Bursa… 1987’de Büyükşehir statüsüne alınınca merkezde Osmangazi, Yıldırım, Nilüfer adıyla 3 yeni ilçe kuruldu. İlk belediye başkanlığı seçimi de 1989’da yapıldı.
O tarihe kadar…
Bursa Belediyesi olarak hizmet verilen sınırın büyük bölümü Osmangazi Belediyesi’nde. Dahası, tarihi kent merkezi olan ve Bursa’nın kalbi anılan bölge Osmangazi’de.
1990’lara kadar…
Alışveriş, çarşı-pazar, banka, resmi kurum ve sosyal alanlar yoğunluğa yol açtığı için cazibe merkezlerini kent dışına çıkarıp kamu kuruluşlarını farklı bölgelere dağıtma hedefi vardı.
Alışveriş İstanbul ve İzmir yollarına, sosyal alanlar Nilüfer’e kaydı, nüfusun bir kısmını Yıldırım aldı.
O günkü hedefe ulaşıldı, ama kentin merkezi boşaldı. Atatürk ve Altıparmak caddeleri artık kentin en tenha yolları oldu.
İşte…
Söze…
“Kent merkezinin üstünü toz kaplamış, merkez cazibesini kaybetmiş” diye başladı ve şunu söyledi:
“Hisar’da rekreasyon çalışması var. Bizden önce başlayan arkeoparkı tamamlayacağız. Old City projemizle burasını tarihi merkez haline getirmek istiyoruz. Hanlar Bölgesi’yle de bağlantılı olacak.”
Şunu vurguladı:
“Gelen turist hem Bursa’nın kalbini ziyaret edip yayalaştırılmış bölgede tarihi yaşayacak, kentin sembol gıdalarını da lezzet mekanlarında yiyecek.”
Bu noktada…
Kentin milli-manevi değerlerine işaret ederek İpek Yolu Aksı’nı açıkladı:
“Turist önce Panoma Müzesi’ne gelip otobüsünden inecek. Müzeyi gezdikten sonra Kayhan’a çıkıp yürüyecek ve Bursa lezzetlerini tadacak. Çarşıda alışveriş yapıp Ulucami İnanç İstasyonu’na gelecek. Oradan da Hisar bölgesine çıkıp tarihi yaşayacak.”
Şunu da ekledi:
“Kolsuz Faik olarak bilinen Romangal fabrikasında kamulaştırma bitmek üzere. Burası da kültür-sanat, gastronomi merkezi olacak.”
Bey Sarayı’nı ortaya çıkarma maliyeti yüksek
Osmangazi’deki… Tarih düzenlemeleriyle ilgili yürütülen çalışmaları açıklayan Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın’a, arkadaşlarımız Bey Sarayı’nı sordular.
İçten cevap verdi:
“Bugünkü ekonomik tabloyla ütopik proje yapmak mümkün değil. Bey Sarayı için askeriyeden çevredeki kamulaştırmalara pek çok etken var. Maliyeti de milyarı aşıyor.”
Şunu ekledi:
“Daha küçük dokunuşlarla sokak sağlıklaştırmaları ve cephe düzenlemeleri yapacağız.”
Altıparmak-Merinos arasında yoğunluğu arttırmadan dönüşüm planı
Düşüncesini… Çok net ifade ediyor. “Bursa’nın en önemli sorunu deprem” diyen Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın, beklenen depremden en çok etkilenecek yerlerin başında Osmangazi’nin geldiğini söyledi.
Bu noktada…
Kaçak ve çarpık yapılaşmanın yükseldiği ova bölgesindeki yerleşimlerin risk altında olduğunu vurgularken, “Deprem mutlaka olacak ve çok hissedilecek. Hazırlıklı olup önlemlerimizi almamız gerekiyor” dedi.
Sonra da…
Altıparmak-Merinos arası bölgede beklenen kentsel dönüşüme dikkat çekti:
“Büyükşehir Belediyesi geçen dönem bu bölgede bir çalışma başlatmış. Şu anda da yürütülen bazı çalışmalar var, ama ada çok büyük olduğu için kısa sürede bitmeyebilir.”
Bu bölgedeki dönüm için düşüncesi şu:
“Yoğunluğu arttırmadan, bölgeye nefes aldıracak dönüşüm için başlayan çalışmalar hızla tamamlanacak.”
Dönüşüme İmar A.Ş., tarıma Gazi Tarım A.Ş.
Yeni dönem… Planlamaları hakkında bilgi veren Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın, iki yeni şirketi açıkladı:
Bir…
“İmar A.Ş. kuruluş hazırlığı son aşamaya geldi. İstanbul’daki KİPTAŞ modeli olacak şirket 5 daire için de 5 bin daire için de dönüşüm yapacak.”
İki…
“Tarım için Gazi Tarım A.Ş. kuruyoruz. Hem üreticinin daha verimli üretim yapması, hem ürettiğini pazarlayıp ihraç etmesi için destek verecek.”
Erkan Aydın’a soruldu: Gelecek seçim Büyükşehir Adayı mı olacak?
Erkan Aydın… 3 dönem CHP Bursa Milletvekili olarak parlamentoda görev yaptı. 2014 ve 2019’da CHP Adayı olarak yarıştığı Osmangazi Belediye Başkanlığı’na üçüncü adaylığı olan 31 Mart’ta ulaştı.
Deneyimli bir siyasetçi. Ne söyleyeceği kadar, neyi söylemeyeceğini de iyi biliyor.
Nitekim…
Bursa Gazeteciler Cemiyeti’nin düzenlediği, BGC Başkanı Nuri Kolaylı moderatörlüğündeki Başkanlarla Yüz Yüze programında “Büyükşehir’e çok yakıştırılıyorsunuz. Gelecek seçim Büyükşehir adayı mısınız?” diye sorulunca, “Siyasette 5 yıl sonrasını düşünmek doğru değil” diye başlayıp şunu söyledi:
“Osmangazi Belediyle Başkanlığı dışında herhangi bir hedefim yok. Önce bulunduğumuz görevi layıkıyla yapmamız gerekiyor. Biz de bunu yapabilmek için çalışıyoruz.”
Şunu da ekledi:
“Siyasette doğmamış bebeğe don biçmek doğru değil.”
Ankara’dan istediğini alan Başkan!
Bu dönem… Bursa’da yerel iktidar CHP oldu, ama Ankara’da AK Parti genel iktidarı sürüyor. Bazı CHP’li belediyeler AK Parti kadroları kontrolündeki genel idareyle sorun yaşıyor.
Acaba Osmangazi’nin Ankara ilişkileri nasıl?
Soruya, Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın şu cevabı verdi:
“Geçmişten kalan diyaloglarımız var. Ankara’yla ilişkilerimizi rahat yürütüyoruz. Sıkıntımız yok, istediğimizi de alıyoruz.”