Önceki akşam… Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu ile sohbet ederken, AK Parti İl Başkanlığı’nın da akşam saatlerinde basın bülteniyle duyurduğu ve karşıdan bakanlar için küçük, ama yaşayanlar için önemli olan bir soruna dikkat çekti.
Söze de…
“Mudanya’da mübadele göçmenlerinin tapu sorununu biliyorsun” diye başladı ve 94 yıl öncesine kadar uzanan kronik bir sorunun çözümü için atılan adıma değindi:
“Başbakanımızla görüştüm. Mudanya’nın asırlık sorunu olan mübadillerin tapu sorununun çözümü için torba yasaya madde koyuyoruz.”
Sorunu biliyoruz…
1923’teki Lozan Antlaşması ile Batı Trakya ve Girit’teki Türkler ile Türkiye’deki Rumlar karşılıklı olarak mübadele yoluyla yer değiştirdiler.
Bu yolla…
Bursa’ya gelen mübadillerin büyük bölümü bugünkü Nilüfer, Mudanya, Orhangazi gibi ilçelere yerleştirildi, tarımsal amaçlı araziler tahsis edildi.
Ne var ki…
Cumhuriyetin ilk yılları koşullarında arazilerini tapuya kaydettiremediler. Fakat tahsisli oldukları bilindiği için, tarla ve bahçe olarak kullanımı sorun olmadı. Konu ilerleyen yıllarda gündeme geldiyse de çözümü için adım atılamadı.
Derken…
Mudanya’da 2004-2008 yılları arasında yapılan kadastro çalışmaları sorunu krize dönüştürdü.
Çünkü…
Mudanya ve köylerindeki kadastro çalışması sırasında, mübadillere tahsis edilen tarlalar ve bahçeler tapulu olmadıkları için Hazine’ye yazıldı.
Böylece…
İnsanlar kendi arazilerinde işgalci durumuna düştüler. Dahası, Hazine’ye ait araziyi kullandıkları için ecrimisil ödemekle karşı karşıya kaldılar.
Yani…
Kendilerine ait olsa bile Hazine arazisini işgal ettikleri için işgaliye parası ödediler.
Sorun…
Mudanya’nın eski beldesi Tirilye ile köyleri Kumyaka, Dereköy, Mesudiye, Hançerli, Eğerce, Söğütpınar, Yalıçiftlik ve Mirzeoba’da yaklaşık 3 bin aileyi ilgilendiriyor.
O bakımdan…
Karşıdan bakıldığında küçük gibi görünen, ama yaşayanlar için çok büyük bir sorun. Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu torba yasaya eklettiği madde vatandaşın sahibi olduğu arazinin tapusunu da alabilmesini sağlarken, devletin vatandaşa uzanan barış eli özelliği de taşıyor.
Dr. Ünal: Siyasetin sorunu çözülüyor
Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu’nun torba yasaya koydurduğu madde en çok Mudanya bölgesindeki mübadilleri ilgilendiriyor.O nedenle, AK Parti Mudanya İlçe Başkanı Dr. Murat Ünal’a, yasayla nelerin değişeceğini sorduk.
Söze…
“Siyasetin karşısına sürekli çıkan sorundu, her mahalle toplantısında dile getiriliyordu” diye başlayıp şunu söyledi:
“3 bin aile kendi arazisinde işgalci durumuna düştüğü için sosyal soruna dönüşmüştü. Şimdi vatandaşın mağduriyeti giderilirken ailelerle de devlet barışıyor.”
Şunu da ekledi:
“Yalnızca Dereköy’de geçen yıl 1 milyon lira ecrimisil ödendi.”
Bosna’nın bağımsızlık gününde Aliya belgeseli Bursa’dan
Yarın…
Yani 20 Ekim Cuma günü Bosna’nın bağımsızlığının 25. ve Aliya İzzetbegoviç’in vefatının 14. yıldönümü nedeniyle Saraybosna’da anma programı var.
Üstelik…
Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan ve galası Ankara’da yapılan Aliya Belgesi’nin Bosna’da ilk gösterimi de bu törende olacak.
O nedenle…
Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe anma programına ve belgeselin ilk gösterimine katılmak üzere Saraybosna’ya gitti.
Törene Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katılacaktı, fakat İran heyetinin gelecek olması nedeniyle son anda iptal etti.
Büyükşehir’den Nilüfer’e 29 Ekim için FSM konser alanı golü
Nilüfer Beleadiyesi 11 yıldır her 29 Ekim’de Fatih Sultan Mehmet Bulvarı üzerinde Cumhuriyet Yürüyüşü düzenliyor ve bitiminde de hastane alanı olarak bilinen Milli Emlak’a ait alanda büyük bir konser yapıyor.
Ne var ki…
Bu yılki yürüyüş ve konser için Bursa Valiliği’ne başvuran Nilüfer Belediyesi, konser alanının Büyükşehir Belediyesi’ne tahsis edildiğini öğrenince şok yaşadı. Üstelik Büyükşehir tahsisi ağustos ayında almış ve 29 Ekim için konser planlamış.
Anlaşılan o ki…
Her yıl tekrarlanan etkinlik olduğu için Nilüfer Belediyesi başvuruda biraz ağır davranmış, Büyükşehir de İrem Derici’nin sahne alacağı konser için erken başvuru yapmış.
Konu dün akşam kriz boyutundaydı. Çözülür mü, yoksa cadde üzerinde iki konser mi olur onu da ilerleyen günlerde göreceğiz.
Keles Pınarcık’tan BUSKİ’ye çağrı var
Bu kapsamda…
Keles’in Pınarcık Köyü sakinleri de, içme sularına kanalizasyon karıştığını ve 2 yıldır yaşadıkları soruna BUSKİ’nin çare bulmasını istiyorlar.
Yakınmalarını dile getirirken de, “Bizim içme suyu olarak kullandığımız kaynak aynı zamanda Doğancı Barajı’na gidiyor” diyerek bir başka uyarıda bulunuyorlar.