Olay Gazetesi Bursa

Japonlar depremin yıkıcılığını nasıl engelliyor? Yerinde incelemeye gitti

Biliyoruz ki… Japonya deprem riskini bizden çok daha fazla yaşıyor. Gerçi, Japonya’dakiler yer yüzeyinin çok derininde, ama bizden daha fazla ve daha şiddetli depremler olduğu gerçek. Peki… Japonlar bu depremlerden kentlerdeki yıkıcı etkiyi nasıl azaltıyorlar, binaların yıkılmasını, insanların enkaz altında yaşamlarını yitirmelerini nasıl önlüyorlar? İşte… Bursa için çok kritik konuyu yerinde incelemek amacıyla Büyükşehir Belediyesi […]

Biliyoruz ki… Japonya deprem riskini bizden çok daha fazla yaşıyor. Gerçi, Japonya’dakiler yer yüzeyinin çok derininde, ama bizden daha fazla ve daha şiddetli depremler olduğu gerçek.

Peki…

Japonlar bu depremlerden kentlerdeki yıkıcı etkiyi nasıl azaltıyorlar, binaların yıkılmasını, insanların enkaz altında yaşamlarını yitirmelerini nasıl önlüyorlar?

İşte…

Bursa için çok kritik konuyu yerinde incelemek amacıyla Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Doç. Dr. Ergül Halisçelik hafta başında Japonya’ya gitti.

Gidiş nedeni de…

Türkiye Belediyeler Birliği ve JICA olarak bilinen Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı işbirliğiyle oluşturulan Yerelde Afet Riski Azaltma ve Atık Yönetimi Kapasitesinin Artırılması Projesi’ydi.

İşte…

Bu programla Japonya’nın başkenti Tokyo’ya giden kafiledeki belediye başkanlarıyla Büyükşehir belediyeleri genel sekreterlerinin ilk durakları JICA Genel Merkezi oldu.

JICA Başkanı Morita Tahahird ve yöneticilerle görüşmede, Türkiye’de dirençli kentler oluşturulması ana gündemdi.

Burada…

Bursa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Doç. Dr. Ergül Halisçelik de JICA’yla ortak yürüttükleri Bursa’nın Deprem Riskini Azaltma ve Önleme Planlama Projesi son durumuyla ilgili istişareler yaptı.

Yanı sıra…

Türk belediyecilerle birlikte 2011’de 9.0 şiddetindeki depremden çok etkilenen Japonya’nın kuzeydoğusundaki Miyagi eyaletinde incelemelere katılan Doç. Dr. Halisçelik, bu büyük deprem sonrası yaşanan zorluklarla; toparlanma süreçleri, yeniden yapılandırma çalışmaları ve afet riskini azaltma stratejileri hakkında  Miyagi Vilayet Meclisi Üyesi Takahashi Shuya’yla görüştü.

Görüşmede…

Deprem deneyimleri yanında, deprem sonrası çıkan tsunami için de Shuya deneyimlerini aktardı.

Higashimatsushima kentindeki Afet Yeniden Yapılanma Müzesi gezisi de Türk belediyeciler için etkileyici oldu.

 

Bursa’nın deprem direncini yükseltmek asıl hedef

Tokyo’da… İlk durakları Türkiye  Büyükelçiliği olan belediyecileri Büyükelçi Korkut Göngen ağırladı.

Burada…

Hazine Müsteşarlığı’nda birlikte çalıştığı Emre Elmadağ’ın Büyükelçilik Ekonomi Müşaviri olarak karşısına çıkması da Bursa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Doç. Dr. Ergül Halisçelik’e sürpriz oldu.

Halisçelik…

Deprem kentleri izlenimini “Bursa Deprem Riski Azaltma ve Önleme Planlama Projesi’nin önemi anlaşıldı” diyerek paylaştı.

 

Osmangazi’nin 3. büyük mahallesinde kamu yok, otobüs de gitti

Yunuseli… Tarım köyüyken yapılaşmayla büyüdü, nüfusu 60 bine ulaştı ve

Osmangazi’nin en büyük üçüncü mahallesi durumuna geldi.

Ne var ki…

Yunuseli Muhtarı Mesut Sakar dertli. İlçe büyüklüğüne ulaşan, büyümeye de devam eden Yunuseli’de banka yok. Okullar dışında kamu binası da yok. Yokluğu en fazla hissedilen kamu tesislerinin başındaysa karakol geliyor.

İşte…

Böyle bir tablonun içinde Yunuseli’nin kent merkezine ulaşımını sağlayan B29 otobüs hattının kaldırılması Yunuseli Muhtarı Mesut Sakar’ı daha da üzdü.

Diyor ki:

“Yunuseli nüfusunun üçte birini yaşlılar oluşturuyor. Bölgedeki ulaşım zaten yetersizken, mahallenin en büyük yükünü üstlenen B29 otobüs hattı kaldırılınca vatandaş okullara ve kamu kurumlarına ulaşamaz oldu. Tepkiler de çok arttı.”

Hem kaldırılan B29 hattını, hem hastanelere otobüs istiyor.

 

Gün doğmadan duraklardaki dolu otobüsleri inceledi

Gözlemimiz şu… Burulaş Genel Müdürü Fahrettin Beşli kurumun çalışma enerjisini yükseltti. Şikayetleri de önemsiyor.

Nitekim…

Nilüfer’deki 30 Ağustos Zafer Mahallesi’nde sabah saatleri belediye otobüsleri dolu geçtiği için duraklardan yolcu almadıkları şikayeti üzerine harekete geçti.

Gün doğmadan…

30 Ağustos Zafer Mahallesi Muhtarı Halil Özçoban ve Denetleme ekibiyle birlikte dolu otobüsleri inceledi.

 

Bu ekip 30 yıldır birbirinden kopmadı, toplantılarını sürdürüyorlar

Mehmet Gedik… 1983’te ANAP Mustafakemalpaşa Kurucu İlçe Başkanı başlayan siyaset yolculuğunda, 1987’de ANAP Bursa Milletvekili seçildi, Genel Başkan Yardımcısı oldu. 1995’te milletvekilliği sona erince Bursa’ya dönüp ANAP İl Başkanlığı’nı üstlendi.

İl Yönetim Kurulu’nda önemli isimleri bir araya getirdi.

O dönem…

Şenol Kul liderliğindeki ANAP İl Gençlik Kolları yönetimi de aile gibiydi.

Öyle ki…

Ceyhun Özüm, Çetin Sabırlı, Vedat Kantar, İrfan Tatlıcılar, Erdinç Ceyhan, Ekrem Pamuk, Turgay Peker, Basri Kumova, Altan Ulutaş 30 yıldır her ay Şenol Kul başkanlığında örnek birliktelik sergilemeye devam ediyorlar.

İşte…

Sağıroğlu’nda düzenli hale getirdikleri haşlama buluşmalarının sonuncusuna ANAP’ta Osmangazi İlçe ve İl Başkanlığı yapan, milletvekili seçilen Feridun Pehlivan ile Osman Çelik de katıldılar.

 

Yağmurda İstanbul’a inemeyen uçaklar Yenişehir’e geldi

Önce… Lodos fırtınası esti, arkasından sağanak yağmur geldi. Havadaki değişim yalnızca Bursa’yı değil, İstanbul’u da etkiledi.

Nitekim…

İstanbul Havaalanı’na aşırı yağmur ve fırtına nedeniyle inemeyen bazı uçaklar en yakın konumdaki Yenişehir Havaalanı’na yöneldi

THY yönetimi de, Bursa’ya inen uçak yolcularını İstanbul’a götürebilmek için Bursa’daki turizm şirketlerinden acil 20 otobüs istediler.