Kriteri… Kamu Teknoloji Platformu belirledi. Kentleri ve yerel yönetimleri akıllı sistemler üzerinden değerlendiren KTP, yayınladığı listeyle şehirlerde yeni yaşam için yeni süreci başlattı.
Bu süreç…
Belediyeler üzerinden şehirleri geleceğe taşımayı hedefliyor. Çünkü, şehir yaşamından beklentiler gibi belediyecilik anlayışı da artık değişti.
Nitekim…
Günümüzde pek çok kriterin yanında Akıllı Şehirler de devreye girdi.
Listede…
Türkiye’deki 6 şehrin Akıllı Şehir kapsamında olduğu görülüyor. Bu 6 şehirden biri olarak da Bursa karşımıza çıkıyor.
Yanı sıra…
Bursa Büyükşehir Belediyesi de akıllı sistemlerle yönetilen 5 belediyeden biri olarak listede yer alıyor.
Kamu Teknoloji Platformu da listede 5 belediye arasında yer verdiği Bursa Büyükşehir’in akıllı belediyecilik ve Akıllı Şehir çalışmalarını sıralıyor:
Akıllı Yönetim, Akıllı Güvenlik, Akıllı Sağlık, Akıllı Çevre, Akıllı Enerji, Akıllı Ulaşım, Akıllı Turizm.
Bu kapsamda…
Akıllı Yönetim başlığı altında, Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin Türkiye’de ilk Veri Merkezi’ni oluşturduğu dikkat çekiyor. Sistemin Türkiye’de halen 3’ü kamu olmak üzere yalnızca 10 kurumda bulunduğu da görülüyor.
Aynı şekilde…
Yeni yapılan Büyükşehir Belediyesi binası liste kriterlerinde Akıllı Belediye Binası olarak tanıtılırken, bina içindeki parmak izi tanıma sisteminden yangına dayanıklı kapılara, kameralı izlemeden iklimlendirme uygulamalarına, yangın sistemlerinden temiz enerjiye kadar akıllı uygulamalar sıralanıyor.
Yine…
Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin sağladığı halka açık güvenli kablosuz internet uygulamalarını da Kamu Teknoloji Platformu önemsiyor.
Hatta, rakam bile var:
34 belediye hizmet binası, 11 açık alan, 200 adet güvenli misafir erişim noktası.
Ayrıca…
Büyükşehir Belediyesi’nin vatandaş ilişkilerindeki e belediye uygulaması, Akıllı Şehirler ve Akıllı Belediyeler kriterleri kapsamında öne çıkıyor.
Ödemeden BUSMEK kayıtlarına, orkestradan şikayet takibine, vefat kayıtlarından itfaiye ve acil kazı raporlarına, e beyannameden hafriyata kadar internetten yapılan tüm işlemler listede sıralanıyor, rakamsal dökümler veriliyor.
2016 yılında Verimlilik Proje Ödülleri’ndeki ikinciliğe de vurgu yapılan raporda, Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin e devlet kapısı entegrasyonu uygulamasına tam puan verilirken “Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin türkiye.gov.tr’de hizmet sunan ilk belediye” olduğu da açıklanıyor.
Bursa Cep’te uygulamasıyla Büyükşehir Belediyesi hizmetlerine akıllı cep telefonlarından ulaşılabilmesine de özel paragraf açılıyor.
Akıllı şehir nasıl oluyor?
Kamu Teknoloji Platformu şehir yaşamından beklentileri ve şehir yönetimini yeniden planlamanın esasını oluşturan Akıllı Şehir kavramını şöyle tanımlıyor:
“Akıllı Şehirler, kentlerin insan ve doğa için maksimum verimlilik sağlayacak biçimde yeniden yapılandırılması düşüncesine dayanır.”
Şu nokta önemli:
“İnsan odaklı, stratejik, ortam yaratan ve destekleyen yönetim anlayışına sahip akıllı şehirler, hizmet alanları ve yaşam standartları gelişmiş şehir yapılarıdır.”
Bu yapılar da yenilikçi ve sürdürülebilir yöntemler olarak tanımlanıyor.
Osmangazi Belediye Başkanı olduğu dönemde Kamberler gibi suç yuvası haline gelen bir mahalleyi kentin göbeğinden temizleyerek kent güvenliği için kritik hamle yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, son dönemde Akıllı Güvenlik uygulamalarıyla da Akıllı Şehirler arasında Bursa’nın özel bir yere gelmesini sağladı.
Nitekim…
Kamu Teknoloji Platformu tarafından hazırlanan ve Türkiye’nin Akıllı Şehir uygulamalarını anlatan listede Bursa’daki Akıllı Güvenlik için özel bir sayfa oluşturulmuş.
Buna göre…
Büyükşehir yatırımı olarak kurulan Mobese sistemlerinin önemine dikkat çekilirken, Bursa kent merkezinin dört bir yanından 24 saat kesintisiz yayın yapan 31 canlı yayın kamerasının tüm dünyadan izlendiği vurgulanıyor.
Mobese ve canlı yaylın kameralarının kent güvenliği için önemine değinilirken, huzurlu kent yaşamına sağlanan desteğe de dikkat çekiliyor.
Üstelik…
Kurulan kameraların günlük kent yaşamıyla ilgili düzenleme sağladığı gibi, aynı zamanda Akıllı Turizm için de altyapı oluşturduğu tespiti yapılıyor.
Yanı sıra…
KTP raporuyla yayınlanan listede, Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin Akıllı Sağlık uygulaması da övülüyor.
Türkiye’de ilk kez Bursa’da yaşama geçtiği vurgulanan Sevgi Çipi uygulamasında, Alzheimer ve zihni rahatsızlığı olan vatandaşların yakınlarıyla rahatça bağlantı kurabildikleri anlatılıyor.
Akıllı Şehirler yeni yönetim modeli oldu
Yerel yönetimlerdeki Akıllı Şehir uygulamalarını araştırırken, Kamu Teknoloji Platformu Başkanı Erdem Akçıl’ın yaptığı bir açıklama dikkatimizi çekti.
Diyor ki:
“Çevre ve Şehircilik bakanlığı bu yıl Akıllı Şehirler Strateji Eylem Planı açıklayacak. Belediyeler de plan kapsamında dönüşüm ve yatırım sürecine girecekler.”
Ardından…
2018-2019 döneminde Akıllı Şehirler Endeksi oluşturacaklarını kaydeden KTP Başkanı Akçıl, böylece belediyeler arasında önemli bir yarış başlayacağını vurguluyor.
22 yıldır radyo yayıncılığında 1 numara olmak kolay değil
Geçmişte Bursaspor maçlarını taraftar ağzıyla radyodan anlatarak radyoculuğa ucundan bulaşmış biri olarak, radyoyu televizyona göre daha samimi buluruz.
O bakımdan…
Oda komşusu olarak kuruluşuna tanıklık ettiğimiz Olay FM’in 22. yılında ilk günlerin anıları da canlandı.
Örneğin…
Olay FM’in antene çıkar çıkmaz en çok dinlenen radyo yapan Yasemin Taydaş’ın liderliği ve Dr. Ceyhun İrgil’in koordinasyonundaki kadrodan Demet Çoraklı’yı, Ünal Hocaoğlu’nu, Neslihan Çınar’ı, Murat Günay’ı, Ersel Olcay’ı, Ömür Olçun’u anmamak olmaz.
Hele…
Ünal’ın Popstar Tarkan’ı konuk ettiğinde Olay Medya önünün miting alanına dönmesi unutulmaz.
Bir de…
Ersel Olcay’la yaptığımız kısa yorumlar var ki, bir keresinde evden bağlantı yaparken papağanımızın “Hadi ya” deyip söze karışmasıyla bizim yorum da çürümüştü.