Olay Gazetesi Bursa

İşin gerçeği tam bu: Bursa dönüşümü yapamazsa deprem Bursa’yı yıkacak!

Tarihçiler… Bursa kent merkezinin 5 bin yıllık geçmişi olduğunu söylüyorlar. Söyledikleri kent merkezi, eski Bursa olarak kabul ettiğimiz Hisar içi bölgesi. Bitinyalılar kenti buraya kurmuşlar. Bizans burada yaşamış. Osmanlı burasını ilk başkenti ilan etmiş. Ardından… Hisar’dan çıkışın ilk adımları doğuya ve batıya doğru her tepeye kurulan cami, külliye ve medreselerle atılmış, teper üzerinde kent anlayışı […]

Tarihçiler… Bursa kent merkezinin 5 bin yıllık geçmişi olduğunu söylüyorlar. Söyledikleri kent merkezi, eski Bursa olarak kabul ettiğimiz Hisar içi bölgesi.

Bitinyalılar kenti buraya kurmuşlar. Bizans burada yaşamış. Osmanlı burasını ilk başkenti ilan etmiş.

Ardından…

Hisar’dan çıkışın ilk adımları doğuya ve batıya doğru her tepeye kurulan cami, külliye ve medreselerle atılmış, teper üzerinde kent anlayışı aynı zamanda Osmanlı’nın ilk şehirleşme modeli olmuş.

Sonra…

Binlerce yıllık geçmişin ardından 700 yıllık Osmanlı kültürünün izlerini taşıyan Bursa, 1970’lerin başına kadar şimdilerde Kent Meydanı olan Santral Garaj ile sınırlandırılmış, ova toprakları tarımsal üretimini sürdürmüş.

Gelin görün ki…

Son 50 yılda Bursa zincirlerini kırmış gibi hem kuzeyindeki ovaya, hem doğuya, hem batıya doğru koşuyor ve önlenemeyen hızla büyüyor.

Üstelik…

Yumuşak zemin, sulu arazi özelliği taşıyan ovada hem konutlaşmada, hem de sanayileşmede kontrolsüz büyüme 1980’lerin ortalarından 1990’ların ilk yıllarına kadar kaçak mahalleler ortaya çıkardı.

İşte…

Bu süreç sorunlu yapı stoğu olarak yansıyor. Zemini sorunlu, imarı olmayan alanlarda kaçak yapılarda yaşayan, kaçak olmasa da teknik sorunlu yapılara eklenen eskimiş binaların çok olduğu kentteyiz.

Onun için de…

Bursa’nın gündeminde kentsel dönüşüm hep var ve kentin yenilenmesi gerektiğini hep konuşuyoruz, tartışıyoruz. Fakat gerekeni türlü yapamıyoruz.

Nitekim…

Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın perşembe günü Büyükşehir Belediye Meclisi’ndeki içten konuşmasını çok önemsedik.

Açık açık uyardı:

“Bursa’nın geleceği kentsel dönüşümde. Bu dönüşüm ya bizlerin elinde kontrollü ve planlı biçimde gerçekleşecek, ya da maalesef deprem sebebiyle canların kaybı, millî servetin hebasıyla olacak. Seçim hepimizin.”

Aynen katılıyor ve Aktaş’ı yürekten destekliyoruz.

Gerçekten başka yolu yok.

 

Büyükşehir, 650 bin binanın envanterini çıkarıyor

Başkan Aktaş… Perşembe günü Büyükşehir Belediye Meclisi’nde “Zemin tehlike haritalarını çıkartan ilk üç ilden biri Bursa” dedi ve şunu açıkladı:

“Yaklaşık 650 bin yapının envanterini oluşturuyoruz. Yüzde 80’i tamamlandı. Bütün ilçelerimizdeki yapıları; kat yüksekliği, yapım yılı gibi kriterlere göre sınıflandırıyoruz. Merkez Osmangazi, Nilüfer, Yıldırım, Gürsu, Kestel için çalışma tamamlandı, diğer ilçelerimizi kısa sürede tamamlayacağız.”

 

Ankara’da son karar: Seçim tarihi 14 Mayıs, erteleme gündemde yok

Perşembe günü… Bir yandan deprem bölgesindeki çalışmaları izlerken, bir yandan gözler Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli görüşmesindeydi.

O akşam…

Seçimin 14 Mayıs’ta yapılacağını ilk söyleyen ve 18 Temmuz 2022 günü duyurmamızı sağlayan Ankara’daki dostumuzla siyaset gündemini konuştuk.

Özellikle…

Depremin ertesinde başlayan seçimin ertelenebileceği spekülasyonu ve CHP’den gelen “ertelenmeye karşı” açıklamalar gündemde.

Dostumuz da…

“Kulislerde, Sayın Cumhurbaşkanı ile Sayın Bahçeli görüşmesinde seçim tarihinin ele alındığı düşüncesi var” diye başladı ve şunu söyledi:

“Seçimin tarihi değişmedi, belirlendiği gibi 14 Mayıs’ta yapılacak.”

Şunu da ekledi:

“Seçim kararının açıklanması ve takvimin işleyişi de değişmeyecek. Örneğin, seçim kararı 10 Mart’ta açıklanacak.”

 

Depremi konuşurken Gemlik sallandı, 2.4 bile titretti

Günlerdir… Kahramanmaraş merkezli depremi yıkımlarını ekran başında soluk almadan izlerken Bursa depremi için alınması gereken önlemleri konuşuyoruz.

Böyle bir süreçte…

Dün saat 15.57’de, AFAD kayıtlarına göre Gemlik’e 1.39 kilometre uzaklıkta Marmara Denizi’nde ve 8.24 kilometre derinlikte meydana gelen 2.4 şiddetindeki deprem yürekleri ağızlara getirdi.

Bu sarsıntı bile yetti.

 

Deprem bölgesindeki çiftçinin feryadını Sarıbal duyurdu: Acil destek

Bugün 13. gün… Deprem bölgesindeki kurtarma çalışmalarında mucize beklentileri neredeyse kalmadı. Yıkılan binaların enkazları kaldırılırken, evsiz kalan vatandaşlar için çadır kentler ve konteyner kentler kuruluyor. Türkiye’nin her yerinden gelen yardımlar da depremzedelere ulaştırılıyor.

İlginin…

Günlerdir kurtarma, enkazlar ve yardımlara yoğunlaştığı süreçte, bölgedeki çiftçinin sorunu da büyük. Çünkü, önümüzdeki hafta tarlalara ekim başlayacak.

İşte…

Bölge çiftçisinin durumunu CHP Bursa Milletvekili, CHP Parti Meclisi Üyesi ve CHP Genel Başkanı Tarım Başdanışmanı Orhan Sarıbal dile getirdi:

“Çiftçinin ekim yapması gerekiyor, ama tarlasına atacağı gübre, ürününe kullanacağı zirai ilacı yok.”

Çağrısı şu:

“Gıdamızın teminatı çiftçinin üretmeye devam edebilmesi için çok acil destek gerekiyor.”

 

Nilüfer Belediyesi’nde görev değişiklikleri var

Aslında… Belediyelerde zaman zaman görev değişiklikleri yaşanır. Buna herkes alışık. Nilüfer Belediyesi’nde de bazı görev değişiklikleri yaşandı.

Bu kapsamda…

Destek Hizmetleri Müdürü Selçuk Şahin görevini Emrah Oroz’a devretti. Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürü Dilhun Gültekin terfi edip Koordinatör olurken, yerine de Servet Set geldi.