Olay Gazetesi Bursa

İznik Gölü’nde alarm: Su çeken fabrikalar gölün suyunu bitirdi

Yıllardır… İznik Gölü’nden su çeken fabrikalar nedeniyle göldeki suyun geleceğiyle ilgili kaygılar hep dile getiriliyordu, ama gözle görülen bir sorun olmadığı için kaygı ifadeleri ötesinde kamuoyunun pek ilgisini çekmiyordu. Ta ki… Büyükşehir Belediyesi’nin deniz ulaşımı sağlayan şirketi BUDO tarafından İznik-Orhangazi arasında yolcu taşımacılığı yapmak ve gölün kıyılarındaki yerleşim yerleri arasında ulaşımı sağlamak amacıyla İznik Gölü’ne […]

Yıllardır… İznik Gölü’nden su çeken fabrikalar nedeniyle göldeki suyun geleceğiyle ilgili kaygılar hep dile getiriliyordu, ama gözle görülen bir sorun olmadığı için kaygı ifadeleri ötesinde kamuoyunun pek ilgisini çekmiyordu.

Ta ki…

Büyükşehir Belediyesi’nin deniz ulaşımı sağlayan şirketi BUDO tarafından İznik-Orhangazi arasında yolcu taşımacılığı yapmak ve gölün kıyılarındaki yerleşim yerleri arasında ulaşımı sağlamak amacıyla İznik Gölü’ne indirdiği Akşemsettin adlı deniz otobüsü karaya oturana kadar.

Su seviyesinin düşmesi nedeniyle BUDO gölde karaya oturunca, tehlikenin büyüklüğü de gözler önüne serildi.

Oysa…

Kamuoyu gündemine pek fazla yansımasa bile İznik Gölü suyunu korumak için devletin yıllardır süren büyük bir mücadelesi var.

Üstelik…

O mücadeleyi, suyun sahibi kurum olarak DSİ yürütüyor ki, sürecin başlangıcı kısa adıyla TÜGSAŞ olarak bilinen Türkiye Gübre Sanayii A.Ş. ile Sümerbank Gemlik tesislerine İznik Gölü’nden su verilmesine ilişkin 1985 yılında yapılan protokola kadar gidiyor.

Anlaşma gereği…

TÜGSAŞ’a yılda 10 milyon metreküp, Sümerbank’a da yılda 8 milyon metreküp olmak üzere toplam yılda 18 milyon metreküp su tahsis ediliyor. 2 kurum, İznik Gölü’nden aldıkları suyu borularla Gemlik’e taşıyorlar.

Ne var ki…

1998 yılında Tekel’e devredilen Sümerbank’ın 2004 yılında kapatılmasından sonra TÜGSAŞ tahsis edilen suyun tümünü çekmeye devam ediyor.

Bunun üzerine…

DSİ 2005 yılında suyun tahsisiyle ilgili yeni bir protokol hazırlıyor, fakat TÜGSAŞ suyu kullanmaya devam ederken yeni protokolu imzalamıyor.

Hatta…

Bursa 3. İdare Mahkemesi’ne başvurarak protokolun iptalini istiyor, ama mahkeme bu başvuruyu reddediyor.

İşte…

O tarihten beri, yani 2005’ten beri TÜGSAŞ yılda 18 milyon metreküp suyu İznik Gölü’nden çekmeye devam ederken bedelini ödemiyor. DSİ’nin kayıtlarına göre kurumun TÜGSAŞ’tan alacağı da 17 milyon liraya ulaşıyor.

İşin ilginç yanı…

İznik Gölü’nden çekilen suyun TÜGSAŞ’ın ihtiyacından fazla olduğuna dair uzmanlarda bir düşünce var.

Gelinen noktada…

Bu yıl yağışların az olması nedeniyle su kaynaklarında sorun yaşanırken, bedeli alınamayan ve ihtiyaçtan fazla çekilen su nedeniyle de İznik Gölü’nde su seviyesi ciddi şekilde düştü.

Bu da, BUDO’nun deniz otobüsünün gölde karaya oturmasıyla gözle önüne serildi.

 

İznik Gölü tarımsal yaşam alanı

 

İznik Gölü’nde su seviyesini yalnızca TÜGSAŞ’ın çektiği su düşürmüyor elbette. Asil Çelik’ten Cargill’e kadar gölden su çeken çok sayıda fabrika var, fakat yıllık 18 milyon metreküp ile en fazla suyu TÜGSAŞ çekiyor.

Bu konuda…

DSİ ile hukuki sorunlara karşın TÜGSAŞ su çekmeye devam ettiği gibi, bugün için pompalarla çekilen suyun miktarı ölçülemiyor.

Oysa…

Doğal güzelliği, su altında ve çevresindeki tarihi hazineleri ve sanayi için su kaynağı olması yanında İznik Gölü çevresindeki sulu tarım ve balıkçılık için yaşamsal değer taşıyor.

 

İznik Gölü suyu için DSİ ile TÜGSAŞ arasında 5 dava var

 

İznik Gölü’nden çekilen suyla ilgili olarak DSİ ile TÜGSAŞ arasında doğan hukuki ayrılıklar 5 ayrı dava konusu oldu.

İlk dava…

2004-2013 yılları arasında kullanılan suyun 15 milyon 322 bin 402 liralık işletme bakım gideri için TÜGSAŞ tarafından Bursa 2. İdare Mahkemesi’ne açıldı. Mahkeme DSİ işleminin iptaline karar verdi, ama dava temyizde.

2013 yılı 2. dönemine ilişkin 812 bin 490 lirayla 2014 yılı 1 ve 2. dönemlerine ilişkin 814 bin 038 liralık 2 ayrı alacak içim icra takibi başlatıldı. 2015 yılı 1. dönemine ait 1 milyon 524 bin liralık DSİ alacağına TÜGSAŞ’ın 2. İdare Mahkemesi’nde açtığı dava DSİ lehine sonuçlandı, ama Danıştay’da temyizde.

2015 yılı 2. taksit bedeli olan 1 milyon 524 bin 200 lira için 1. İdare Mahkemesi’ne açılan dava devam ediyor.

Yine…

2016 yılı 1. taksit bedeli olan 1 milyon 640 bin lira için TÜGSAŞ tarafından 3. İdare Mahkemesi’ne açılan iptal davası da devam ediyor.

Bu arada…

DSİ’nin başlattığı icra takiplerinin tamamına TÜGSAŞ itiraz edince, DSİ tarafından da itirazın iptali davası açıldı.

 

Bakan Müezzinoğlu, cuma günü kahvehaneye sürpriz yaptı

 

2015 Mart’ında AK Parti Bursa Adayı olduğu açıklandığında Sağlık Bakanı’ydı. İstanbul İl Başkanlığı yaptığı yıllardan beri çok sık gelip gittiği, hatta akrabaları olduğu için Bursa’ya hiç yabancı değildi.

Bunun avantajıyla…

Daha Bursa’ya ilk gelişinde aracının yönünü Çirişhane’ye çevirmiş, eşi Faize Müezzinoğlu ile birlikte rastgele evlerin kapılarını çalarak konuk olmuştu.

İşte…

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu kendi ifadesiyle çatkapı ziyaretleri hep sürdürdü. Hem de büyük bölümünde yanına koruma almadan vatandaşın arasına karıştı.

Bazen kent merkezinde, bazen kenar semtlerde, bazen Bursa’ya gelirken İnegöl’de aracından inip işyerlerine, fabrikalara girdi.

Cuma günü de öyle yaptı…

Orhangazi’deli bir açılış için İstanbul’dan geldiğinde. kendini protokolla sınırlamadı ve bir çatkapı ziyaret de Orhangazi’deki Karadeniz Kahvehanesi’ne yaptı.

Kahvede oturanlar, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Müezzinoğlu’nu bir an karşılarında görünce şaşırdılar, ama ramazandan bir gün önce olduğu için de çay ikram ettiler.

Keyifli sohbet, habersiz çekilen fotoğraflara da yansıdı.

 

Personel alımı müjdesini sosyal medyadan verdi

 

​Gıda Tarım ve Hayvancılık Balanı Faruk Çelik’i aylar önce Olay Televizyonu’nda konuk ettiğimizde, sosyal medyadan adeta bombardımana tutulmuştuk.

Üstelik…

Veteriner hekimler, ziraat mühendisleri, gıda mühendisleri başta olmak üzere atama bekleyenler günlerce mesaj yazmayı sürdürmüşlerdi.

Beklentileri iyi bilen Bakan Çelik ise sosyal medyadan önceki gün yaptığı duyuruyla bakanlığa 500, Tarım Kredi’ye 500 ve TKDK’ya 200 olmak üzere 2 bin 700 personel alınacağını müjdeledi.