Gerçi… Bursa gündeminde yeterince yer bulamadı ve yankı yapmadı, ama kritik bir sorun yaşanıyor. O sorun da, Bursa’nın gelişim gösteren tüm bölgelerinde imar planlarını n yargı tarafından iptal edilmesiyle ortaya çıktı.
Planlar iptal edildiği için ruhsat almış olsa bile yeni inşaata başlanamıyor, devam edenler tadilat yapamıyor, bitenlere yapı kullanma belgesi verilemiyor. Bu da müteahhitler, yer sahipleri ve alıcılar arasındaki sözleşmeleri etkiliyor, yerine getirilemeyen sözleşmeler nedeniyle hukuki sorunlar yaşanıyor.
En çok da…
Mudanya ve Nilüfer gibi gelişim bölgelerindeki inşaatlar etkileniyor.
Bu sorunu çözmek için, kısa adı İMSİAD olan İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İşadamları Derneği elini taşın altına soktu ve yoğun bir şekilde çalışıyor.
Süreç içinde…
İmar ve Şehircilik Bakanlığı ile görüşen, Büyükşehir ve Mudanya belediyelerinde girişimlerde bulunan, İdare Mahkemesi’yle temas kuran İMSİAD Başkanı Mustafa Andıç cumartesi günü de Mudanya Güzelyalı’da plan iptali nedeniyle duran inşaatların müteahhitleriyle toplantı yaptı.
Aynı zamanda İMSİAD Üyesi olan AK Parti Bursa Milletvekili Atilla Ödünç ve yine dernek üyesi olan Büyükşehir Belediye Başkanvekili Murat Demir’in de katıldıkları toplantıda çözüm formülleri ele alındı.
Toplantı sonrası…
İMSİAD Başkanı Mustafa Andıç’la gündeme aldıkları çözüm önerisini konuştuk. Önce şu bilgiyi verdi:
“1/1000 ve 1/5000’lik imar planları tamamen iptal. Dosya Danıştay’da. Planlar iptal olduğu için şu an çivi bile çakamıyoruz. Mudanya Belediyesi de şantiyelerde seviye tespitine çıktı. O süreç başladı.”
Ardından…
Sorunun çözümü için komisyon kurduklarını söyledi ve önerilerini açıkladı:
“Diyoruz ki: Plancıyı biz finanse edelim. Bir firma bulalım, planlar Mudanya’da başlasın. Aynı anda planları Büyükşehir’de de başlatalım. Aradaki köprüyü biz oluşturalım ve planlar hızla devam etsin.”
Hedef şu:
“Eğer bu ayki Büyükşehir Belediye Meclisi’ne 1/5000’ini yetiştirebilirsek bir itiraz olmadığı takdirde nisan ayı ortası gibi çözebiliriz.”
Şunu da ekledi:
“Belediyeler arasındaki konsensüsü bizim oluşturmamız lazım. Ona uğraşıyoruz şu anda.”
İMSİAD’dan kurumlarla görüşme trafiği
Görüşme trafiği…
Geçen hafta İl Tarım Müdürlüğü ziyaretiyle başladı. Bu ziyarette tarım görüşünün hızlandırılması ele alındı. Bu hafta da Vali Yardımcısı ile aynı konuda görüşme olacak.
Mudanya için kurulan komisyon ise, plan iptali kararına ilişkin dosyayla ilgili Danıştay sürecinin hızlandırılması için Ankara’da temaslarda bulunacak.
Yeni alan isteği yok, ruhsatlı projelerin kazanılmış hakları korunmalı
Bu noktada…
Kısa adı İMSİAD olan İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Mustafa Andıç’la konuşurken “ne istediklerini” sorduk.
Şunu söyledi:
“Görüşmelerde bahse konu yerlerin yüzde 90-95’inin bitmiş durumda olduğunu anlattık, yeni alan istemediğimizi söyledik.”
İstedikleri şu:
“Yeni alanlarla ilgili plan değişikliği istemiyoruz. Ruhsat almış projelerde kazanılmış hakların korunmasını istiyoruz.”
Gerekçe şu:
“Zamanında imara açılmış bölgede belediyeden ruhsatını alan müteahhit firma işe başlamış. Şimdi planlar iptal diye inşaatının durmasını engellemeye çalışıyoruz.”
Şu çağrıyı yaptı:
“Yeni bir bölgede yeni başlayacak inşaatı denetleyip durdurun, ama devam eden ruhsatlı projeler tamamlansın.”
Gençleri uyuşturucudan koruma görevi
Gerçekten de…
Plansız ve hızlı büyüyen kentlerdeki sosyo-ekonomik sorunlar nedeniyle yaş ortalaması düşüp toplumsal soruna dönüşen uyuşturucuyla mücadelede Büyükşehir Belediyesi önemli adım attı.
Sağlık Daire Başkanlığı bünyesindeki kısa adı GADEM olan Gençlik ve Aile Destek Merkezi’ne destek hepimizin görevi.
Yenişehir’deki Boğazköy Barajı’nı DSİ Genel Müdürü örnek gösterdi
Sonrasında…
1987’de ANAP Bursa Milletvekili olarak seçilip Turgut Özal hükümetinde Bayındırlık Bakanı olarak yer alan Hüsamettin Örüç projeyi başlatırken “Batı’nın GAP’ı… Bu kadar önemli” demişti.
Gerçi…
Yapımına hızla başlansa ve çok önem verilse de çeşitli nedenlerle Boğazköy Barajı’nın yapımı uzadı, tamamlanma süreci çok gecikti.
İşte…
O baraj şimdi tarım topraklarının sulanması ve enerji üretimiyle hem bölgemiz, hem de ülkemiz için çok önemli katma değer sağlıyor.
Nitekim…
DSİ Genel Müdürü Mevlüt Aydın da sosyal medya paylaşımında Boğazköy Barajı’nın önemine dikkat çekip Türkiye’ye örnek gösterirken rakamları açıkladı:
116 bin 450 dekar tarım arazisi sulanıyor, yılda 20,00 kilowatsaat da enerji üretiyor.
Yıldırım için birlikte çalışacaklar
Nitekim…
Hafta içi Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz ve yardımcılarını ağırlayan Matlı bu kez de Ticaret Borsası-Yıldırım Belediyesi işbirliğiyle Yıldırım’a yapılabilecekleri konuştu.
Bursa’nın güçlü kurumlarının harekete geçmeleri göz ardı edilemez. O nedenle, Yıldırım için atılacak adımların bir an önce sonuca ulaşmasını da hep birlikte bekliyoruz.