Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz
E-Posta: [email protected] YAZARIN TÜM YAZILARI

Hürriyete kavuşanların kurduğu köy kendi hürriyetini korumanın peşinde!

Köşe Yazısını Dinle

Öyküsü çok ilginç… 1951 yılında Bulgaristan’daki zulümden kaçanlar kentin değişik yerlerinde iskan alıyorlar. Fakat, gösterilen yerlere uyum sağlayamayacağını düşünen 201 hane yeni yer aramaya başlıyor.

O arayış…

Karacabey’in Taşpınar Köyü sınırları içindeki Haydar Ağa Çiftliği’ni Kemal Çayıroğlu’ndan satın alınmasıyla sonuçlanıyor.  Toplam 12 bin dönüm araziyi aralarında eşit paylaşıyorlar.

Ancak…

Çevre köyler mera ve otlaklarını kullandırmayınca, arazilerinden 6 bin dönümü hayvan otlatmak için otlakiye, kavak dikmek için kavaklık, odun kesmek için baltalık ayırıyorlar. Cami, okul, öğretmen lojmanı, mezarlık yeri bırakıyorlar.

Kalan araziyi de 28.5’er dönüm olarak 201 haneye paylaştırıyorlar.

1955’te köy olma hakkı elde edince, Bulgaristan’da zulümden kurtulup hürriyetlerine kavuşmalarını anlattığı için köylerine Hürriyet Köyü adını veriyorlar.

Tarlada çalışıp, mutlu bir yaşam sürerken 1978 yılında kadastro çalışması yapılıyor. O çalışma sırasında tapulu arazilerden bıraktıkları ortak kullanım alanı köy tüzel kişiliği kaydediliyor.

İleride olabilecekleri kestiremedikleri için de itiraz etmiyorlar.

Ne var ki…

2014 yılında Bütünşehir Yasası ile köy tüzel kişiliğindeki 652 dönüm arazileri Karacabey Belediyesi kayıtlarına alınıyor.

Buna…

Tarım Müdürlüğü tarafından hatalı tescil itirazı yapılıyor. O itiraz önce kabul ediliyor, fakat Ankara’da alınan kararla araziler yine belediyenin oluyor.

İşte…

Hürriyet Köyü’nden Şerife Güler ve Bayram Efe ziyaretimize geldiklerinde üzüntülerini şu sözlerle dile getirdiler:

“Burası hazine arazisi değil. Dedelerimizin paralarıyla satın aldıkları tapulu mülk. Tapulu arazilerimizden ortak kullanıma ayrılan yerlerin elimizden alınması büyük haksızlık.”

Şimdilerde…

Hürriyete kavuşma sevinciyle Hürriyet adını verdikleri köylerinin bu kez kendi hürriyeti için kararlılar.

Daha önce Ankara’ya gitmişler, defalarca gitmeye de hazırlar.

Belediye-köylü mücadelesi 2 yıldır sürüyor

İlk olarak… 8 Mayıs 2020 günü bu sütunlarda, Tarım Müdürlüğü itirazı sonrası gelişmeler boyutuyla aktardık.

O yazıda Karacabey Belediye Başkanı Ali Özkan şunu söylemişti:

“Karacabey bu araziyi satarak 5 yıllık yatırımlarını karşılayacak.”

Uzun yıllar…

Karacabey Ziraat Odası Başkanlığı yapan Karacabey Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Nuri Karaca’nın bu sözlere itirazını da “Meralara kıymayın efendiler” başlığıyla 21 Mayıs 2020 günü  yayınladık.

Köylülerin tapulu arazisine sanayi bölgesi ve uydukent mi kurulacak?

Sürecin… Yıllar içindeki gelişiminin kritik noktalarından biri de, 2014 yılında Hazine’nin aldığı “köy tüzel kişiliği tapulu yerlerinin satışı” kararı.

Karacabey Belediyesi’nin bu araziyi satıp 5 yıllık yatırımı karşılama hedefi de bu karardan kaynaklanıyor.

Nitekim…

Ortak kullanım için terkettikleri tapulu arazileri Karacabey Belediyesi’ne geçen Hürriyet Köyü’nde mücadeleyi sürdüren Bayram Efe ve Şerife Güler ziyarete geldiklerinde çarpıcı bir iddia paylaştılar.

Dediler ki:

“Köyümüzün bitişiğinde TEKNOSAB kurulunca bizim araziler değerlendi. Karacabey Belediyesi, ortak kullanıma ayırdığımız tapulu arazilerimizi üzerine aldıktan sonra 150 dönümünü sanayiye hibe etti. 150 dönüm de uydukent yapılması için Emirkoop’a satıldı.”

Söyledikleri şu:

“Tarım yapmak istiyoruz. Bu arazi alınırsa köyümüz ölür.”

Osman Mesten Paraguay’la dostluk elçisi

Siyasette… AK Parti Bursa Milletvekili Osman Mesten için tam bir görev adamı olduğunu söylemek mümkün.

Geçen ay…

TBMM Özbekistan Dostluk Grubu Başkanı olarak ziyareti ve şiiriyle gündeme gelen Mesten, geçen hafta da Paraguay’daydı.

Paraguay Senato Başkanı Oscar Solomon ve Paraguay-Türkiye Dostluk Grubu Başkanı Fernando Lugo başkanlığındaki heyetle iki ülke arasında dostluk ve ticaret ilişkileri görüştü.

En başarılı müzik ve resim okulu: Zeki Müren Güzel Sanatlar Lisesi

300 öğrencisi var… Gözden uzak ama Türkiye’nin bildiği çalışmalarını Zeki Müren Güzel Sanatlar Lisesi Müdürü Remzi Ayaz anlattı.

Öğretmenler Serap Çalkı Uçar, Elif Ataman, Zehra Uzun’la ziyaretimize gelen Ayaz söze “Özel okullardan daha özel bir okuluz” diye başlayıp şu bilgiyi verdi:

“Özel sınavla özel yetenekli öğrenciler alıyoruz. Çalgı eğitimini öğretmen 2 öğrenciyle yapıyor. Sınıflarımız 30’ar kişilik, ama resim derslerini 10’ar kişilik sınıflarda yapıyoruz.”

1990’da eğitime başlayan okulun Türkiye’deki ikinci Güzel Sanatlar Lisesi olduğunu anımsatıp şunu söyledi:

“Orkestramız, Türk Sanat Müziği ve caz gruplarımız ödüller aldı. Resimde, Bakanlık projesi olan Anadolu Masalları’nın görselleştirilmesinde 80 ödülden 17’sini öğrencilerimiz kazandı. Edirne’den de 7 ödülden 3’ünü alıp döndük.”

Kızılay’ın gençlerine işaret dili eğitimi

İki yıl önce… Prof. Dr. Volkan Akyol sohbetimizde, “Herkes işaret dili öğrenmeli” demişti.

Gerçekten de…

Toplumla teması olan herkesin işaret dili öğrenmesi gerektiği görülüyor.

Nitekim…

Kızılay Bursa Şubesi, yardım çalışmaları ve etkinliklerde sahaya çıkan Genç Kızılay ekibine işitme engellilerle iletişimde sorun yaşamamaları için Emine Kıvcı Biçim’den eğitim almalarını sağladı. Eğitim 4 ay sürdü.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X