İlk çıkarma… Ekim ayında Fransa’ya yapıldı. Son Başbakan Yardımcısı olan AK Parti Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu’nun başkanı olduğu TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu ikinci çıkarmasını da 3.5 milyon Türk ve 6 milyon müslümanın yaşadığı Almanya’ya yaptı.
İki gündür…
Almanya’da hem Federal Parlamento, hem İçişleri Bakanlığı, hem sivil toplum örgütleriyle görüşmeleri sürdüren Çavuşoğlu’nu aradığımızda, tabloyu şöyle ortaya koydu:
“Burada da, Avrupa’nın her yerinde olduğu gibi ırkçılık ve İslam karşıtlığı var. Bu da hem vatandaşlarımız, hem Almanya açısından büyük bir tehdit ve risk oluşturuyor.”
Şuna dikkat çekti:
“ Nazi ideolojisini benimseyen Almanya İçin Alternatif Parti adlı siyasi parti gittikçe güçleniyor. Hatta Türingen ve Aşağı Saksonya eyaletlerinde en yüksek oyu almışlar. Ayrımcı temaları yaygınlaştırmak için popülist söylemler kullanıyor.”
Şunu da ekledi:
Çarpıcı bir araştırma aktardı:
“Almanya’da yapılan bir araştırmaya göre; Avrupa’daki en yüksek sosyal düşmanlığa sahip ülke Almanya. En büyük grup ise müslümanları düşman görüyor.”
İkiyüzlülüğe işaret etti:
“Hristiyanlar, Yahudiler, Hindular, Budistler bir zenginlik görülürken müslümanlar tehdit görülüyor.”
Ardından…
“Alman vatandaşlarının yüzde 54.5’i İslam’ı tehdit olarak görüyor. Bu oran çok yüksek” dedi ve şu bilgiyi verdi:
“Federal Parlamento İçişleri Komisyonu’yla olumlu bir görüşme yaptık. İçişleri Bakanlığı ile görüştük. Berlin’deki Türk sivil toplum kuruluşlarıyla bir araya geldik.”
İzlenimi şu:
“Yeni hükümet ırkçılık ve İslam karşıtlığıyla alakalı iki hafta önce eylem planı hazırladı. Yükselmekte olan tehlikenin ve kaygılarımızın farkında olduklarını gözlemledik.
Amaç; Almanya’da vatandaşlarımıza huzur
“Buradaki vatandaşlarımızın; birinci sınıf vatandaş olarak her türlü risk ve tehditten uzak, ayrımcılığa uğramadan ve endişe duymadan yaşamlarını sağlayacak hukuki altyapıya katkı için Almanya’ya geldik.”
Almanya’da yükselen ırkçılığın tarihi arka planını tam yerinde gördüler
Türk parlamento heyeti… Nazi döneminde Almanya’daki Yahudi soykırımı kararının verildiği anı mekanı olarak ziyarete açık Vannsee Konferans Evi’nde Tarihçi Elke Stegen’den sunum aldılar.
TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı hakan Çavuşoğlu aktardı:
“Görüşme ve sunum bizler için çok ilginç oldu. Bugünkü Almanya’da yükselen ırkçılığın tarihi arka planını görme imkanına sahip olduk.”
Gördükleri şu:
“Bugün böyle bir damar söz konusu. Hatta bunun artık NSU olarak bilinen Nazi Yeraltı Örgütü’yle somutlaştığını, bu örgüt tarafından çok sayıda cinayet işlendiğini ve saldırılar gerçekleştirildiğini biliyoruz.”
Ardından…
“Şunu da gördük” dedi ve kaygısını ortaya koydu:
“Görülen davalarında bir gizli elin örgütü koruduğu teyit ediliyor. Özellikle Alman polisi içinde etkinlik kazanan bu damarın korunduğu görülüyor.”
Alperenler, Yazıcıoğlu’nu anmak için toplanıyor
Onunla birlikte siyaset yapan ve Bursalı olan BBP Genel Başkan Yardımcısı Ekrem Alfatlı, yıl dönümünde Yazıcıoğlu’nu anarken, “Bu kutlu yolu O’nun da istediği gibi adımlarımızı her geçen gün güçlendirerek yürüyeceğiz” dedi.
BBP İl Başkanlığı da 26 mart Cumartesi saat 18.00’de Ördekli Kültür Merkezi’nde anma düzenledi.
Oda sorumluluğuyla faaliyet yapan BUGÜMDER’de ‘değişim’ için aday
Hafızamızı yokladık… 1998’de Ahmet Özenalp öncülüğünde kurulan Bursa Gümrük Müşavirleri Derneği’nde, Özenalp sonrası döneme ilişkin yalnızca 7 yıl önce Hidayet Sevinç’in aday oluşunu anımsıyoruz.
Onun dışında, BUGÜMDER’le ilgili etkinlik anımsamıyoruz.
Oysa…
Şimdiyse…
26 Mart Cumartesi günü BTSO Çok Amaçlı Salonu’nda yapılacak kongrede aday olan İsmet Göğercin’in ziyaretiyle 7 yıl sonra yeniden anımsadık.
Sohbet de…
Adaylık çalışmasından çok gümrük müşavirleri ve dernek yapısı üzerine oldu.
Zaten…
Göğercin de cumartesi günü değişim için yola çıkıp aday olmuş. Yasa ve yönetmelik çalışmalarına katkı koymaya hazır, gümrüklerde kolaylaştırıcı dernek çalışması vaat ediyor.
Şeker paniği nereden çıktı?
Açıkçası…
Bulunmayacağı için mi, yoksa insanların kafalarını karıştırıp fiyatı yükseltmek isteyen stokçular mı bu senaryoları üretiyor bilemiyoruz ama vatandaş iyice şaşkın oldu. Siyasi irade seyirci kalmamalı.