Gerçi…  Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’nin konuştuğu kürsünün arkasında Kentsel Tasarım Semineri yazıyordu, ama toplantının asıl […]

Toplantının ev sahibi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ydı… İlçe belediye başkanları ve teknik başkan yardımcıları da salondaki katılımcılardı.

Salonda…

Bursa’dan Osmangazi Belediyle Başkanı Mustafa Dündar, Yıldırım Belediye Başkanı İsmail hakkı Edebali ve Yenişehir Belediye Başkanı Süleyman Çelik dikkati çektiler.

Gerçi… 

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’nin konuştuğu kürsünün arkasında Kentsel Tasarım Semineri yazıyordu, ama toplantının asıl amacı Bakanlık tarafından hazırlanan Kentsel Tasarım Rehberi’nin ilçe belediye başkanlarına tanıtılmasıydı.

Çünkü…

Kentsel dönüşüm planlama ve projelerindeki uygulama farklılıklarını gidermek amacıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı çalışma yapılmıştı.

Zaten…

Bakan Özhaseki de tam anlamıyla kentsel dönüşüme ayar çeken kritik bir konuşma yaptı.

Dedi ki:

“Kentsel dönüşüm planlamasını değiştirdik. Bundan sonra kentsel dönüşüm planlamaları mahalle bazında ve yerinde olmalı.”

Kriterleri ortaya koydu:

“Kentin kimliğine sahip çıkan, kent siluetini bozmayan kaliteli ve nitelikli projeler hazırlayın.”

Yolu gösterdi:

“Çevreye duyarlı, insan odaklı, modern mimari teknikleri kullanılarak hazırlanan özgün ve kimlikli şehirler için belediyelerimize yardımcı olmak amacıyla Kenetsel Tasarım Rehberi hazırladık. Bu rehbere uyun.”

Amacı açıkladı:

“Şehirlerimize anlam ve kimlik kazandırmayı, şehirlerimizin yaşam kalitelerini, estetik ve sanat değerini yükseltmeyi amaçladık.”

Şunu da ekledi:

“Şehir, insanın aynasıdır.”

Konu önemli…

Özellikle kent merkezinde yoğunlaşan kentsel dönüşüm projelerinin yürüdüğü, hatta yenilerinin yapıldığı Bursa için daha da önemli.

Ne var ki…

Kentsel dönüşüm planlamaları ve projelerine Ankara ayarı anlamına gelen “mahalle bazında ve yerinde kentsel dönüşüm” kararı Bursa’daki yeni süreç hazırlıklarıyla uyumlu değil.

Örneğin…

Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, kentin geleceğini 25-30 kilometre uzaklıktaki 250 bin kişilik uydukentlerde görüyor. Hatta geçen ay Bakan Özhaseki ile yaptığı görüşmeden sonra Ankara’nın destek verdiğini söyledi.

Oysa…

Özhaseki’nin dünkü konuşması Bursa’nın planı ve hesabıyla örtüşmüyor.

Buna karşın…

Osmangazi ve Yıldırım’daki kentsel dönüşüm planlamaları ve projeleri bu karardan etkilenmiyor.
 

Kentsel tasarımda Kükürtlü modeli
 

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’nin kentsel dönüşüme ayar çeken konuşması kadar, ortak nokta özelliğinde Kentsel Tasarım Rehberi hazırlanması da önemli.

Üstelik…

Bu bize, geçen yıl bu sütunlardan duyurduğumuz Osmangazi Belediyesi’nin Kükürtlü kentsel dönüşümünü anımsattı.

İlk kez bir belediye kentsel tasarım rehberi açıklamış, siluetten mimari ve teknik konulara kadar her şeyi bu rehbere koymuştu.

Görünen o ki, Kükürtlü model oldu.
 

Bursa’dan Avrupa’ya açılan kapı: Batısiad’ın hedefi büyük 

 

Ahmet Er’i siyasetten tanıyoruz. AK Parti Yıldırım kurucu yönetiminde yer aldı, Mehmet Emin Tutan’ın milletvekili olmasıyla ilçe başkanlığı üstlendi, daha sonra da İl Genel Meclisi Üyesi olarak hizmet etti.

Şimdi de…

BATISİAD Başkanı olarak yönetiminden İbrahim İsmailoğlu, Cihat Yusufoğlu, Adnan Yakupoğlu, İkbal İbrahimoğlu, Mustafa Süleyman’la ziyaretimize geldi.

Batı Trakya kökenli işadamlarının oluşturdukları BATISİAD’ı 2000’li yıllarda Mustafa Dündar’la birlikte düşündüklerini, ancak 2017 yılı başında yaşama geçirdiklerini anımsattı, “Batı Trakyalı işadamları sosyal ve siyasal alanda olduğu gibi ekonomiye de önemli katkılar yapıyorlar” dedi.

Başka illerde şube açabileceklerini de kaydeden Er’in, derneğe çizdiği hedef önemli ve büyük:

“Batı Trakya’ya bir gezi düzenleyip Yunanistanlı işadamlarıyla temas kurmayı hedefliyoruz. Ne gibi yatırımların yapılabileceğini konuşmaya da hazırız.”

Şunu da ekledi:

“Avrupa Birliği üyesi olan Yunanistan’ı Avrupa’ya açılan kapı görüyoruz.”
 

İYİ Parti Yıldırım’da “Ananı da al gel” kampanyasıyla başladı
 

İYİ Parti Yıldırım İlçe Başkanı olarak görev üstlenen Erkan Subaşı daha önce MHP Yıldırım İlçe Başkanlığı yaptığı için deneyimli. Yıldırım’ı da Yıldırımlıyı da iyi tanıyor.

Nitekim…

Her parti ve görüşten isimlerle oluşturduğu yönetiminden Mediha Korkmaz, Sevda Önder, İbrahim Tunca, Selahattin Algas’la ziyarete geldiğinde hızlı başladıklarını şu sözlerle anlattı:

“Parti binamızın tadilatı sürerken gelip ustalara ‘Ne zaman açılacak?’ diye soranlar vardı. Görevi aldıktan sonra ilk hafta 500 kişi üye oldu.”

Üye kampanyasında farklı bir yol izlediklerini söylerken “Biz herkese ‘Ananı da al gel’ çağrısı yapıyoruz” diyen Subaşı hedeflerini şöyle açıkladı:

“Bu ülkenin İYİ insanlara ihtiyacı var. Hedefimizi önce Yıldırım Belediyesi, sonra da Meral Akşener’i Cumhurbaşkanı yapmak üzere belirledik.”

Gerçi kurulalı yeni oldu, ama yasal prosedür gereği İYİ Parti Yıldırım kongresi 18 Şubat’ta yapılacak. Osmangazi de kongresini dün yaptı.
 

AK Parti’de gençlik arayışı
 

Ana kademede ilçe kongrelerini bitiren, Kadın Kolları kongrelerini tamamlayan AK Parti’de Gençlik Kolları kongrelerinde sona gelindi.

Nilüfer’de Akif Laçiner’in adaylığına karar veren Ankara, bugün de Osmangazi için Hakan Köprülüoğulları, Mehmet Erim, Mehmet Avcı ve Mustafa Çetin’i görüşmeye çağırdı.