Sözü uzatmaya hiç gerek yok… Amerika Birleşik Devletleri’nde faaliyet gösteren ve dünyada bilinen düşünce kuruluşu olan Brookings Enstitüsü her yıl sonu Küresel Metropol İzleme Raporu yayınlıyor.
2014 yılı sonunda yayınlanan yeni raporda yer alan değerlendirmeler arasında, en hızlı büyüme kategorisinde Dünyanın 300 Büyük Şehri başlıklı bir araştırma bölümü var.
İşte…
Bu araştırmaya göre, dünyanın en hızlı büyüyen 300 metropol kenti arasında Bursa dördüncü sırada yer alıyor.
Şunu biliyoruz:
Bursa özellikle son 40 yıl içinde istihdama dayalı iç göçler aldı. Ayrıca zorunlu dış göçlerle karşı karşıya kaldı ve bu nedenlerle kentsel problem yaşadı.
Son dönemde…
Bu kentte yaşayanlar olarak, Bursa’nın bocalama dönemini atlatıp dünya kenti olabilmek için önemli adımlar attığına tanıklık ediyoruz.
Gelinen noktada…
Yapılan çalışmaların amacına ulaştığı anlamının çıktığı araştırmayı Dünya Gazetesi’nin Bursalı yazarı olan Güven Sak’ın köşesindeki değerlendirmeden öğrendik.
Sak’ın yayınlandığı Dünyanın En Hızlı Büyüyen 300 Metropol Kenti listesinin ilk sırasında Çin’in Makao kenti yer alıyor. Listede sonraki üç kent Türkiye’den:
İzmir ikinci, İstanbul üçüncü, Bursa dördüncü. Dokuzuncu sırada ise Ankara var.
Brookings Enstitüsü araştırmasında 5 kriteri göz önüne almış.
Buna göre…
Raporda gelişmekte olduğu vurgulanan Bursa’nın il nüfusunun 3 milyon 722 bin 600 görüldüğü 2013-2014 yıllarındaysa Kişi Başına Geliri’nin 21 bin 507 Dolar olduğu bilgisi var.
Kısa adıyla GSYH olarak bilinen Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’da 80 milyon 063 bin Dolar’a ulaşan Bursa’nın Kişi Başına Gelir Değişimi bir önceki yıla göre yüzde 1.8 artmış. İstihdam Değişimi ise yüzde 6.4 artış göstermiş.
Raporu yorumlayan Dünya Gazetesi Yazarı Güven Sak’ın 3 tespiti var:
Bir…
Listenin ilk 10 sırasında 5 Çin, 5 de Türk kenti yer alıyor.
İki…
Bir önceki rapora göre Çin şehirleri irtifa kaybetmiş, Türk şehirleri onların yerlerine üst sıralara çıkmış.
Üç…
Türk şehirleri, en hızlı büyüyen metropoller sıralamasında Çin şehirlerinin arkasından ikinci sırada.
Bursa’nın kentsel problemi avantajı oldu
Amerikan düşünce kuruluşu Brooking Enstitüsü tarafından yayınlanan 2014 Küresel Metropol İzleme Raporu’nu Dünya Gazetesi’ndeki köşesinde yayınlayan Bursalı gazeteci Güven Sak, listede istihdam ve kişi başına milli gelir artışı parametrelerine bakıldığını vurgulayıp şu yorumu yapıyor:
“Çin şehirleri kişi başına milli gelir arttığı için daha hızlı büyüyorlar. Türk şehirleriyse istihdam daha hızlı arttığı için büyüyorlar.”
Bundan da…
İstihdam nedeniyle yaşanan göç dalgası sonucu kentsel problem yaşayan Bursa’nın bu sorunu avantaja çevirdiği anlaşılıyor.
Altepe’nin türkü söylediği Bursa’yı tanıtan klibe büyük ilgi
Bazen… Amatörce yapılan işlerdeki samimiyet, büyük bütçeli dev prodüksiyonlardan daha fazla ilgi çekebiliyor, öne çıkabiliyor.
Büyükşehir Belediyesi Basın ve Halkla İlişkiler Bürosu tarafından belediye kadrolarıyla tamamen amatörce hazırlanan Elimde Sazın Bursa’da Gözüm projesinin ilk ürünü olan Keles türküsü Kıyıdan’ın klibi de öyle oldu.
En büyük ilgiyi de…
Bursa’nın tarihi ve doğal özelliklerini sergileyen 70 mekandan görüntülerin yer aldığı, Büyükşehir Belediyesi TSM ve THM konservatuvarından 24 sanatçının türkü söylediği klibin finalindeki nakarat bölümünde Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’nin seslendirdiği bölüm çekti.
Gerçekten de…
Başkan’ın türkü söylemesi ve Bursa için klipte oynaması sıcak bir görüntü oluşturdu.
Bir şey daha var:
Projeyi kamuoyu ilk kez pazartesi günü bu sütunlardan öğrendi. İki gündür yansımalardan, hem çekim yapılan mekanların hem formatın çok beğenildiğini anlıyoruz. Görünen o ki, türkü de çok tuttu. Hatta, bu türküyü bilip de Keles türküsü olduğunu yeni öğrenenler çok şaşırdı.
Bu arada…
Klipte Başkan’ın türkü söylediği bölümden çıkarıp pazartesi günü bu sütunlarda yer verdiğimiz Altepe fotoğrafı iki gündür yerel ve yaygın medya sayfalarında yer buluyor. Bunu da biz ilgiyle izliyoruz.
Bursa Cahit Dursun’u da kaybetti
70’li yılların ikinci yarısında Bursa’daki sendikal faaliyetlerde öne çıkan isimlerden biri Teksif Pilot Sanayi Şube Başkanı Cahit Dursun’du. 80’li yılların sonuna kadar da toplu sözleşmelerde işçiler adına pazarlık yapan güçtü.
Nilüfer’deki ilk villa kent Meis Yapı Kooperatifi’nin ilk başkanıydı. Son dönemde ise İşçi Emeklileri Derneği Başkanlığı üstlendi.
Cahit Dursun işçi hareketinin önemli temsilcilerinden biriydi. Yaşama veda ettiğini Olay’da yayınlanan ilanlardan öğrendik. Allah’tan rahmet diliyoruz.
Bursa’nın doğusunda yaşam lezzet duraklarıyla canlanıyor
Barakfakih’ten yayılan köfte kültürü şimdilerde Ketel’de, Gürsu’da daha da gelişti. Vişne Caddesi’nde özel restoranlar devreye girdi. Cumalıkızık tarihi evlerinde Türk geleneği sofralar kuruluyor.
Kısa adı Arsiyad olan Artvinli Sanayici ve İşadamları Derneği Başkan Yardımcısı Hüseyin Özçelik uzun zamandır Cumalıkızık’a çıkan yolun başındaki Değirmenönü’nde sahibi olduğu Özçelikler Et Dünyası’na davet ediyordu.
Dün…
Olay Medya Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Ali İnan, Olay Gazetesi Genel Yayın Müdürü Engin Özpınar, Olay Gazetesi Reklam Müdürü Öztürk Koca ve Olay TV Program Müdürü Uygar Külhaşoğlu ile konuğu olduk.
Gördük ki…
Kentin uzak köşelerinden gelenler, bu bölgeye özel bir sosyal hareketlilik sağlıyorlar. Bir şeyler değişiyor.