Olay Gazetesi Bursa

İsrail’in acımasız Filistin saldırısıyla Doğu Akdeniz arasında bağ var mı?

Geçen yıl bu zamanlar… Gündemde Doğu Akdeniz’deki hak ve çıkarlarımızı korumak için Türkiye’nin verdiği mücadele vardı. Ama… Mavi Vatan’da Libya deniz sınırı anlaşmasıyla Türkiye’yi adeta Antalya Körfezi’ne sıkıştırıp etkisiz hale getirecek uluslararası plan bozuldu. Bu yıl… Dengelerin değişip diplomatik ilişkilerin yeniden kurulduğu bir süreç yaşanıyor. Mısır’la görüşmeler, Suudi Arabistan’la ilişkiler yeniden başladı. İşte… Tam da […]

Geçen yıl bu zamanlar… Gündemde Doğu Akdeniz’deki hak ve çıkarlarımızı korumak için Türkiye’nin verdiği mücadele vardı.

Ama…

Mavi Vatan’da Libya deniz sınırı anlaşmasıyla Türkiye’yi adeta Antalya Körfezi’ne sıkıştırıp etkisiz hale getirecek uluslararası plan bozuldu.

Bu yıl…

Dengelerin değişip diplomatik ilişkilerin yeniden kurulduğu bir süreç yaşanıyor. Mısır’la görüşmeler, Suudi Arabistan’la ilişkiler yeniden başladı.

İşte…

Tam da bu süreçte, Kadir Gecesi durup dururken İsrail’in Kudüs’e , özellikle de Müslümanların ilk kıblesi Mescid-i Aksa’ya saldırısıyla gündem değişti.

Acaba…

İsrail saldırısıyla, Doğu Akdeniz büyük fotoğrafı arasında bir bağ var mı?

Soruyu…

Uludağ Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Öğretim Üyesi ve kısa adı SETA olan Siyaset Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı’nda Güvenlik Çalışmaları Direktörlüğü Kıdemli Araştırmacısı göreviyle bir ayağı Ankara’da olan Prof. Dr. Ferhat Pirinççi’ye sorduk.

Farklı bir pencere açtı:

“Türkiye olarak bizim Filistin’e hassasiyetimiz başından beri var. Üstelik, bölge ülkeleri içinde Filistin’e çıkar perspektifinden en az bakan Türkiye.”

Şunun altını çizdi:

“Birçok devlet, çıkar hesapları ve stratejik planları çerçevesinde İsrail’in gerçekleştirdiği vahşetlere, saldırgan politikalara göz yumuyor, sessiz kalıyor, ya da düşük tonlu tepki verme politikası izliyor. Türkiye ise başından beri siyasi olarak İsrail’in Filistin üzerindeki bu saldırgan politikasına karşı çıkıyor.”

Bakışı şu:

“Şu anda kısa süreli olsa da odak noktası Filistin’e kaydı ve gündem değişti. Buna karşın dış politika gündemlerinin devam edeceğini düşünüyorum.”

Şunu vurguladı:

“Aynı fotoğrafın içinde yer alsalar ve bütünün parçaları olsalar da, bölge ülkeleriyle ilişkilerin geliştirilmesini ayrı, saldırılarla gerginleşen ilişkileri ayrı başlık olarak ele almak gerekiyor.”

Amerika’nın İsrail savunması şaşırttı mı?

SETA Kıdemli Araştırmacısı Prof. Dr. Ferhat Pirinççi’ye, Amerika Sözcüsü’nün “İsrail’in kendini savunma hakkı” sözünü anımsatıp “Şaşırttı mı?” diye sorduk.

Şu cevabı verdi:

“Amerika açısından beklenmedik değil. Fakat Biden yönetiminin İsrail lobisine bu kadar esir olması beklenmiyordu. İnsan hakları, demokrasi söylemiyle başa geldiler, konu İsrail olunca hiçbir şeyi önemsemiyorlar. Uluslararası hukuk işlese zaten sorun kalmaz.”

 

Gemlik Körfezi’ni kaplayan ‘deniz salyası’ uydudan böyle görünüyor

Anımsanırsa… 2 ay önce Gemlik ve Mudanya sahilleri bembeyaz köpük kaplandığında “Ya gemiler, ya da kıyıdaki sanayi bölgeleri atıklarını denize boşalttı” diye düşünülmüştü.

Sonrasında…

O köpüklerin deniz salyası ya da müsilaj olarak adlandırılan ekolojik olay olduğu anlaşıldı.

Bir süredir…

Müsilajın bu kez sarı ve çamurumsu renkte çoğalarak Mudanya ve Gemlik sahillerini kapladığı görülünce tedirginlik daha da arttı. Çünkü, deniz yüzeyini kaplayan çamurumsu tabaka kolay temizlenecek gibi değildi.

İşte…

Gemlik Körfezi’nde deniz yüzeyinin deniz salyası ya da müsilaj tabakasıyla kaplanıp denizin renginin değişmesi uydu görüntülerine de yansıdı.

Bir yandan da…

Sarı tabakanın tarımsal üretimde kullanılabilmesi için çalışmalar başlatıldığı haberlerini okuyoruz, ama önce denizin rengini kurtarmak gerekiyor.

Çantasında ‘kentsel dönüşümle’ geliyor

En son… Çelik Palas’ın arkasındaki binayla Hanlar Bölgesi projesi için yıkımları başlatmak üzere 22 Ağustos’ta Bursa’ya gelmişti.

Bir süredir…

Anadolu kentlerinde yerinde inceleme gezilerini sürdüren Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum bu kapsamda 21 Mayıs günü Bursa’yla gelecek.

Daha önce…

Millet Bahçesi projeleri ağırlıklı programlar yapan Bakan Kurum’un çantasında bu kez kentsel dönüşüm olacak.

Siyaset bayramlaşması Kültürpark’tan internete taşındı, zoom’a girdi

Geleneği… 1983 yılında, siyasi yasaklı olduğu dönemde, AP eski İl Başkanı olarak Turhan Tayan başlattı.

Sonrasında, iktidar partisi olarak ANAP da tercih edince, Türkiye’nin hiçbir yerinde olmayan toplu bayramlaşma programları Kültürpark’taki Özgen Çay Bahçesi’nde başladı.

O zamandan beri Bursa siyaseti her bayram Kültürpark’taki farklı çay bahçelerinde buluşup toplu bayramlaşmalar yaptı, ama pandemi bunu zorunlu olarak sonlandırdı.

Buna karşın…

İYİ Parti İl Başkanı Selçuk Türkoğlu kentin siyaset geleneği Kültürpark bayramlaşması yerine, internette bayramlaşma düzenleyip parti teşkilatını zoom programında bir araya getirdi.

Dahası…

Yönetim kurulu ve ilçe başkanlarıyla yaklaşık 300 partilinin dijital bayramlaşmasına İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ile milletvekilleri ve kurucular da katıldı.

500 yıllık caminin 9 yıllık restorasyonu

Camiyi Osmanlı’nın dördüncü padişahı Yıldırım Bayezid yaptırdı. 1500 yılında başlayan inşaat 5 yıl sürdü. Fakat, 5 yılda yapılan 500 yıllık Yıldırım Camii’nin 2012’de başlayan restorasyonu tam anlamıyla bitmedi.

Geçen yıl çalışmaların bittiği duyuruldu, ama bazı bölümlerin onarımı yine devam etti.

Tüm çalışmaların sona geldiğini de, camiyi gezip bilgi alan Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz duyurdu.