Olay Gazetesi Bursa

İlk kadın sendika başkanı, işçinin sesi: Pandemide ölümüne çalıştık!

Karar… 14 Nisan’da açıklandığında herkes şaşırmıştı. Çünkü, ilk kez bir kadın şube başkanı atanıyordu. Hem de, en ağır iş kolu olan metal sektöründe bunun olması daha da dikkat çekiciydi. İşte… Türk Metal Genel Başkanı Pevrul Kavlak aldığı sendikacılık açısından radikal  kararla, yeni oluşturulan Türk Metal Bursa Şubesi Başkanlığı görevine Selda Tekman’ı atadı. Böylece… 1988’de Mudanya […]

Karar… 14 Nisan’da açıklandığında herkes şaşırmıştı. Çünkü, ilk kez bir kadın şube başkanı atanıyordu. Hem de, en ağır iş kolu olan metal sektöründe bunun olması daha da dikkat çekiciydi.

İşte…

Türk Metal Genel Başkanı Pevrul Kavlak aldığı sendikacılık açısından radikal  kararla, yeni oluşturulan Türk Metal Bursa Şubesi Başkanlığı görevine Selda Tekman’ı atadı.

Böylece…

1988’de Mudanya Siemens’te tezgah başında metal bükerek başladığı çalışma yaşamında iş yeri temsilciliği, baştemsilcilik gibi görevlerin ardından şube yönetimine giren ve 2015’te Türk Metal Bursa Kadın Kolları Başkanı olarak işçi kadınların sosyal etkinliklerine imza atan Selda Tekman ilk kadın sendika başkanı olarak tarihe geçti.

Bugün için…

Türkiye’nin en büyük işçi sendikasının, 60 bine yakın üyesiyle en güçlü olduğu kent Bursa’da kadın şube başkanı olmak hiç de kolay değil, ama Tekman çözümcü bakış açısı ve gülen yüzüyle sendikacılık yürüyüşünü sürdürüyor.

Nitekim…

Ziyaretine gittiğimizde, işçi kenti Bursa’da 8 şubesi bulunan Türk Metal ile MESS arasında yaklaşmakta olan toplu iş sözleşmesi üzerine sohbet ettik.

Kararlı bir şekilde şunu söyledi:

“Hatırlayın… Pandemi yasaklarında okullar, çarşılar, AVM’ler, lokantalar kapandı, insanlar evlerinden çıkamadı. Hayatın durdu. Biz emekçiler o günlerde işimizin başındaydık. Fedakârca çalışıp ülkemiz için sanayi üretimini devam ettirdik.”

Şunu vurguladı:

“Pandemi döneminde ölümüne çalıştık.”

Sonra da şu mesajı verdi:

“Türk Metal olarak önceliğimiz çalışanların haklarını korumak, üyelerimiz için sosyal destek sağlamak. Şimdi önümüzde eylül ayında MESS’le toplu iş sözleşmemiz var. İşçinin yaptığı fedakârlığın karşılığını toplu sözleşmede alacağız.”

Şunu ekledi:

“4 ay önce kurulmuş bir şube olarak henüz çok yeniyiz, fakat fabrikalarda yetki çalışmalarımız çok hızlı ilerliyor.”


Bursa’nın en büyük kadın sivil toplum örgütü

Gerçi… 4 aydır Türk Metal Bursa Şubesi Başkanı, ama Selda Tekman 6 bin üyesiyle Bursa’nın en büyük kadın sivil toplum örgütü Türk Metal Bursa Kadın Kolları Başkanlığı’nı da sürdürüyor.

Sohbet ederken…

“Çalışanların haklarını korurken kadınlarımıza sosyal destek sağlıyor, eğitimler veriyoruz” deyip ekledi:

“Sendikamızın otelleri var. Üyelerimiz ücret ödemeden aileleriyle birlikte tatil yapabiliyorlar.”


Dünyanın ilk toplu iş sözleşmesinin yıldönümünde pastalı özel kutlama

Açıkçası… Türk Metal Bursa Şubesi Başkanı olarak görev üstlenen Selda Tekman’ın ziyaretine gidememiştik. 4 ay gecikmeli gittiğimizde de sürprizle karşılaştık.

Meğer…

Dünyanın ilk toplu iş sözleşmesinin Kütahya’da imzalanmasının 255. yıldönümüymüş.

Hatta…

Türk Metal’in Bursa 1 Nolu Şube Başkanı Ali Noyan, Bursa 2 Nolu Şube Başkanı Mustafa Tüfekçi, Osmangazi Şube Başkanı Mesut Erdem ve Emek Şube Başkanı Nizam Bilik yıldönümü için Türk Metal Bursa Şubesi Başkanı Selda Tekman’ın odasında buluşmuşlar.

Kent Kültürü Derneği ve Dumlupınar Üniversitesi Mezunları Derneği Başkanı Mutlu Çınar’la birlikte pastalı kutlama ekibine katıldık.

Açıkçası…

Çalışma yaşamını düzenleyen ilk toplu sözleşmenin Batı’da değil Kütahya’da yapıldığını öğrenince de şaşırdık.

Böyle bir kutlamanın ilk kez yapılması ilgimizi çekti.


Fincancıların ucuza çalıştırılması nasıl önlendi?

Yıl 1766… İstanbul’daki Saray ekonomik sıkıntıya düşünce, İznik’teki çinicilere siparişleri durduruyor.

Bunun üzerine…

İşsiz kalan fırıncılar, kalfalar, çıraklar, benzer işin olduğu Kütahya’ya göçüyorlar, ama bu kez de Kütahya’da istihdam fazlası oluştuğu için ucuza çalıştırılıyorlar.

Bu duruma el koyan Kütahya Valisi’nin Fincancılar Sözleşmesi ücret haksızlığını önlerken, dünyanın ilk toplu sözleşmesi oluyor.


Türkiye’ye örnek proje: Kadın ve çocuk sığınma evlerine kitap desteği

Projeyi… Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Hasan Yılmaz geliştirdi, Bursa İl Kültür Müdürü Kamil Özer de seve seve destek verdi.

Buna göre…

Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’ne bağlı kadın sığınma evi ve çocuk sığınma evi gibi kurumlarında kalan ve dış dünyayla ilişkileri sınırlı olanlar için kültürel destek sağlanacak.

Bu amaçla…

Söz konusu kurumlarda kalanlar kitap okumak için kütüphaneye gidemediklerinden, kütüphane hizmeti kurumlara gelerek verilecek.

Açıkçası…

Özel durum oluşturan hassas kurumlarda kalanların kültürel gereksinimlerini karşılamaya yönelik böyle bir proje Türkiye’de ilk kez gündeme geliyor.

Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ile Bursa Kültür Müdürlüğü arasında sırf bu amaçla işbirliği protokolü imzalanmasını çok önemsedik.

Böylesine özel projelere gerçekten gerek var.


Şehir Hastanesi Doç. Dr. Topal’la devam

Sağlık Bakanlığı kamu hastanelerinin başhekimlerini göreve getirirken süreli sözleşme yapıyor.

Gerçi…

Süresinin sonuna yaklaşılırken yıpratma amaçlı spekülasyonlar ortaya çıkıyor, ama sistem bu yıl da işliyor.

Nitekim…

Şehir Hastanesi’ni kısa sürede Bursa’nın göz bebeği haline getiren ve açıldığı günden beri başarıyla yöneten Başhekim Doç. Dr. Dursun Topal’ın sözleşmesini Bakanlık 2.5 yıl daha uzattı.