Olay Gazetesi Bursa

Kadın çiftçi sosyal güvenlikten korktu: Ben bilmem, eşim bilir!

Aslında… Tek bir proje değil, eğitimden üretime, kooperatifleşmeden ihracata kadar kadın çiftçilere özel bir dizi projeyi Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı başlattı.  Bu projenin bir ayağını da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı üstlendi. Onlar da… Tarım İl Müdürlükleri kanalıyla ulaşılan kadın çiftçileri sosyal güvenlik şemsiyesi altına alabilmek, bu yolla sisteme taze kan sağlamak için SGK […]

Aslında… Tek bir proje değil, eğitimden üretime, kooperatifleşmeden ihracata kadar kadın çiftçilere özel bir dizi projeyi Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı başlattı. 

Bu projenin bir ayağını da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı üstlendi.

Onlar da…

Tarım İl Müdürlükleri kanalıyla ulaşılan kadın çiftçileri sosyal güvenlik şemsiyesi altına alabilmek, bu yolla sisteme taze kan sağlamak için SGK İl Müdürlükleriyle sahaya çıktılar.

İki kurum…

Aynı projenin paydaşları olarak ayrı ayrı yapılan planlamalarla dağları bayırları aştılar, en uzaktaki köylere kadar gittiler ve konuşmadık, sosyal güvenliği anlatmadık kadın çiftçi bırakmadılar.

Bu sayede…

Bursa’daki çalışmalarda yaklaşık olarak da 100 bin kadın çiftçiye ulaşıldı.

Köylere yapılan ziyaretlerde kadın çiftçilerle bir araya gelen SGK uzmanları, sigortalı olmaları halinde neler elde edebileceklerini anlattılar.

Ne var ki…

Göçmen ağırlıklı ova köylerinde toplantılarda ve sohbetlerde yapılan çağrılar karşılık bulup sigortalı olan kadın çiftçi sayısı artarken, başta dağ köyleri olmak üzere uzak ve üretim çeşitliliği daha az olan köylerdeki kadın çiftçiler sosyal güvenlik şemsiyesi altına girip kayıtlı hale gelmekten korktular.

Köylerin çoğunda…

Tarımsal üretimin zaten tam göbeğinde olan kadın çiftçiler  SGK uzmanlarını dinleyince hak verdiler, fakat sigortalı olma çağrılarını duyunca da “Ben bilmem, eşim bilir” diyerek uzaklaştılar.

Kimileri de, kendisinin sigortalı olması halinde “eşinin başına bir iş geleceği” kaygısını dile getirdi.

Ancak…

SGK umudunu kaybetmiş ve vazgeçmiş değil. Toplumun tümünü sosyal güvenlik şemsiyesi altına alabilmek için, tarım sektöründe açılan bu yolu sürdürmeye kararlı.

Çünkü…

Bugün kadın çiftçiler çekinse bile, önümüzdeki günlerin koşullarında sigortalı olmanın avantajını anlayacaklarına inanıyorlar. Anlattıkça da başarılı olacaklarını biliyorlar.

Onun için…

Bir çeşit eğitim olan bilgilendirme çalışmalarına köylerde devam edecekler.
 

Traktörde teker üstünde bir başkan

 

Plansız gelişen Yıldırım’ı önümüzdeki süreçte en planlı kent haline getirmek için kolları sıvayan Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali, bir yandan da ilçenin sosyal dokusunu sağlamlaştırmak üzere vatandaşla sosyal temasını kesmeden her yere yetişiyor.

Mahalle gezileri sırasında yolu tarihi köylerden Hamamlıkızık’a düşen Edebali, burada otomobilinden indi ve çiftçinin isteği üzerine traktör tekerleği tepesinde köyü dolaştı.
 

Bursa’nın ilk “sanayi sergisi” Erkek Lisesi’nde açıldı

 

Dile kolay… Bursa Erkek Lisesi’nin 134 yıllık geçmişi var. Yalnızca Bursa’nın değil, Türkiye’nin en köklü okullarından biri. Şanlı geçmişinde hem Bursa’ya, hem ülkeye hizmet eden sayısız insan yetiştirdi.

Okuldan bakanlar, milletvekilleri, müsteşarlar, önemli görevler üstlenen bürokratlar, işadamları, sanayiciler, yerel yöneticiler çıktı, mülki amirler çıktı.

Sultan Abdülaziz döneminde çıkarılan 1870 tarihli Maarif Nizamnamesi ile kuruluşuna karar verilen, Sultan 2. Abdülhamid döneminde de İstanbul’daki İstanbul Erkek ve Kabataş Erkek liseleriyle birlikte İdadi statüsünde açılan Bursa Erkek Lisesi’nin onlarca özelliği arasında, eğitimin yanı sıra kent kültürüne katkısı anlamında yaşananlar da var.

Örneğin…

Bursa’nın ilk müzesi 1904 yılında Bursa Erkek Lisesi bünyesinde açıldı.

Yanı sıra…

Bursa’nın ilk sanayi sergisi ya da günümüzdeki adıyla sanayi fuarı da 1906 yılında Birinci Bursa Mamulat ve Mahsulat Sergisi adıyla yine Bursa Erkek Lisesi’nde açıldı.

Öğrencileri Çanakkale’de savaşmaya gittiği için de 1915-1919 arasında mezun veremedi.

İşte…

Döneminin böylesine çok yönlü öncüsü olarak kurulan Bursa Erkek Lisesi bu yıl kuruluşunun 134. yılını kutluyor.
 

Mezunları okula yaşam katıyor

 

Pazar günü 134. kuruluş yıldönümünü geleneksel Pilav Günü ile kutlama hazırlıklarını yürüten Bursa Erkek Lisesi Mezunları Derneği Başkanı Cevdet Ulu sohbet sırasında, mezunların okula yaptıkları katkıları da anlattı.

Örneğin…

2013 yılında 18 dersliğin dernek üyelerince yapılıp teslim edildiğini söyledi. Büyükşehir Belediyesi’nin spor salonunu yenileyip bahçeyi düzenlediğini kaydeden Ulu, fiziken yetersiz kalan pansiyon binası için yeni proje hazırladıklarını da açıkladı.
 

Radyoda Bursa geleneği… Olay FM 22. yaşını kutluyor 
 

Olay FM’in yöneticisi, sabahların gülümseterek enerji yükleyen programcısı sevgili Mahmut Uçakcan masamıza davetiyeyi bırakıp “22. yılımızı kutluyoruz abi” dediğinde daldık gittik.

Çünkü…

Bursa’yı yayıncılıkta da Anadolu’ya örnek hale getiren Cavit Çağlar’ın gösterdiği “Sizden iyi radyoculuk istiyorum” hedefi doğrultusunda başlayan Olay FM’in hazırlık sürecine oda komşusu olarak bire bir tanıklık ettik.

Yasemin Taydaş’ın, Hakan Köksal’ın, Ece Arar’ın, Murat Günay’ın, Atıl Atılgan’ın, Ersoy Tuna’nın, Dr. Ceyhun İrgil’in çabalarını, koşturmacalarını unutmak mümkün mü?

Neriman Uğur ve Arzu Tan’ın program yaptığı kadro, radyo yayıncılığına hareket getirdi,Olay FM kent dışından dinlenen ilk radyo oldu.

Aradan 22 yıl geçmiş, Olay FM bayrağı hâlâ 1 numarada duruyorsa ekip başarısı devam ediyor demektir.

Nice 22 yıllara Olay FM ailesi…