Önümüzde… Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin basın bülteni var. Özetle, “İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılacak meydan düzenleme projesi kapsamında Kabataş İskelesi deniz trafiğine kapatılırken, BUDO’ya tahsis edilen Sirkeci’deki Katip Çelebi İskelesi teslim edilip, tadilat çalışmaları tamamlanıncaya kadar BUDO Kabataş İskelesi’ni kullanmaya devam edecek” deniyor.
Aslında…
Bu sütunların okurları, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ekseninde yaşanan gelişmeleri 6 Ağustos Cumartesi günü okudular.
O yazıda şunu vurguladık:
BUDO’ya Karaköy’deki Katip Çelebi İskelesi’ni gösteren İstanbul Büyükşehir Belediyesi yer teslimini bir türlü yapamadı.
Çünkü…
UKOME toplantısı yapılamadığı için karar alınması gecikti. Yapıldığında da, kurul üyesi askerler olmadığı için imzalar eksik kaldı.
Ayrıca…
Katip Çelebi İskelesi’nde bulunan ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş. tarafından işletilen kitabevi de boşaltılmadı.
Gelinen noktada…
İşlemler tamamlanamadığı için Karaköy’deki Katip Çelebi İskelesi bir türlü BUDO’ya teslim edilemedi.
Bu da…
İstanbul’a deniz yolculuğunda BUDO’yu yeni bir sıkıntının beklediği anlamına geliyor.
O sıkıntı son 2 gündür çok ileri düzeyde yaşanıyor.
BURULAŞ geçen hafta Sirkeci’deki iskeleye tabela ve internet bağlantısı çalışmaları yapmak istedi. Fakat, iskeleyi kullanan İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne ait kitabevi yönetimi görevlileri alana sokmadı.
Dahası…
BURULAŞ dün de, BUDO gemilerinin iskeleye yanaşabilmelerini sağlayacak tadilat için ölçümleme yapmak istedi, ama İstanbul Kitapçısı adlı kitabevi yönetimi yine izin vermedi.
Bunlar olurken…
İstanbul Büyükşehir Belediyesi dün BUDO’ya yaptığı tebligatla “Kabataş İskelesi’nden 11 Ağustos itibariyle çıkmasını” istediler ve 12 Ağustos’ta iskelenin kesinlikle kapatılacağını tebliğ ettiler.
Tebliğ etmesine ettiler, ama Sirkeci’de vaat ettikleri Katip Çelebi İskelesi’ni henüz BUDO’ya teslim edemediler.
İşte…
Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin dünkü açıklamasının arka planında bu gelişmeler var. Görünen o ki, İstanbul’da BUDO müthiş bir iskele baskısı altında resmen mücadele veriyor.
Ama…
Şunun bilinmesinde de yarar var: Bursalıları İstanbul’un orta yerinde çaresiz bırakmaya kimsenin hakkı yok.
Tramvayda anons: Kabataş’a gitmeyin
BUDO deniz otobüsü seferlerine başladığında bugünkü gücüne kısa sürede ulaşacağını kimse beklemiyordu. Ama BUDO deniz yolculuğunda bir marka haline geldi.
Ne var ki…
Meydan düzenlemesi yapmak için Kabataş İskelesi’ni kapatma kararı alan İstanbul Büyükşehir Belediyesi bu iskele yerine BUDO’ya vaat ettiği Eminönü’ndeki Katip Çelebi İskelesi’ni, içindeki kendi şirketi kiracısını çıkaramadığı için henüz teslim edemedi.
Bununla birlikte…
Tramvaylarda yapılan “Kabataş İskelesi’nin kapatıldığı, deniz yolcularının Eminönü’nde inmeleri” anonsuyla BUDO yolcularının kafaları karıştırılıyor.
BUDO’nun itirazı: Kafeteryadan yolcu salonu olmaz!
Kim bilir…
Kitabın yanı sıra kahve ve kahveye yönelik hediyeliklerin satıldığı kendine ait İstanbul Kitapçısı’nı belki de çıkarmak istemiyor.
Öyle olunca yan taraftaki 30 metrekarelik kafeterya gibi yeri BUDO’nun şehir hatları gemileriyle birlikte kullanması isteniyor.
İşte buna da BURULAŞ itiraz ediyor:
Bir…
“BUDO ve şehir hatları gemilerinin bordo yüksekliği ve bağlama noktaları farklı. İskelede yapacağımız değişiklikten sonra şehit hatları yanaşamaz.”
İki…
“Şehirlerarası yolculuk yaptığımız için emniyet ve ulaştırma kuralları gereği yolcuların el bagajları dahil her şey X-Ray cihazından geçirilerek bekleme salonuna alınıyor. Böyle bir ortam karışık kullanılamaz.”
Üç…
“Salonun boyutları yalnızca bir geminin yolcuları için beklemeye elverişli. Kafeteryadan iki farklı gemi için yolcu salonu olmaz.”
Dört…
“Kötü hava koşullarında gerektiğinde 24 saat rıhtımı ve yolcu salonunu kullanmamız gerekebiliyor, o nedenle iki geminin ortak kullanımı mümkün olmaz”
Demokrasi nöbetleri bitti, Şehreküstü’nde bakım gerek
O da…
Muhalefet olmanın sorumluluğu içinde, çoğunlukla eleştirel yaklaşıyor, bazen uyarıcı oluyor.
Örneğin…
15 Temmuz sonrası başlayan demokrasi nöbetleri ile adı artık 15 Temmuz Demokrasi Meydanı olarak değişen Şehreküstü Meydanı’nın son halini fotoğraflayıp göndermiş.
Böylece…
Heykel kaidesindeki yazılardan hangi harflerin düşmesinden yeşil alanın nerelerinin bozulduğuna kadar belediye için önçalışma raporu gibi bir hazırlık ortaya çıkarmış.
Görünen o ki, demokrasi nöbetleri sonrası Şehreküstü’nde 15 Temmuz Demokrasi Meydanı’nın elden geçirilmesi gerekiyor.