Şunu biliyoruz… Bursa, ülkemizin deprem kuşağı olan kritik bölgelerinden biri üzerine kurulu. MTA’nın fay haritaları da, il genelinde her yerden, hatta Uludağ’ın arkasındaki dağ ilçelerinden bile fayların geçtiğini gösteriyor.
Dahası…
Bursa, İnegöl, Karacabey ovaları gibi sıvılaşması yüksem zeminlere sahip tarım alanlarıyla Gemlik ve Mudanya gibi sahil ilçelere, İznik gibi göl kenarı yerleşimleri hep riskli alanları oluşturuyor.
Buna…
Uluabat Gölü’nden Nilüfer’e uzanan bölgeyi de eklemek gerekiyor.
Yanı sıra…
Bununla birlikte…
Mudanya’nın kıyılarında ve sahile yakın yerlerinde denizden gelen poyrazın da etkisiyle yapıların demir aksamında korozyon oluşuyor. Yani, betonun içindeki demir paslanıyor ve taşıyıcı özelliği zayıflıyor.
Nitekim…
1999’daki Körfez Depremi’nde, Mudanya ve Güzelyalı’da yıkılan binalar oldu. Bu da, bölgenin deprem etkileşimine açık olduğunu gösteriyor.
İşte…
Böyle bir süreçte Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz çok önemli bir kararla örnek olması gereken çok önemli bir çalışma başlattı.
Öncelikle…
Mudanya’daki yapıları 1999 öncesi ve 2008 öncesi olarak iki gruba ayıran Mudanya Belediyesi, yapı stoğunun her yönüyle belirlenmesi için İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve İBB kuruluşlarından Kiptaş ile temasa geçti.
Hedefi de…
Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz şöyle açıkladı:
“Ciddi kapsamda kentsel dönüşüme gerek var. Onun için, önce yapı stoğumuzu görmek için ciddi bir çalışma başlattık.”
Kararı önemli:
“Oturduğum sitenin ve komşu sitenin yöneticileriyle görüştüm. Örnek olması için kentsel dönüşümü kendi oturduğum siteden başlatacağız.”
Sonrasında…
Kentsel dönüşüm isteyenler teşvik edilecek.
Hassas noktası ‘özel amaçlı’ planlar
Günümüzde…
Belediye başkanı olarak sorumluluk üstlendiği Mudanya için hassasiyeti, her konuşmasında vurguladığı gibi özel amaçlı imar planları olarak yansıyor.
Bakışı şu:
“Yasalara ve mevzuata uygun olmayan uygulamalara bugüne kadar izin vermedik, vermeyeceğiz.”
Sorduk, Türkyılmaz anlattı: Mudanya’ya hastane yapılmasına karşı mı?
Gündemde… Çağrışan bölgesinde Ortopedi Hastanesi’ne izin verilmediği gerekçesiyle Mudanya Belediyesi önünde açlık grevi yapan Dr. Kayhan Turan haberleri var.
Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz’la sohbetimizde, “Hastane yapılmasına karşı mısınız?” diye sorduk.
Söze…
“Daha fazla hastane yapılsın, ama bu imara uygun olan yerlerde olmalı. Yeşil alanlarda ve zeytinliklerde olmamalı.”
Şu bilgileri verdi:
“Çağrışan’daki yer için 2009 yılında 0.30 emsalle 2 katlı villa izni alınmış. İnşaat alanı 1.672,37 metrekare. 2011’de 10 bin 249,78 metrekare, 2013’te 17 bin 321,72 metrekareye çıkmış. Yani, 10 kat artış söz konusu.”
Devam etti:
“1/1000 ölçekli Çağrışan Planı’nı 2019’da İdare Mahkemesi iptal etti. 1/5000’lik plan da 2020’de iptal edildi. Yeni 5000’lik plan Büyükşehir’den Nisan 2022’de bize geldi, 2.5 ay sonra, 1000’lik ihalesini yaptık.”
Üzerinde durduğu şu:
“Bizim kişilere özel bakışımız ve önyargımız yok. Yeni planlar elimize geldiğinde ne gerektiriyorsa ona göre davranacağız. Doğruları yapmaya devam edeceğiz.”
Tarım Bakanlığı zeytinlik istiyor!
“Belediyemize 2020’de Tarım Bakanlığı’ndan gelen yazıda, söz konusu arazinin eski haline getirilmesi, yani zeytinliğe dönüştürülmesi isteniyor.”
Acil uyarı: Bursa’nın eskiyen kavşakları deprem yıkmadan yenilenmeli
Gerçi… “Ben bir Ulaşım Uzmanı değilim” diyerek ironi yapmış, ama genç İnşaat Mühendisi Cengiz Duman’ın daha genç olduğu yıllardan beri Bursa ulaşımı üzerine düşünce, öneri ve uyarılarını aktarıyoruz.
İşaret ettiği şu:
“1978’de yapılan Gençosman Kavşağı, 1991’de yapılan Gökdere Köprülü Kavşağı ve 1992’de yapılan Bursa Büyükşehir Kavşağı… Her biri dönemin inşaat yöntemleri ve malzeme kalitesiyle yapılmış olup, günümüz standartlarından çok uzak. Özellikle Gençosman Kavşağı’nda ciddi deformasyon gözleniyor.”
Uyarısı şu:
“Bursa ve ulaşımının afette nelerle karşı karşıya geleceğimizi düşünme zamanı geldi de geçiyor. Depremde yıkımı yaşamadan eskiyen kavşak ve köprüleri yenileme zamanı.”
Gelecek Partisi Kahramanmaraş’a gidecek
il ve ilçe teşkilatları deprem bölgesine gidip çalışmalara katkı sağlıyorlar
Gelecek Partisi İl Başkanı Alpaslan Yıldız da il yönetim kurulu toplantısında, “Yönetim olarak deprem bölgesine gitmeyi” önerdi. Hafta sonundaki ziyarette, toplanan yardımlar da teslim edilecek.