Siyasette… Farklı kavramlardan söz edildiğinde ortaya çıkan itirazların başında, bazen espri amaçlı da olsa “Felsefe yapma” sözü gelir.
Biz de…
Bu siyasi itiraz noktasını, Uluslararası Felsefe Kongresi için Bursa’ya gelen ve cuma akşamı Olay Televizyonu’ndaki Har Açıdan programında konuk ettiğimiz Prof. Dr. Ahmet Arslan’a sorduk.
Türkiye’nin önde gelen felsefecilerinden biri olan, televizyonlarda konuk olduğu tartışma programlarında farklı bakış açısı ve esprili anlatımıyla dikkat çeken Ahmet Hoca, bu siyasi yaklaşımı değerlendirirken “Aslında gerçeklik payı var… Çünkü felsefe doğrudan hayata dokunan bir şey değil” dedi.
Sonra da…
“Peki felsefe yapmayıp da ne yapalım?” diye sordu devam etti:
“Siyasette hedeflerin olması lazım. Partiler kuruyorsun. Partilerin kimi muhafazakar, kimi liberal, kimisi yeşilci oluyor. Kimisi devrimci oluyor. Peki devrim, muhafazakarlık, bireysellik… Ne kavramı bunlar?”
“İnsan hayatına dokunan temel ahlaki kavramlar.”
Sorularını sürdürdü:
“Hedefin ne, niye siyaset yapıyorsun? Ne istiyorsun, ne bekliyorsun? Siyaset sayesinde hangi değerleri gerçekleştirmeyi ümit ediyorsun?”
Düşüncesi şu:
“Siyasetle memleketi kalkındırmak için sadece yol, köprü yapmayı düşünüyorsak ekonomi yapalım, o zaman hiç siyaset yapmayalım.”
Bakışı da şu:
“O zaman teknokrat hükümetlere, ekonomiden ve ticaretten en iyi anlayan adamlara bırakalım ülkeyi idare etsinler. Ekonomi siyasetin bir parçası olur, ama ekonomi siyasetin kendisi değil.”
Şunu anımsattı:
“Siyasetin temel konusu insan. İnsanın da mutluluğudur. İnsanın amacı neyse, hangi hedef peşinde koşuyorsa onu gerçekleştirmenin yollarıdır.”
Üzerinde durduğuysa şu:
“Bazıları siyasette veya insan hayatında temel değerinde eşitlik olduğunu söyler. Eşitlik, özgürlük gibi konular ekonomik kavramlar değil.”
Ardından…
“Bunları bilim adamı konuşmaz” dedi şu yolu gösterdi:
” Kapitalizm, sosyalizm sadece ekonomik sistemler değil, aynı zamanda dünya görüşü. Dünyaya nasıl bakıyoruz, nasıl bir toplum taratmak istiyoruz sorusu esas olarak ahlak sorusudur. siyaset sorusudur.”
Şunu da ekledi:
“Eğer ahlak ve siyaset sorusuysa, esas siyaset felsefesi sorusudur.”
3 kavram: Siyaset, siyaset felsefesi, siyaset bilimi
Felsefeci gözüyle siyaseti ele alan Prof. Dr. Ahmet Arslan farklı bakışını şu sözlerle dile getirdi:
“Bir kabineye bakın. Ne kadar çok siyaset bilimci, sosyolog, bilim adamı fazlaysa başarılı olma şansı o kadar azdır.”
Şunun altını çizdi:
“Siyasetçi bunlardan yararlanabilir. Yararlanmayan ahmaktır zaten, ama yararlanmak başka, hedefler başka.”
Düşüncesi şu:
“Siyaset, siyaset felsefesi, siyaset bilimi değerli şeylerdir, ama üçü birbirinden ayrı şeylerdir. Karıştırmamak gerek.”
Siyaset bilimi mi, siyaset felsefesi mi?
Prof. Dr. Ahmet Arslan, siyasette olması gerekeni farklı bir yaklaşımla sorguladı:
“Büyük siyasetçilerin, büyük devlet adamlarının siyaset okullarından mezun olduğunu gördün mü? Mezun olanlar var, ama daha başarılı olduklarını görmedim.”
Bakışı şu:
“Siyaset biliminin insanın siyasetle ilgili meselesine, derdine, amacına, hedefine faydası yok.”
Düşüncesi de şu:
“İnsan değerler ister, hedefler peşinde koşar. Eşitlik, adalet, özgürlük bunların hepsi ne siyaset biliminin ne başka bir bilimin konusu. Bunlar felsefenin konusu.”
Türkiye birincisi oldular, “unutulan kitaplar” için caddelere çıktılar
İşte…
O şampiyon kadro konuğumuz olduklarında heyecanları gözlerinden okunuyordu. Çünkü, sayısız etkinliklerine bugüne kadarki en geniş kapsamlı kitap okuma kampanyasını ekliyorlar:
Unutmayı Unutma.
Kampanyayı TÜGVA Osmangazi Şube Başkanı Alican Göç açıkladı:
“Caddelere, Şehreküstü, Kent Meydanı gibi her dakika kalabalık meydanlara, hastanelere, okullara, kısacası kalabalığın olduğu her yere kitaplar bırakacağız.”
Amaç şu:
“Kitabın kapağındaki küçük notta TÜGVA Osmangazi Şubesi projesi olduğunu belirtip, ‘Sen de okuduktan sonra bir yerde unut, başkaları okusun’ diyeceğiz.”
Sürprizi de var:
“Okuduğu kitabın fotoğrafını ve unutmayı unut etiketiyle sosyal medyadan paylaşanlar arasında çekeceğimiz kurayla her ay 1 kişiye bisiklet armağan edeceğiz.”
Şunun da vurguladı:
“Değişik kitaplar olacak. En önemlisi her kesimden kitaplar olacak. Hangi düşünceye sahip olursa olsun herkes okumalı.”
Şunu da ekledi:
“Tek istediğimiz buldukları kitapları okuduktan sonra, başkalarının da okumaları için bir yerde unutmaları.”
CHP’de adaylık hareketi… 4 ilçe başkanıyla bazı yöneticiler istifa etti
Kulağımıza gelenlere göre…
İl Başkan Yardımcısı Özgür Şahin seçimde Nilüfer Adayı olmak üzere istifa etti. Uğur Korkmaz ise belediye meclisi üyesi adaylığı için İl Yönetimi’nden ayrıldı.
Ayrıca…
Kestel İlçe Başkanı Yıldıray Atlı, Keles İlçe Başkanı Ahmet Zekai Yıldız ile Harmancık İlçe Başkanı Haşim Ali Arıkan belediye başkan adaylığı, Mudanya İlçe Başkanı Ergül Batman da meclis üyeliği adaylığı için görevlerini bıraktılar.
Bu arada…
Mudanya Belediye Meclisi Üyesi Erdal Aktuğ da 31 Mart’ta Mudanya Belediye Başkan Adayı olmak üzere harekete geçti ve geniş bir destek buldu.
Elektrik Mühendisleri Odası eski başkanı Aktuğ aday adaylığını salı günü geniş katılımlı toplantıyla açıklayacak.