Kritik gelişmeyi… Daha doğrusu son adım sinyalini Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu verdi, biz de 10 Ocak 2018 günü bu sütunlardan duyurduk.
Dedi ki:
“Bursa-Yenişehir arasındaki 56 kilometrelik hattın 16.5 kilometresi tünel ve 6.2 kilometresi viyadük. Tünellerin 6.8 kilometresi yapıldı, yüzde 41’i tamamlandı. Viyadüklerin de 1 kilometresi, yani yüzde 16’sı bitti.”
Şunu da ekledi:
“Yenişehir geçişinde güzergah değişikliği nedeniyle yapılan proje değişikliği tamamlandı. 41 kilometrelik Yenişehir-Osmaneli proje çalışmaları bitti.”
“Yenişehir-Osmaneli arasındaki 41 kilometrelik kesimin altyapı ihalesiyle Bursa-Yenişehir-Osmaneli olarak 108 kilometrelik hattın tamamının üstyapı ve elektromanyetik ihalesine 2018 Ocak ayı sonunda, yani bu ay sonu çıkılacak.”
Ardından…
21 Ocak 2018 günü yine bu sütunlarda “İşte heyecan veren fotoğraflar: Hızlı trenin ayak izi ortaya çıktı” başlığıyla Geçit, Çevre Yolu, Gürsu ovasındaki hızlı tren güzergahı izlerini ve viyadükleri gösteren fotoğrafları yayınladık.
Derken…
En kritik haber AK Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin’nden geldi.
Şahin’in bu projede önemli bir misyonu var:
İlk günden beri hızlı tren projesi ve inşaatıyla ilgili tüm gelişmeleri en yakından izledi. Bazen TCDD Genel Müdürlüğü’ne kamp kurup sorunlara işaret etti.
Demiryolları’nın Yenişehir’in kuzeyine aldığı projedeki hatayı fark edip güzergahı yeniden güneye aldırırken DSİ sulama sistemlerini kurtardığı gibi toplulaştırmayla elde edilen arazilerin kullanılmasını sağladı.
O nedenle…
Bursa projesine, bir demiryolcu kadar da vakıf olduğunu bildiğimiz AK Parti Bursa Milletvekili şu bilgiyi verdi:
“Hızlı tren Bursa-Yenişehir hattının altyapı çalışmaları devam ediyor, sinyalizasyon ve üstyapısı ile Yenişehir-Osmaneli hattı altyapısı, üstyapısı, sinyalizasyonu tek parça olarak birlikte 15 Mart’ta ihale edilecek.”
Şunu ekledi:
“İhalede rayların döşenmesi yok. Çünkü TCDD rayları kendi döşüyor.”
Yorumu şu:
“Gelinen nokta, spekülasyonları sona erdirmesi açısından çok önemli. Bursa hızlı tren projesinin bu ihaleyle birlikte hızlanacağı anlaşılıyor.”
Böylece…
Başbakan Yardımcısı Çavuşoğlu’nun söylediğinden 1 hafta gecikmeyle ihale tarihi belli oldu, artık hızlı trenin bitiş tarihini konuşabileceğimiz bir süreç başladı.
Bu noktaya gelinmesi gerçekten önemli.
Milyar liranın üstünde ihale olacak
Bu noktada…
İlk günden beri projeyi en yakından takip eden AK Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin önemli bir ayrıntıya dikkat çekti:
“Bu tür ihaleler daha önce doğrudan temin yoluyla veriliyordu. Bu kez TCDD açık ihale yapacağını duyurdu.”
Yorumu şu:
“Anlaşılan o ki, milyar liranın üstünde bir ihale söz konusu.”
Nilüfer’de can yakan katı atık bedeli yeniden incelemeye alındı
BUSKİ faturalarında katı atık bedeli adıyla bir bölüm var. Evler için ayrı, işyerleri için ayrı ücretlendirme yapılan bu bölümdeki rakam, BUSKİ tarafından tahsil edilse de ilçe belediyelerinin meclis kararıyla belirleniyor ve ilçe belediyesine aktarılıyor.
Nilüfer’de daha önce aylık 26 lira katı atık bedeli ödeyen bir özel okula son dönem için tam 4 bin 300 liralık bedel tahakkuk ettirildiğini duyunca şaşırdık. Okulun ödeyeceği aylık rakam katı atık bedelinin yüzde 18’lik KDV’si, 247 lira su bedeli ve diğer ücretlerle birlikte 5 bin 400 lirayı buluyor.
Değişimi…
Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey açıklarken; işyerleri arasında adalet sağlamak amacıyla kiloya göre katı atık ücretlendirmesine geçtiklerini kaydeden Bozbey, bunun bazı sorunlara yol açtığını gördüklerini, o nedenle yeniden incelemeye alındığını söyledi.
Bursa’dan bir Mümin Ağa geldi geçti
BTSO’da meclis üyesi, yönetim kurulu üyesi, başkanvekili ve Meclis Başkanı olarak hizmet etti. 3 dönem Bursaspor Başkanlığı sırasında Vakıfköy tesislerini kazandırdı. Bal-Göç’ü kurdu, soydaşlara sahip çıktı.
Hiçbir zaman mütevazılığı elden bırakmadı, benliği hiç değişmedi. Onun için arkasında hoş bir sada kaldı. Ölümünün 25. yılında da sevenleri mezarı başındaydı.
Bursa’dan bir Mümin Ağa geçti. Saygıyla anıyoruz.
BUMİAD’dan Bilgilendirme Enstitüsü
Kısa adıyla BUMİAD olarak bilinen Bursa Mühendis ve Mimar İşadamları Derneği üyelerini her alanda bilgilendirme amacıyla SETASE’yi, yani Sosyal Siyasal Ekonomik Teknolojik Araştırmalar ve Stratejiler Enstitüsü’nü kurdu.
Enstitüsü’nün ilk etkinliği olarak Prof. Dr. Metin Ekinci yarın akşam saat 18.30’da BUMİAD Evi’nde kültürel miras ve erozyon sunumu yapacak.