Olay Gazetesi Bursa

Herkes koalisyonu tartışıyor, ama asıl sorun seçim sistemi!

İlginç olan şu: Başından beri çok özel ve farklı gelişen seçim süreci, yine çok özel ve farklı şekilde sonuçlandı. Seçim sandıkta bitti, rakamlar ortaya çıktı, ama seçimin sonucu tartışmaları aksine hızlandı. Pazar akşamı sandıktan çıkan sonucun nasıl bir koalisyon getirebileceği ya da, yeni bir seçim getirip getirmeyeceği de tartışmaların başaktörü konumunda. O nedenle… Herkesin gözü […]

İlginç olan şu: Başından beri çok özel ve farklı gelişen seçim süreci, yine çok özel ve farklı şekilde sonuçlandı. Seçim sandıkta bitti, rakamlar ortaya çıktı, ama seçimin sonucu tartışmaları aksine hızlandı.

Pazar akşamı sandıktan çıkan sonucun nasıl bir koalisyon getirebileceği ya da, yeni bir seçim getirip getirmeyeceği de tartışmaların başaktörü konumunda.

O nedenle…

Herkesin gözü televizyonlarda., kulağı Ankara’daki kulislerde.Bunun yanında, siyasi partiler arasında ilk durum değerlendirmesi yapan parti AK Parti oldu. Genel Merkez’de dün sabah başlayan ve “Neden böyle oldu?” sorusuna cevap aranan toplantılar, anlaşılan o ki teşkilata da inip bir süre devam edecek.

Yanı sıra…

Seçim sonrası hükümet senaryolarının gündeme hemen gelmesini de doğal karşılamak gerekiyor. Siyaset boşluk kaldırmaz.

2002’den beri her seçimden AK Parti tek başına iktidar çıktığı için koalisyon görüşmesi siyasette unutuldu. Fakat şu da bir gerçek ki, kimbilir Ankara’da şu sıralarda hiç akla gelmeyecek isimler arasındaki özel görüşmelerde koalisyon için nabız yoklama seansları mutlaka yapılıyordur.

Bununla birlikte…

Merakla beklenen koalisyon mu, yeniden seçim mi aşamaları arasında bir konu daha var: Seçim sistemi.

Sistemin azizliği olan tabloyu dün AK Parti İl Başkanı Cemalettin Torun anımsattı:

2002’de yüzde 34.2 ile seçim kazanırken 363 milletvekilimiz oldu. 2007’de yüzde 46.7 oyla 341 milletvekiline, 2011’deyse yüzde 50 oyla 327’ye indik. Bugünkü tablo da ortada.”

Yani…

Torun, yürürlükteki seçim sisteminin azizlikleri olduğunu düşünüyor ki, bize göre de öyle. Özellikle Bursa’da CHP ile MHP’nin toplamı kadar oya karşın 1 milletvekili kaybettiklerini söylerken de buna dikkat çekiyor.

Kaldı ki…

AK Parti’de seçim kaybedilmiş gibi bir hava oluştu ve üzüntü yaşanıyor, ama 13 yıldır iktidarda olan ve iktidarın tüm olumsuzluklarını yaşayan bir partinin seçimden yüzde 41 oyla birinci parti çıkması hiç de küçümsenecek sonuç değil.

O bakımdan…

Koalisyon ve yeniden seçim tartışmaları arasında pek dikkat çekmese de, siyasetin asıl gündemi arasında seçim sisteminin başlarda olduğu anlaşılıyor.

Bu arada…

AK Parti İl Başkanı Torun yurt dışı oylarla ilgili beklentiyi sorduğumuzda, “Gelen oy sayısını inceledim, bize milletvekili kazandırmaya yetecek kadar değil” dedi.

 

Hangi koalisyon toplumu rahatlatır?

 

Pazar gecesi saat 02.00’de Olay Televizyonu’nda Esat Kaplan’ın karşısına üçüncü kez oturduğumuzda, koalisyon konusunda şunu söyledik:

Kimin kiminle koalisyon yapacağına ya da yapmayacağına dair beklenti ve spekülasyonlar farklı. Oysa AK Parti ile CHP koalisyonu toplumda oluşan gerginliği giderir, Türkiye’yi rahatlatır.”

Eğer olacaksa…

Birbirlerine oy geçişi yaşanmadığı için etkilenmeyecek ve bugünkü yapılarıyla merkez partisi görünümündeki iki büyük partinin koalisyonu fena mı olur?

 

AK Parti’de lider tartışması: Erdoğan siyasete döner mi?

 

Pazar gecesinden beri gittiğimiz yerlerde karşılaştığımız ya da telefonla konuştuğumuz AK Partili dostların kafalarında hep şu soru var:

İktidarı kaybettik, oylar düştü. Bu sonuç AK Parti’de Davutoğlu’nun yerine yeni bir genel başkan arayışı getirir mi?”

Aslında…

Cevap bulabilmek kolay olmamakla birlikte, bunları da doğal kabul etmek gerekir. AK Parti’nin kurucusu ve lideri Recep Tayyip Erdoğan geçen yıl seçilmiş cumhurbaşkanı olarak partiye veda ederken yerine önerdiği Ahmet Davutoğlu liderliğinde girilen ilk seçimden AK Parti’nin birinci parti çıktı, ama iktidarı kaybetti. Onun için sorgulama normal.

Ne var ki…

Siyasi partiler arasındaki bir yarışın siyaset dışı tarafı olarak seçim meydanlarına çıkan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan açısından da farklı bir yeni dönem başlarken soru şu:

Acaba Tayyip Bey cumhurbaşkanlığını bırakıp AK Parti’nin başına geri döner mi?”

İkinci soru da var:

Acaba Tayyip Bey meydanlara çıkmasaydı, AK Parti oyu kaça inerdi?”

İkinci soruyu gündeme getirenler, seçimden neredeyse 1 ay önce Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı olan Binali Yıldırım’ın bir röportajında “azınlık hükümeti” sözünü etmesine dikkat çekiyorlar.

Yani…

Bu seçim sonucunun Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından öngörüldüğü yorumları yapılıyor.

Bu durumu…

Pazar gecesi Olay Televizyonu yayınında Esat Kaplan’a yorumlarken şunu anımsattık:

Geçmişte rahmetli Turgut Özal cumhurbaşkanlığından istifa edip Yeni Parti’nin başına geçerek siyasete dönmeyi planlamış, ama ömrü yetmemişti. Erdoğan da çocuğu gibi gördüğü AK Parti’yi önemsiyor. Böyle bir tercih hiç sürpriz olmaz.”

 

Olay TV yerel kanal sınırlarını aştı

Olay Televizyonu her önemli olayda olduğu gibi, Seçim Özel yayınıyla pazar günü yine farkını gösterdi. Saat 16.00’da başlayıp ertesi sabah güneşle birlikte sona eren ve çok sayıda canlı yayın noktasından bağlantı yapılan yayın, yerel televizyonculuğun çok ötesine geçti.

Dahası…

Kendi arkadaşlarımızın bilgi, donanımı, yetenek ve arzularıyla ortaya çıkan bilgi ekranı sayesinde mükemmel bir seçim yayını izlettirildi.

İzleyici ekranda Esat Kaplan’ı gördü, ama arkasında müthiş bir kadro desteği vardı. Olay TV Program Müdürü Uygar Külhaşıoğlu rejiye konuşlanırken Haber Merkezi resmen seferber oldu.

 

Cafer Yıldız inceledi: AK Parti’nin 9 puanı kimlere gitti?

 

Gazetelerdeki yorumlarda, televizyonlardaki tartışma programlarında AK Parti’nin kaybettiği oyların gerekçeleri üzerine düşünceler açıklanıyor.

Fakat…

AK Parti’nin kaybettiği 9 puanın nereye gittiği konusunda henüz değerlendirme yok.

O nedenle…

AK Parti’nin geçmişinde İl ve Teşkilat Başkanlığı görevlerinde bulunmuş, kritik seçimlerde İl Seçim Koordinasyon Merkezi’ni yönetmiş deneyimli siyasetçi olan, bu gibi konulara kafa yorduğunu bildiğimiz Cafer Yıldız’a sorduk.

Yanılmamışız…

Yıldız daha Pazar gecesi “Oylar nereye gitti” araştırması yapmış bile.

Söze…

Oyunu arttıran partilerdeki artış oranlarına bakıldığında, bizim oyların nerelere gittiği hemen anlaşılıyor” diye başladı ve kendi analizini açıkladı:

AK Parti’den HDP’ye yüzde 1-1.5, CHP’ye 2.5, MHP’ye 3.5, Saadet’e de 1 puan gittiği görülüyor.”

Şu değerlendirmeyi paylaştı:

MHP oylarını Türkiye genelinde 1, Bursa’da 3 puan arttırmış. Bu oylar bizden gitti. CHP Türkiye’de 1 puan gerilerken Bursa’da 3 puan arttı. Bunun da 2.5 puanı bizden.”

Şunu da ekledi:

Milli İttifak oluşturan SP ve BBP’nin tek tek oy oranları toplamı Bursa’da yüzde 2’ydi ama 3.2 aldılar. Türkiye genelinin üstündeki 1.5 puanın 1 puanı bizden gitti.”

Bunlara…

İktidar olmaktan kaynaklanan tepki oylarını ve liste nedeniyle kırgınlıkları da ekleyip, yüzde 9 kaybın röntgenini çıkarmış oldu.