Olay Gazetesi Bursa

İznik’i dünyanın vitrinine çıkarma hamlesi başladı!

Aslında… İznik en büyük şansı, Hıristiyanlık aleminin milenyum olarak kabul ettiği 2000 yılında yani, Hazreti İsa’nın doğumunun iki bininci yıldönümünde yakaladı. O fırsat… 325 yılında, Mısır’ın İskenderiye kenti kilisesinde başlayan ve kısa zamanda tüm Hıristiyanlık alemini saran “İsa tanrı mı, yaratılmış mı?” tartışması üzerine Roma İmparatoru Konstantin tarafından İznik’te konsil toplanması ve İznik Konsili’nin de “Hazreti İsa’nın Allah’ın oğlu olduğuna” karar vermesiydi. Ayrıca, bugün Hıristiyanlık aleminin kutladığı Paskalya yani Diriliş Bayramı’nın tarihini belirlemesiydi. Fakat… Dünyaya açılma altyapısı hazır olmadığı için bu fırsat kaçtı. Şimdiyse… Hem […]

Aslında… İznik en büyük şansı, Hıristiyanlık aleminin milenyum olarak kabul ettiği 2000 yılında yani, Hazreti İsa’nın doğumunun iki bininci yıldönümünde yakaladı.

O fırsat…

325 yılında, Mısır’ın İskenderiye kenti kilisesinde başlayan ve kısa zamanda tüm Hıristiyanlık alemini saran “İsa tanrı mı, yaratılmış mı?” tartışması üzerine Roma İmparatoru Konstantin tarafından İznik’te konsil toplanması ve İznik Konsili’nin de “Hazreti İsa’nın Allah’ın oğlu olduğuna” karar vermesiydi. Ayrıca, bugün Hıristiyanlık aleminin kutladığı Paskalya yani Diriliş Bayramı’nın tarihini belirlemesiydi.

Fakat…

Dünyaya açılma altyapısı hazır olmadığı için bu fırsat kaçtı.

Şimdiyse…

Hem tarihi zenginlikleri bulup ortaya çıkarmayı önemseyen, hem de turizmde dünya liginde olmayı hedefleyen yöneticiler var.

Bunların başında…

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe geliyor. Kent merkezinde sultan türbeleri, tarihi hanlar ve Cumalıkızık yerleşiminin UNESCO’nun Dünya Mirası listesine alınması onun desteğiyle gerçekleşti.

Yanı sıra…

İznik’i tüm dünyanın bildiği tarih ve doğa kenti olarak vitrine çıkarma çalışmalarını da Altepe başlattı.

Bu nedenle…

İznik’teki tarihi eserlerin onarılması ve günyüzüne çıkarılmasına çok önem veriyor. Geçen yıl göl suları altında tesadüfen ortaya çıkarılan ve batık kilise olarak bilinen bazilika yine bu çabalar sonucu dünyada arkeolojide yılın 10 önemli keşfi arasına girdi.

Hatta…

İznik’i turizm için cazibe merkezi haline getirecek projeler hazırlatıyor.

Örneğin…

İstanbul’a gelen turistlerin İznik’i de görebilmelerini sağlamak için Gemlik’te dev kruvaziyer gemilerin yanaşabileceği liman projesi var.

İşte…

Bütün bunlara ek olarak, UNESCO’nun Dünya Mirası listesine aldırıp İznik’i turizmde dünyanın gündemine taşıyacak önemli adım geçtiğimiz günlerde atıldı.

İznik Belediye Başkanı Osman Sargın’ın davetiyle Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Ahmet Haluk Dursun sessizce İznik’e geldi.

Başta Ayasofya olmak üzere İznik’teki tarihi eserleri gezip inceleyen Prof. Dr. Dursun, belediye ziyaretinde Başkan Sargın’dan UNESCO ile ilgili girişimler hakkında bilgi aldı ve bazı önerilerde bulundu.

Gelinen noktada…

Eğer kent merkezindeki sultan türbeleri, tarihi hanlar ve Cumalıkızık’tan sonra İznik de Dünya Mirası listesine girerse, Bursa kendiliğinden dünyanın gündemindeki turizm bölgesi olacak.

Hele…

Bu proje Gemlik’e yanaşacak kruvaziyer gemilerle desteklenirse hem İznik’e, hem Bursa kent merkezine, hem de yakın çevreye dünyanın her yerinden turistler gelebilecek.

Kısacası…

İznik’i dünya vitrinine çıkarmak üzere en büyük hamle başlamış bulunuyor.

 

Patrik Bartholomeos’un Beceren molası

 

Dünyanın önemli turizm merkezlerinden biri olmasını sağlayacak tüm tarihi özelliklere sahip olan İznik’in geçtiğimiz hafta önemli bir konuğu daha vardı:

Fener Rum Ortodoks Patriği Bartholomeos.

Beraberinde bir heyetle geldiği İznik’te, batık kilise karşısındaki çay bahçesinde düzenlenen ayine katılan Bartholomeos, ziyaretin ardından Bursa’ya geçip Botanik Parkı’nda bulunan Beceren Restoran’da yemek molası verdi.

Bartholomeos gerek İznik ziyareti, gerek Beceren’deki molası sırasında büyük ilgi gördü.

 

Trafiğin en yoğun saatinde Demirtaş Kavşağı’nda keyif

 

Yıllar önce İstanbul denince akıllara trafik sıkışıklığı gelirdi, insanların randevularına yetişebilmek için saatler öncesinden yola çıkmalarına şaşılırdı.

Bursa’da trafiğin yoğun olmadığı, ulaşımın kolaylıkla sağlanabildiği o yıllar geride kaldı. Bursa da artık günün her saati trafik sıkışıklığı yaşanan kentler listesinde.

Özellikle…

Sabah mesai saati başlangıcında, akşam da mesai ve okul çıkışında trafikte yol bulabilmek büyük dert haline geldi.

Hele…

Bu sorunun daha fazla yaşandığı, sıkıntının daha çok hissedildiği bazı yerler var. Örneğin, kent merkezinden geçip giden Acemler’de yapılan her şeye karşın sabah ve akşam saatlerinde trafik sıkışıyor.

O trafiğin içinde sıkışınca da “Ya köprülü kavşak yapılmasaydı, ya yol birer şerit genişletilmeseydi burası nasıl olurdu?” sorusu akıllara geliyor.

Yanı sıra…

Bursa trafiğinin kilitlendiği yerler arasında Doğu Yakın Çevre Yolu üzerindeki Demirtaş Kavşağı’nın da özel bir yeri var. Yakın Çevre Yolu’nun açıldığı yıllardan beri, özellikle akşam saatleri bu kavşağı aşabilmek ciddi sorun oluyordu.

Fakat…

O soruna Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe el attı ve yapımı tamamlanan Demirtaş Köprülü Kavşağı’yla kesintisiz ulaşım sağlandı.

Kavşak açıldıktan sonra, eskiden trafik sıkışıklığı yaşanan akşam saatlerinde buradan hiç geçmemiştik. Önceki akşam geçmemiz gerektiğinde inanamadık.

Saat 18.30’da, Demirtaş Kavşağı’ndan hiç durmadan geçebilmek gerçekten büyük keyif. Aracımızın içinde Başkan Altepe’nin kulaklarını çınlatıp gıyabında teşekkür ettik.

 

Rotasyon bekleyen imamlara müjde

 

Diyanet İşleri Başkanlığı geçtiğimiz yıl imamlar için rotasyon uygulaması başlattı ve aynı camide 25 yıldır görev yapanlar başka camiye görevlendirildi. Bu yıl için de, aynı camide 20 yıldır görev yapanlara rotasyon uygulanacağı duyuruldu.

Böylece, imamlar arasında tedirgin bekleyiş başladı.

Fakat o bekleyiş Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan cep telefonlarına gelen SMS’le sona erdi. Mesajda, rotasyonun bu yıl uygulanmayacağı duyuruldu. Buna karşın gelecek yıl 15 yıllıkların rotasyona girmesi bekleniyor.

 

Merinos’ta açık havada teravih

 

Mübarek ramazan ayı bu akşam kılınacak teravih namazıyla başlıyor. Gece sahura kalkacağız, yarın da ilk orucu tutacağız.

Bursa’daki ramazan geleneği için Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe bu yıl Bursa Müftüsü Prof. Dr. Mehmet Emin Ay ile birlikte farklı bir teravih namazı programı geliştirdi.

Buna göre…

Merinos Parkı’nda, geçen yıllarda ramazan eğlenceleri yapılan alanda her akşam açık havada toplu teravih namazı kılınacak.

Bu nedenle, bin kişinin aynı anda namaz kılacağı şekilde alan düzenlendi.