Bir de…
Kırsalda proje üreten girişimciye hibe kredi desteği sağlayan ve kısa adıyla TKDK olarak bilinen Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu var.
Yılın belli dönemlerinde projesi olan kırsal girişimcilere çağrı yapan TKDK şu sıralar hibe destek kredisi vermek üzere yeniden çağrıya çıktı.
Avrupa Birliği’nin aday ve potansiyel ülkeler için oluşturduğu Katılım Öncesi Yardım Aracı kapsamında yatırımcılara hibe sağlayan TKDK’nın tek şartı var:
Girişimcilerin projeleriyle başvurmaları gerekiyor.
Geçen hafta…
Ziyaretimize gelen TKDK İl Koordinatörü Ömer Berksun yürütülen projeleri anlattı, 18 Aralık 2015’te başlayan çağrı dönemiyle ilgili çarpıcı bilgiler verdi.
Dedi ki:
“Et ve süt üretimiyle yumurta tavukçuluğu için 74 proje kabul ettik. Projeler hayata geçirildiğinde yaklaşık 136 milyon liralık yatırımın 89 milyon lirasını TKDK olarak hibe vereceğiz.”
İkinci aşamada…
25 Mart itibarıyla et, süt ve su ürünlerinin işlenip pazarlanması, meyve ve sebzelerin paketlenip depolanması tesisleri için projeler kabul edildi.
Ayrıca…
Arıcılık, bitkisel üretim, mantar yetiştiriciliği, yerel ürünler, kırsal turizm, kültür balıkçılığı ve yenilenebilir enerji projeleri de 22 Nisan’a kadar kabul edilecek.
Hibelerin…
Genç ve kadın girişimcilerin proje yapmalarını teşvik etmeyi amaçladığını söyleyen Berksun’un saydıkları arasında kırsal turizm ve yenilenebilir enerji yatırımları ilgimizi çekti.
Çünkü…
Özellikle kırsal turizm destekleri, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’nin geçen hafta açıkladığı “dağ yöresinin kurtuluşu turizmde” yaklaşımıyla da örtüşüyor.
Kaldı ki…
Bugün dağ yöresinde başlayan ve doğa turizmi açısından cazibe oluşturan konaklamalı kırsal turizm yatırımlarında TKDK’nın verdiği hibe destek kredilerinin çok büyük katkısı var.
Yanı sıra…
TKDK İl Koordinatörü Ömer Berksun enerji yatırımlarına dikkat çekti:
“Kırsalda güneş tarlaları oluşturacak çok ciddi projeler var. Bu projelerle tarımsal işletmeler kendi enerjilerini karşılamanın yanında ülkeye de katkı yapacaklar.”
Çağrısını şöyle tekrarladı:
“Hibe kredi vermek için, kırsalda projesi olan girişimciler arıyoruz. Elinde projesi olanları bekliyoruz.”
224 projeye 98.4 milyon lira hibe
Kısa adı TKDK olan Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu 2013 yılından beri Bursa’da 224 projenin toplam 181 milyon liralık yatırım tutarının 98.4 milyon lirası hibe destek olarak karşıladı. Bu işletmelerde çalışan 1.194 kişiye de istihdam sağladı.
224 proje arasında süt hayvancılığından kırsal turizme kadar 8 sektörde projeler yer alıyor.
Özellikle et ve süt üreten tarımsal işletmelere 55.4 milyon lirası hibe olmak üzere 95.2 milyon liralık yatırım kazandırıldı.
40 yaş altı 83 girişimci ve 29 kadın girişimci aldıkları hibelerle işletme sahibi oldu.
İşte kentin fotoğrafı: 9 ayrı kurumu buluşturan köşe!
Neresi olduğu çok önemli değil, ama Büyükşehir kapsamındaki kentlerde karşımıza çıkan altyapı hizmeti karmaşasını göstermesi bakımından adeta bir ibret belgesi özelliği taşıyor.
Çünkü…
İki sokağın buluştuğu köşede tam 9 ayrı altyapı yatırımcısı kurum bu fotoğraftaki 2 metrekare içinde yer alıyor.
Örneğin…
Büyükşehir’in yaptığı kaldırımla ilçe belediyesinin yaptığı kaldırım bu köşede birleşiyor. İki kaldırım arasındaki fark zaten görsellik ve kalite açısından hizmet bütünlüğü olmadığını hemen gösteriyor.
Yine…
Büyükşehir ve ilçe belediyelerinin asfaltları da tam köşede birbirlerine kavuşuyorlar.
Ayrıca…
Büyükşehir’in yağmur suyu mazgalı, elektrik kurumunun direği, Telekom’un telefon kapağı, Türksat’ın kablo TV dolabı ve internet fiber kablo kuyusu kapağı da tam köşede birleşiyorlar.
Fotoğrafı görünce…
Akla doğal olarak ilk şu soru geliyor:
Tüm bu altyapı hizmetleri yapılırken acaba kurumlar arası koordinasyonla mı hareket edildi, yoksa her kurum kendi programıyla mı çalıştı?
Açıkça söylemek gerekirse…
Köşede kentlerin sorununu ortaya koyan fotoğraf pek de koordineli çalışılmadığı izlenimi veriyor.
Ne yazık ki…
Fotoğrafın çekildiği yer önemli olmasa da bu tür örnekler hemen her yerde karşımıza çıkıyor.
Gençlerin örnek kampanyası: Bir ihtiyaç da sen gider!
Zaman zaman uğrar. Ziyaretlerinde siyasetten söz etmekle birlikte daha çok Gürsu için neler yapılabileceğini konuşuruz.
Geçen hafta geldiğinde, CHP Gürsu Gençlik Kolu olarak başlattıkları sosyal yardımlaşma ve dayanışma çalışmasını anlattı.
Yardım kampanyasına Bir İhtiyacı da Sen Gider adını vermişler. İhtiyaç sahiplerine verilmek üzere giysi yardımı topluyorlar. Bunları da Gürsu’nun mahallelerinde tespit ettikleri ihtiyacı olan kişilere dağıtıyorlar.
“Şimdiye kadar giyecek yardımı yapılanların sayısı 100 kişiyi buldu” derken yaptıkları işin mutluluğu gözlerinden anlaşılıyordu. “Gürsu halkı kampanyaya çok istekli ve katkı yapıyor” derken de umudunu ortaya koydu.
Açıkçası…
Anlattıkları, gençlik adına umut verdi