Bu noktada…
Tartışmasız şekilde “Bursa için en özel proje” tanımlaması yapılabilecek bir dönüşüm projesi var: Soğanlı’da, eskiden Tabakhaneler’in olduğu alanda planlanan termal bölge projesi.
Şunu biliyoruz…
Türkiye’nin neresine gidilirse gidilsin, hatta Avrupa ülkelerindeki termal bölgelere gidilsin, termal tesislerin hepsi kentlerin dışında ve orada kalanların kentle ilişiği olmuyor.
Oysa…
Eskiden Tabakhaneler olarak adlandırılan bölge Bursa’nın tam göbeğinde yer alıyor. Projelerin özellikleri bir yana, yeri itibarıyla proje benzerlerinin tümünden ayrılıyor.
Zaten…
Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe de bunu belirtirken şuna dikkat çekti:
“Herhangi bir yerde termal tesise gidiyorsun, otelden dışarı adım atamıyorsun. Gidecek yer yok, şehir uzakta. Ama bizim projemizde her yere ulaşabiliyorsun.”
Nerelere nasıl ulaşılabileceğini de söyledi:
“Tam karşısında Kültürpark var. Önünden metro geçiyor. Kentin her köşesine gidilebilir. Dileyen entegre sistemle Hanlar Bölgesi’ne, dileyen teleferikle Yiğitali Yaylası’na kadar çıkabilir. Dileyen Uludağ’a ulaşabilir”
Özellikle şunu vurguladı:
“Böyle bir termal bölge dünyada yok. Bu kadar nimetin içinde ve kent merkezinde yer alıyor. Bursa’nın vizyonunu değiştirecek, ekonomisine de büyük katkı sağlayacak.”
Ardından…
“Yerden 90 derece su kaynıyor. Bunlar şifalı sular. Şimdi en güzel ve en özel tesisleri yapmak istiyoruz” dedi ve projenin ne aşamada olduğunu anlattı:
“İhtilaflı noktaları çözdük ve son aşamaya gelindi. Mahkemeler de bitti. O bölgenin derneği de var. Çağırıp konuştuk. Kamulaştırmayı isteyenlerin tapularını hemen bize devretmelerini söyledik. Parayı ödeyip tapuyu alıyoruz.”
Neden devreye girdiklerini de açıkladı:
“400 hissedar var. 400 kişinin olduğu yere de yatırımcı girmiyor. Onun için tapuları biz alıyoruz.”
Rakam da verdi:
“Daha önce 60 milyon lira ödemiştik. Şimdi 24 milyon lira daha ödüyoruz. Toplam 90 milyonu buluyor.”
Sağlık Bakanlığı’na teşvik çağrısı
Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, yapılan harcamanın 90 milyon lirayı bulduğu Tabakhaneler Termal Bölge projesi için Sağlık Bakanlığı’na da çağrı yaptı.
“Teşvikten yararlanmak için 1 milyon metrekare alan gerekiyor. Biz burada 1.5 milyon metrekare alana sahibiz ve Sağlık Bakanlığı teşviklerinden yararlanmak istiyoruz.”
Alanı şöyle tanımladı:
“Her yerinden sıcak su çıkıyor. Kültürpark’ın içinden Merinos’a kadar 90 derece su var. Biz o alanı, yatırım teşviklerinden yararlanmak için sıcak su bölgesi ilan ettik.”
Bursa yardım elini şimdi Suriye ve Filistin’e uzattı!
Gerçi… Bursa’dan zaman zaman “Belediyelerin Balkanlar’da ne işi var, yapacaklarsa yatırımı burada yapsınlar” gibisinden eleştiriler yükseliyor, ama bu konu sanıldığı kadar hafif değil.
Hele…
Oralarda yaşayan insanların bu topraklara dönerek yaşama tutunduklarını ve umutlarını bu şekilde sürdürdüklerini görünce yapılanlar daha iyi anlaşılıyor.
Balkanlar’da yaşayan soydaşlarımıza el uzatan belediyeler de, onların umutlarını ayakta tutan önemli bir hizmet gerçekleştiriyorlar.
Yanı sıra…
600 yıl yönettiğimiz topraklardaki Türk izlerini canlandırıp varlıklarımızı ayağa kaldırıyorlar.
Nitekim…
Balkanlar’ı stratejik bölge kabul eden Büyükşehir Belediye Başkanı RecepAltepe yapılanları anlatırken, “İnsanımızın güçlü olabilmesi için bizim oralarda olmamız gerekiyor. Ayakta bu şekilde durabiliyorlar. Onun için onlara moral ve destek vermeliyiz” dedi ve şöyle devam etti:
“Bursa olarak her yerdeyiz. Bulgaristan’da Türk bölgesinde baraj patlıyor, hemen koşuyoruz. Geçen yıl Varna’da yine baraj sorunu yaşandı, oraya da koştuk. Nerede sıkıntı varsa oraya yetişmeye çalışıyoruz.”
Ardından…
“Bursa’nın ilgilenmediği yer yok” dedi ve şunu açıkladı:
“Yalnızca Balkanlar değil, Ortadoğu’ya da yardım elimizi uzatıyoruz. Filistin’in El-Halil Belediyesi’nin otobüs ihtiyacını karşılamaya çalışıyoruz. Suriye’den 10 ambulans istediler, onları temin etmeye çalışıyoruz.”
Bu noktada…
Yapılan dış yardımların bağışlar ve sponsorlar yoluyla sağlandığını anımsatıp ekledi:
“Suriye’ye devamlı ilaç yardımı gönderiyoruz. Yüzlerce TIR malzeme gitti.
Balkanlar’da tarih ortaya çıkarılıyor
8 yıl önceydi… Bulgaristan Kırcaali’de yapılacak cami Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sunulmuştu. İlerlemediğini gören Erdoğan 2 yıl önce Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin ilgilenmesini istedi. O caminin temeli atıldı.
Yanı sıra…
Üsküp’te yıkılıp kümes yapılan 500 yıllık Arasta Camii yeniden yapıldı. Üsküp’ü fetheden Paşa Yiğit Bey’in kabri kafelerin, tuvaletlerin altından günyüzüne çıkarıldı., yanına da medresesi yeniden yapıldı.
Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe bunları anlatıp şunu açıkladı:
“Kadir Gecesi Üsküp’te olacağız. Arasta Camii’nde mevlidi de Olay TV yayınlayacak.”
Soykırımın 152. yıldönümünde Çerkezler uyarıyor
21 Mayıs’ı yıllardır sürgün ve soykırımı anma günü kabul eden Birleşik Kafkasya Derneği Onursal Başkanı Ferruh Kaya ile Başkan Mahmut Çetiner dün şuna dikkat çektiler:
“Kuzey Kafkasya halklarına uygulanan insanlık dışı eylemin dünya tarafından dikkate alınmasını istiyoruz. Amacımız hesap sormak ya da intikam almak değil. Amacımız bir daha başka ulusların bu tür acılar yaşamaması.”