Olay Gazetesi Bursa

Kentsel dönüşümde Bursa’nın boyunu uzatacak imar desteği!

Bir yanda deprem gerçeği var. 1999’da Bursa’nı burnunun dibindeki Yalova’nın, Gölcük’ün, İzmit’in enkaza dönmüş görüntüleriyle sarsıldık, ama gelin görün ki depremi de, binaların yıkılmış görüntülerini de unuttuk.   Oysa… Bursa gibi fay hatlarının geçtiği kentte, depremin bir daha ne zaman kapıyı çalacağı belli değil. Zaten… Kentsel dönüşüm yasası ve uygulaması da Körfez Depremi sonrasında olmasa bile Van Depremi sonrasında şehirlerin enkaza dönmemesi için çıktı. Bursa’da da atılan adımlar var. Ne var ki, her şey […]

Bir yanda deprem gerçeği var. 1999’da Bursa’nı burnunun dibindeki Yalova’nın, Gölcük’ün, İzmit’in enkaza dönmüş görüntüleriyle sarsıldık, ama gelin görün ki depremi de, binaların yıkılmış görüntülerini de unuttuk.

 

Oysa…

Bursa gibi fay hatlarının geçtiği kentte, depremin bir daha ne zaman kapıyı çalacağı belli değil.

Zaten…

Kentsel dönüşüm yasası ve uygulaması da Körfez Depremi sonrasında olmasa bile Van Depremi sonrasında şehirlerin enkaza dönmemesi için çıktı.

Bursa’da da atılan adımlar var. Ne var ki, her şey yasayla bitmiyor. Çünkü vatandaşın planı ve uygulamayı kabul etmesi gerekiyor. Oysa, kötü günde devlet ya da belediyeden bekleyen vatandaş, tehlikeli hissetmediği dönemlerde çıkarını daha önde tutuyor.

Bu da normal aslında.

İşte…

O nedenle Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe çok ciddi bir adım attı. Büyükşehir Belediye Meclisi’nde alınan karara göre kentsel dönüşüm uygulayan sitelere 0.50 emsal verilecek.

Yani…

Bina 4 katlıysa 6 katlı, 8 katlıyla 12 katlı olacak. Yani Bursa yükselecek, bir anlamda boyu uzamış olacak.

Böylece…

Kentsel dönüşüme giren binadaki daire sahibi evini korumuş olurken, yatırımı yapacak müteahhit de emsal artışı ile kârını elde edecek.

Yani…

 

Büyükşehir imar düzenlemesiyle rant vererek vatandaşı kentsel dönüşüme teşvik edecek ve böylece insanların depremde göçük altında can vermelerinin önüne geçmeye çalışacak.

En azından…

Olası bir depremde can kaybını en aza indirmek için ciddi bir adım atmış oldu.

Kararı…

Olay Medya ziyareti sırasında anlatırken Başkan Altepe şunu söyledi:

Bursa’nın tamamı kentsel dönüşüm kapsamında. Fakat bir mahalleyi bile çözerken binbir sorun çıkıyor, herkesi bir araya getiremiyorsunuz. Şimdi herkes bilinçli davranırsa Bursa yapılarını yenilemiş olacak, insanlar daha güvenli binalarda yaşayacaklar.”

Bu noktada…

Sitelerden başlamak üzere, kentsel dönüşüm uygulamak isteyen yapılarda yaşayanlar kendi aralarında karar verecekler ve yeni binayı yapacak inşaatçıyla anlaşacaklar.

Belediyeye başvurduktan sonra da 0.50 emsal uygulanan yeni kat yüksekliğine göre inşaatlarını yapabilecekler.

Başkan Altepe’nin konuya bakışındaki kritik nokta şu:

Herkesin bilinçli davranması gerekiyor. Devlet yapsın, belediye yapsın isteniyor. Devlet, belediye hangi birini yapacak? Oysa şimdi devlet ve belediye desteğiyle vatandaş kendi binasını yapacak.”

Peki…

Bulunan 0.50 emsal formülü binaları yenilemenin yanında neye yarayacak? Başkan Altepe onu da açıkladı:

Birincisi vatandaş güvenli sağlam evde oturacak. Biz de vatandaşın canını kurtarmış olacağız. Kötü bir şey mi?”

Şunu da ekledi:

Şehrin tamamını bir kerede değiştirmek elbette mümkün değil, ama bir yerden başlamak gerekiyor.”

 

Altepe soruyor: 300 bin kişi ölsün mü?

 

Büyükşehir Belediye Meclisi’nde kentsel dönüşüm şartıyla 0.50 emsal kararı alınması başta akademik odalar olmak üzere bazı sivil toplum örgütlerinin tepkisini çekti. Hatta, kararı “Bursa’nın felaketi” olarak yorumladılar.

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ise böyle düşünenlere karşı şunu söyledi:

Bursa’nın yüzde 15’i riskli bina. Bu binalarda toplam 300 bin kişi yaşıyor. Bırakalım da bu 300 bin kişi ölsün mü? Her yıl 3’er bin 5’er bin kişi kurtarsak fena mı olur? Bunun neresi Bursa’nın felaketi?”

 

Turizmden sonra sıra vatandaşta

 

Geçen yıl, Bursa’da turistik tesis yapacaklar için 0.50 emsal uygulaması ile daha büyük tesis yapabilme fırsatı doğmuştu. Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe alınan kentsel dönüşüm şartıyla 0.50 emsal kararı için şunu söyledi:

Turizmcilere 0.50 emsal verdik, Bursa yeni oteller kazandı, çok da güzel oldu. Şimdi sıra vatandaşta. Vatandaş da bu haktan yararlanacak.”

Şunu da vurguladı:

Binaların yüksekliği artacak, ama çevrelerinde daha fazla yeşil alan elde edilecek. Yeni binaların hepsinin otoparkı olacak, insanlar sokaklara araç bırakmaktan kurtulacaklar.”

 

Sarıalan’da siyanürle altın çıkarılsa Bursa hiç razı olur mu?

 

Türkiye gündeminde günlerdir Artvin’in ünlü Kafkasör Yaylası’nda bulunan Cerattepe’de siyanürle altın çıkarılacak olması var. Buna da Artvin tepkili.

Üstelik…

Yalnızca Artvin değil, bir grup milletvekilinin TBMM’de oturma grevi yapmasıyla tepkiler daha başka bir boyuta ulaştı.

Nitekim…

Bugün de Bursa’da Cerattepe’de siyanürle altın çıkarılmasına tepki eylemi ve açıklaması yapılacak. Açıklamayı da, kısa adı As-Der olan Artvin Sanat Kültür ve Sosyal Dayanışma Derneği yapacak.

Siteler Mahallesi Yuvam Sitesi’ndeki eylem öncesi As-Der Başkanı Yalçın Akbulut ve yönetiminden Ahmet Orhan ile Tahsin Yazıcı ziyaretimize geldiler.

Sohbette…

Tepkinin Artvin için neden bu kadar önemli olduğunu sorduk. Öyle bir örnek verdiler ki, gerisini konuşmaya gerek kalmadı:

Burada başımızın üstünde Uludağ var. Düşünün, Sarıalan’da siyanürle altın çıkarılsa buna hiç Bursa razı olur mu? Cerattepe de Artvin için aynı durumda. Nasıl razı olalım?”

Şunu söylediler:

Eğer o altın çıkarılırsa Artvin’i kaybederiz.”