Olay Gazetesi Bursa

Kent merkezini ‘terk edilmiş şehir’ görüntüsünden kurtarmak gerek!

Fotoğrafı… Hafta içi günde, saat 11.45’te çekerken hüzünlendik. Altıparmak Caddesi bomboş haliyle terk edilmiş şehir gibiydi. Oysa… Bir dönem Atatürk ve Cumhuriyet caddeleriyle birlikte en hareketli yerdi. İnsanların alışveriş yaptığı gece gündüz ticaret bölgesiydi. Sinemaları ve sosyal mekanları hep doluydu. İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi bu hareketlilikte en büyük paya sahipti. Öğrenci kentin ve toplumun […]

Fotoğrafı… Hafta içi günde, saat 11.45’te çekerken hüzünlendik. Altıparmak Caddesi bomboş haliyle terk edilmiş şehir gibiydi.

Oysa…

Bir dönem Atatürk ve Cumhuriyet caddeleriyle birlikte en hareketli yerdi. İnsanların alışveriş yaptığı gece gündüz ticaret bölgesiydi. Sinemaları ve sosyal mekanları hep doluydu.

İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi bu hareketlilikte en büyük paya sahipti. Öğrenci kentin ve toplumun içindeydi.

Ne yazık ki…

Merkezindeki cazibe alanlarını yaymak isterken, kent merkezi bomboş kaldı.

İşte…

O merkezi yeniden canlandırmak için öneri, Bursa için dertlenen ve düşünce üreten Feridun Tetik’ten geldi.

21 Ekim’de aktardığımız önerisinde Tetik önce Bursa’nın 3 üniversitesinin kent dışında yerleşkeleri olduğuna dikkat çekip, Eskişehir örneğini anımsatıyor ve Osmangazi’ye Şehir Üniversitesi öneriyordu.

Aralarında…

Eski Akademi binasının da yer aldığı tarihi ve sembol yapıların fakülte binaları olarak kullanılması önerisi önemliydi.

Bu öneriye…

Bursa için dertlenen başka bir isim Kenan Yetişen’den destek geldi. O da, Eskişehir’in kent içindeki 2 üniversitesiyle 24 saat yaşayan kent olduğuna dikkat çekiyor.

Söylediği şu:

“Üniversiteler için kent dışında büyük yerleşkeler yapılıyor. Buralarda öğretim gören öğrenci sayısı 80-100 binleri bulurken, akademik personel ve görevlilerin sayısı da binleri geçiyor. Öğrenci yurtları ve öğretim üyeleri lojmanlarıyla da yakın semtlerde veya köylerde benzer binalar yükseliyor.”

Bu durumun…

Kentten kopuş ve yerleşkede izole yaşam getirdiğini vurgulayıp şunu söylüyor:

“Medeni ve teknik olarak gelişmiş ülkelerin başarılı insanlarının büyük yerleşkelerde eğitim görenlerden ziyade, kolej tipi ufak ölçekli eğitim kurumlarından çıktığını görüyoruz.”

Bu nedenle de…

Kent merkezini yeniden canlandırmak için, Osmangazi’ye Şehir Üniversitesi önerisini önemsiyor.

 

İzole yaşam öğrenciye ve akademisyene de zarar

Kenan Yetişen… Kent dışında yerleşkelere hapsolan üniversite yaşamının kentle bütünleşmesi gerektiğini savunurken önemli şuna dikkat çekiyor:

“Bu kültürlü grubun kent dışında kendileri gibi olanlarla yaşayacağı izole mekanlar oluşuyor.”

Gözlemi şu:

“Lojmanda yaşayan yönetici ve akademik personelin bu yaşantılarının kendilerine de, etraflarına da bir şey katamadığını Kütahya ve Bursa örneklerinde görüyoruz.”

 

Orhaneli’ye meydan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı gündemine girdi

Hafta içinde… Orhaneli Belediye Başkanı Ali Osman Tayır, projelerine destek için Ankara’da bir dizi görüşmeler yaptı. Görüşmelerin ağırlık merkezi ise Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı oldu.

İlk olarak…

“Orhaneli’de evlerdeki musluktan su içilemediği için vatandaşımız bidonlarla su taşıyor” bilgisini verip su şebekesi gerektiğini söyledi.

BUSKİ’nin daha önce Karasi Köyü’nde başladığı ve 17 kilometresi yapılan hattın tamamlanmasını isteyen Tayır, aradığı desteği İller İdaresi’nden sağlanan finans kaynağıyla buldu.

Ayrıca…

Orhaneli’nin çöp kamyonu isteğini olumlu karşılayan Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, görüşmelerde Tayır’ın gündeme getirdiği Orhaneli Meydanı projesini de gündemine aldı.

Bu arada…

Kültür ve Turizm Bakanlığı da, Kültür Evi projesine destek sözü verdi.

 

Bursa’da birlikte çalıştılar, Ankara’da buluştular

Yakup Canbolat… 2018-2023 arası Bursa Valisi olarak görev yaptı. Çözüm odaklı yaklaşımıyla akıllarda kaldı. Halen de Aydın Valisi

olarak görev yapıyor.

Bursa’dayken…

Gençlik ve Spor İl Müdürü olarak birlikte çalıştığı Gençlik ve Spor Bakanlığı Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürü Prof. Dr. Süleyman Şahin’i Ankara’da ziyaret etti.

Anıların tazelendiği ziyarette Vali Canbolat 5 yıl görev yaptığı Bursa’ya selam yolladı.

 

İyi öğretmen, başarılı bürokrat, duygulu şairdi, kendi korosunu kurdu

20 yıl… Bursa Kız Lisesi’nde Müzik Öğretmeni olarak görev yaptı. 19 yıl önce, Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı olarak Büyükşehir Belediyesi’ne geçti. Halen de Büyükşehir bürokratı.

Bir yandan…

Şiirleriyle Bursa kültür dünyasında yerini aldı, şiir kitabı yayınlandı. Zaman zaman da, Türk Sanat Müziği korolarıyla konserlere katıldı.

Gülsüm Anafarta…

Başarılı bürokratlığı yanında şiir ve müzikle bağını bir adım ileri taşıyıp Kirmasti Türk Müziği Topluluğu adıyla koro kurdu.

Şimdilerde…

Orhaneli Yolu üzerindeki BUMİAD Evi’nde koro çalışmalarını bilinen titizliğiyle sürdürüyor. Kirmasti Korosu’ndaki farklı mesleklerden koristlerin arasında bir de tanıdık dikkatimizi çekti.

Bir dönem MHP İl Başkanı ve Bursa Milletvekili olan Necati Özensoy’un eşi Kimya Mühendisi Sermin Can Özensoy da çalışmalara katılıyor.

 

Kapadokya’da koştu, birincilikle döndü

Başarılı bir işkadını… Kadın örgütlenmesiyle Türkiye’ye model olan BUİKAD’ın kurucu başkanı.

Selma Çetinkaya Türker ayrıca çok başarılı bir sporcu.

Yıllardır…

Türkiye’nin farklı bölgelerinde uzun yol koşularına katılıyor.

Kapadokya’daki Ultra Trail yarışlarında 38 ve 63 kilometre parkurlarında koştu.

38 kilometre yarışına katılan Türk sporcular arasında birinci olup geçen yılki gibi kürsüye çıkmayı başardı.