Bir kez daha anımsatmakta yarar var… 1989 yerel seçiminde Bursa’nın gündemine trafik girdi ve adaylar bu sorunu çözecek projeler vaat ettiler.
O zamandan beri…
Büyükşehir Belediye Başkanları öncelik olarak trafik sorunu çözmek için projeler ürettiler. Yeni yollar açıldı, köprülü kavşaklar yapıldı, kavşaklar düzenlendi. Fakat trafik bu kentin birinci sorunu olmaya devam ediyor.
Elbette bunun pek çok nedeni var, artan araç sayısı da en önemli etkenlerden biri. O nedenle de, trafik akışını düzenleyecek önlemler konuşuluyor.
Yıllardır…
Hem şehirlerarası, hem servis taşımacılığı yapan, BOYKOOP Başkanlığı döneminde Bursa Terminali’nde çok başarılı düzenlemelere imza atıp işleyişi düzelten Halil Güleç’ten gözlemlerine dayalı öneriler geldi.
Dikkat çektiği nokta şu:
“Trafiği rahatlatmak için kurulan metroya paralel işçi servisleri çalışıyor ve metroyla rekabet yaratılıyor. Oysa servisler metroya dikey çalışmalı.”
Bu noktada…
Önüne metro istasyonu yapılmasına karşın personel servisi olan kimi yerlerden örnekler veriyor.
Aslında…
Güleç’in trafiği rahatlatabilecek küçük adım önerilerinden biti de şu:
“Kent lojistiği gece saatlerine kaymalı. Çünkü lojistiğin normal trafiğe göre 5 kat daha trafiğe yük bindirdiği biliniyor.”
Ardından…
Çevre Yolu’nun daha aktif kullanılması gerektiğini söyleyip şunu öneriyor:
“İnegöl-Yenişehir gibi yolcu otobüsleri ya Kestel’de kalmalı, ya da Çevre Yolu’nu kullanıp terminale geçmeli.”
Örnek veriyor:
“Karacabey-Mustafakemalpaşa güzergahı Üniversite’nin yanına taşınınca batı güzergahı kısmen de olsa rahatladı.”
Servis araçlarının yaptığı hizmetin gözden geçirilmesini isteyip hesap yapıyor:
“Bursa’nın iyi planlamayla yeni servise ihtiyacı yok. İşçi servisleri 14 kişilik minibüsler yerine 40 kişilik araçlarla taşınırsa en az 2 araç devre dışı kalır. Trafiğe günde 5 kez girip çıktıkları hesap edildiğinde etkisi de görülür.”
Bu öneriler belki de bir başlangıç olur.
Güzergaha göre farkı servis saati önerisi
Katkı için de şunu öneriyor:
“Kentin batısında aynı güzergahta olan Çalı-Akçalar-Hasanağa ile Nilüfer ve Bursa organize sanayi bölgeleri servisleri ayrı saat diliminde hareket etmeli. DOSAB, Gürsu ve doğu tarafı da 2 ayrı zaman dilimine ayrılmalı.”
Şunu da ekliyor:
“Öğrenci servisleri 08.00-08.30 gibi, memur mesai saatleri 09.00 gibi olursa trafikte rahatlama olur.”
İstanbul Caddesi’nde kesintisiz ulaşımı kesen kavşak için öneri var
Yıllarını taşımacılık sektörüne veren ve ulaşım problemleri için kafa yoran Halil Güleç’in bu yolla ilgili bir gözlemi var.
Diyor ki:
“İstanbul Caddesi’nde kesintisiz ulaşım hedefleniyor. Bunun için BUTTİM önüne köprülü kavşak yapıldı, ama 50 metre ileriye sinyalizasyon kondu.”
Önerisi şu:
“O sinyalizasyonun konduğu yerde BUTTİM yönetiminin ticari alanı var. Buradan alınacak 4-6 metre genişliğinde bir yol, altgeçit olarak trafik lambasının kalkmasını sağlar.”
Şunu da öneriyor:
“Yine 100 metre ileride Panayır Köprüsü’nün altından dönüş için yapılan yol aktif hale getirilirse araç dönüşlerinde rahatlama sağlar.”
Önerilerine…
Bu yoldaki T2 tramvay hattının DOSAB’a uzatılmasını da ekliyor.
Uluabat’ta “Allah kavuştursun” ziyareti
Bu öyküde…
Her yıl gelen Yaren leylek, yıllar önce yardım eden balıkçı Adem Yılmaz’ı buluyor ve göçle gidene kadar da ayrılmıyor.
Dostluk bu yıl da tekrarlandı. Göçte ilk gelen Yaren, göç yoluna son çıleylek oluçıkarken, Adem Amca da el sallayıp uğurladı.
Karacabey Belediye Başkanı Ali Özkan da Adem Amca’yı ziyaret edip “Allah kavuştursun” dedi.
Dağ yöresinde teşvik umudu: Köye dönüş projeleri için kollar sıvandı
Gerçi…
Teşvikle birlikte dağ yöresine sanayi yatırımı yağması beklenmiyor, ama uygulamanın kapsadığı tarımsal üretim, hayvancılık, madencilik alanlarında gerçekleşecek yatırımlar için yöre umutlandı.
Çünkü…
Gençlerin kente göçüyle boşalan köylerde, bu teşviklerle köye dönüş yolu açılacağına inanılıyor.
Nitekim…
Dağ yöresinde proje geliştirmek için kollar sıvanırken, AK Parti’nin 4 dağ ilçesi başkanları İl Başkanı Ayhan Salman’ı ziyaret ettiler.
Orhaneli İlçe Başkanı Ramazan Turhan, Keles İlçe Başkanı Özcan Yeni, Harmancık İlçe Başkanı Yakup Bayram ve Büyükorhan İlçe Başkanı Kamil Turhan ziyarette neler yapılabileceğiyle Orhaneli’nin teşvik kapsamına nasıl alınabileceğini konuştular.
DEVA Partisi ilçe teşkilatlanmasına başlıyor
Bu görüşmeler sonucu DEVA Partisi Bursa İl Başkanı olarak Serkan Özgöz atanırken Burak Yalım, Burak Bilgin, Serdar Gören, Canan Cihan, Yağmur Koç, Mümtaz Öztürk, Şahan İdikurt, Hamza Türk da kurucular kurulunda yer aldılar.
Genel Başkan Yardımcısı Dalgın’la bir araya gelen Özgöz ve arkadaşları, 75 kişilik il yönetim kuruluyla ilçe teşkilatlarını oluşturma çalışmasını başlattılar.