Aslında… Kavram olarak insan hakları hep var, fakat Türkiye yeni yeni tartışıyor, uygulama anlamında adımlar atıyor.
Önünde de…
Uluslararası sözleşmeler ve bunlara dayalı olarak gelişmiş ülkelerin sıkı sıkıya uyguladıkları kurallar var.
Bu noktada…
Türkiye’nin insan hakları alanındaki yol haritasını şöyle özetliyor:
“Türkiye; Birleşmiş Milletler’in en önemli insan hakları sözleşmelerini ve bunların ek protokollerini imzalayan devletler arasında yer alıyor.”
Sözünü ettiği ek protokolleri şöyle sıralıyor:
“Kişisel ve Siyasal Haklar Sözleşmesi, Ekonomik Sosyal ve Kültürel Haklar Sözleşmesi, Irkçılık Karşıtı Sözleşme, Kadın Hakları Sözleşmesi, İşkenceye Karşı Sözleşme, Çocuk Hakları Sözleşmesi, Engelli Hakları Sözleşmesi.”
Kamuoyu…
Dönem dönem farklı alanlarda insan haklarını sorguluyor. Fakat, Türkiye’de gündemden düşmeyen konu olarak kadına şiddet varlığını sürdürüyor.
Geçen dönem Başbakan Yardımcısı olan TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı Hakan Çavuşoğlu ise bu konuda şöyle düşünüyor:
“Cinsiyete dayalı ayrımcılığın önlenmesi, çekirdek insan hakları arasında yer alan ve özellikle kadına şiddeti reddeden bir yaklaşım. Toplumsal ilişkilerde bu duyarlılığın hakim olmasına ihtiyaç var.”
Düşüncesi şu:
“Kadına şiddetin önlenmesi, insan haklarının korunup yaşatılabilmesinin olmazsa olmazlarından.”
Bununla birlikte…
“Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu ayrımcılık ve ırkçılığa karşı korumayı destekliyor” deyip, Türkiye’nin attığı adımlara işaret ediyor:
“TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu hem ulusal, hem uluslararası düzeyde insan hakları konusundaki farkındalığın arttırılmasına yönelik çalışmalar yapıyor, bireysel başvuru da kabul ediyor.”
Yanı sıra…
Türkiye’nin kendi içinde insan hakları alanında önemli adımlar atarken, bir yandan da dünyanın her köşesine insani yardım götürdüğünü anımsatıyor.
Erdoğan’ın programında Gözgeç de vardı
AK Parti Genel Merkezi tarafından düzenlenen İnsanlığın Medeniyeti konulu programda önemli mesajlar veren Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasından sonra da İnsanlığa Umut Türkiye sergisinin açılışını yaptı.
Programda…
AK Parti Genel Merkezi İnsan Hakları Başkan Yardımcısı olarak AK Parti Bursa Milletvekili Emine Yavuz Gözgeç de eşlik edenler arasındaydı.
Akşener bastırdı, Kılıçdaroğlu ‘Bozbey’le kazanırız’ dedi
Aslında… Görüşmenin olacağını siyaset kulisleri biliyordu ve bekliyordu. Fakat CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener cumartesi akşamı sessizce bir araya gelerek sürpriz yaptılar.
İlk görüşmede olduğu gibi, cumartesi buluşması ana gündemi de 31 Mart Yerel Seçimi için ittifak yapılmasıydı. Hatta, bazı kentler uzun uzun tartışıldı.
Örneğin…
Kulağımıza gelenlere göre, Akşener geçen buluşmada seçenek olarak masaya koyduğu “Bursa’da Büyükşehir Adayı İYİ Parti’den olsun, istediğiniz ilçelerde CHP’yi destekleyelim” tezini bir kez daha gündeme getirdi.
Bunu söylerken, “Biz adayımızla kazanacağımıza inanıyoruz” dedi ve Prof. Dr. Emin Balkan’la İYİ Parti’nin Bursa Büyükşehir’i kazanacağını savundu.
Buna karşın…
Kılıçdaroğlu ittifaka sıcak bakmakla birlikte, “Bizim yaptırdığımız araştırmalar Bursa Büyükşehir’in Mustafa Bozbey’le kazanılabileceğini gösteriyor. Onun için siz destek verirseniz Bozbey’le kazanırız” dedi.
İki lider Bursa için anlaşmaya varamadı.
İYİ Parti Gemlik: Adayımızı açıklayın
Nitekim…
Aday olmak için görev almadı, ilçe yapılanması da adaylığına göre oluşturuldu.
Ne var ki…
Bıyıklı bir türlü açıklanmıyor. Gemlik İlçe Başkanı Birol Mumcu’nun da buna itirazı var:
“Teşkilat Adnan Bıyıklı’nın adaylığını destekliyor. Genel Merkez’in de bir an önce açıklamasını bekliyoruz. Çünkü zamangeçtikte gerilim oluşuyor.”
Dikkaldırım’ı mahalle yapan muhtar AK Parti meclis adayı
Fakat…
Bölgede yaşayanlara ve kentin geneline Hüdavendigar Mahallesi’ni anlatmak kolay olmadı. Mahalle sınırları da geniş olunca, farklı bir model gündeme geldi.
İşte…
O farklı modelin mimarı, 2004’te Hüdavendigar Mahallesi Muhtarı seçilen İsmail Yetim’di. Muhtarın girişimiyle mahalle Hüdavendigar ve Dikkaldırım olarak bölündü.
Bir süre iki mahallenin de muhtarlığını yürüten Yetim, mahallelerin yeni olması nedeniyle yapılan seçimde aday olmadı ve efsane kalmayı tercih etti.
2002’de kısa süre ANAP Osmangazi İlçe Başkanlığı da yapan İsmail Yetim, 31 Mart yerel seçimi için Osmangazi Belediye Meclisi üyeliğine aday adayı olarak AK Parti’ye başvurdu.
Siyasi geçmişi, mahallesine etkisi ve muhtarlık öyküsü ile farklı bir meclis üyesi aday adayı oldu.