Fakat…
Eski yerleşim yerlerinde sorun çok büyük. Planın Ankara’da yapıldığı yıllardan kalan ve adeta konut mezarlığı olarak adlandırılabilecek yerleşim bölgelerinin olduğu eski kentleri yaşanabilir hale getirmek sanıldığı kadar kolay değil.
Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar’ı, görevdeki yedinci yılını değerlendirdiği basın toplantısında dinlerken bunları düşündük.
Çünkü…
Tüm bu söylediklerimize en güzel örnek olarak Osmangazi karşımızda duruyor. Sırtını Uludağ’a dayamış, önündeki ovanın sınırlarını aşma noktasına gelmiş, merkezde SİT bölgeleriyle eli kolu bağlı bir kent olarak tarif etmek gerekiyor.
Dahası…
Planların yerelde değil de Ankara’da İmar İskan Bakanlığı eliyle yapıldığı dönemlerde fiili gelişmeye yenildiği için kentleşmenin altında kalan bir kent olduğunu da vurgulamak gerekiyor.
İşte…
Ne yanına dönülse geçmişten kalan sıkıntı ortaya çıkan Osmangazi’yi imar sorunları ve yorgun konutlarından kurtarmak için, en önemlisi doğru atılan plan adımlarıyla geleceğin kenti haline getirebilmek için çabalar harcanıyor.
Örneğin…
Yunuseli-Hamitler-Güneştepe üçgeninde ortaya çıkan yeni Osmangazi gibi, Soğanlı’da başlayan kentsel dönüşüm gibi doğru planlamalar ve hedefteki vizyon projeler aynı zamanda yerel yönetim zihniyeti açısından da önemli.
Yine…
Yamaçlardaki planlamalarla Demirkapı kentsel dönüşümü düz ovadaki dönüşüm projelerinden farklı. Hisar’daki arkeolojik kazılarsa Bursa’nın aslı olan bölgeleri gün yüzüne çıkarmayı hedefliyor.
Yani…
Bir yanda geleceğin Osmangazi’si için adımlar atılırken, diğer yandan kentin geçmişini sergileyecek çalışmalar yürütülüyor.
Nitekim…
Dündar da dün “Süreci doğru yönetmeliyiz” dedikten sonra, adeta kentleşme dersi verdi:
“Bu şehir büyür… Bizim ellerimizle büyür, gözlerimizin önünde büyür, ama kendi halinde büyür. Vizyon koyamazsak şehir elden gider. Vizyon koyarsak şehrin gelişimini planlayıp şekillendirebiliriz.”
Bunları söylerken…
7 yıl önce göreve ilk geldiğinde oluşturduğu Şehircilik Akademisi’nin hayaller ile yola çıkıp vizyon projeler üretmesinin ve Türkiye’de ilk defa kentsel dönüşüm master planı yapmış olmanın verdiği haklılığı da sergiledi.
Atılan her adım için kamulaştırma!
Uludağ ile ova arasına sıkışan, ortasında tarihi bölgeler nedeniyle SİT alanları olan, konutlaşması en karışık görüntü sergileyen Osmangazi’de ortaya bir proje koyabilmek için önce kamulaştırmaya ciddi bütçe ayırmak gerekiyor.
Çünkü, bir karış bile boş yer yok.
Nitekim…
Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar da dün bunun altını çizerken, yeni Kent Meydanı projesinden şehre değer katan kentsel dönüşümlere kadar bütçenin önemli bölümünün kamulaştırmalara gittiğini söyledi.
Farklı bir tanıtım: Video broşür
Osmangazi Belediyesi dün tüm bu tanıtım malzemelerine bir yenisini ekledi ve video broşür dağıttı.
Kapaklı bir karton kutunun kapağı açıldığında, hafızasındaki görüntü içindeki ekranda devreye giriyor. Tuşlarla bunu değiştirmek mümkün. Üstelik ses de var.
Osmangazi’nin tanıtım filmi aynı zamanda Bursa’daki ilk video broşür oldu.
MHP’de Çin işkencesi: Kimler gidiyor, kimler geliyor?
Aylardır kulisler MHP’de operasyon bekliyor. Daha açık söylemek gerekirse, İl Başkanı Yüksel Yılmaz’ın görevden alınması bekleniyor. Fakat her seferinde görevden alacak isim MHP Genel Sekreteri İsmet Büyükataman söylentileri yalanlayıp “Yok böyle bir şey” diyor.
Ne var ki…
İl Başkanı Yılmaz ile MHP Genel Merkezi’nin artık birlikte olamayacakları görülüyor. Çünkü, Yılmaz, özellikle Meral Akşener’in Bursa’ya gelişinde gemileri yaktığını ilan etti.
Zaten…
O günden sonra da söylentiler şiddetlendi. Hatta, alınanların yerine yapılacak atamalar bile konuşulmaya başlandı.
Örneğin…
İl Başkanı Yüksel Yılmaz’ın alınıp yerine eski il başkanlarından Tevfik Topçu’nun getirilmesi bekleniyor.
Aynı şekilde…
Osmangazi’de Yavuz Bülbül’ün yerine Cihangir Kalkancı’nın, Yıldırım’da Erkan Subaşı’nın yerine İdealist Hukukçular Derneği Başkanı olan Avukat Serkan Aydemir ve Nilüfer’de Osman Uçar’ın yerine Ali Hayri Ozan’ın getirilecekleri konuşuluyor.
Hatta…
Dün öğleden sonra görevden alma ve atamaların yapıldığı haberleri dolaştı, ancak özellikle Ankara’dan yaptığımız görüşmelerde “Genel Merkez’in karar verdiği, ancak resmi işlemin henüz yapılmadığı” bilgisini edindik.
Genel Merkez bağlantılı kimi isimler, “Bu hafta atamaların yapılacağını” söylerken, “Yargıtay karar vermeden görevden alma ve atama olmaz” iddiasında bulundular.
Onlar da…
“Yargıtay kurultaya karar verirse, değişikliklerin hiçbir hükmü kalmaz. O nedenle Genel Merkez bekleme eğiliminde” dediler.
Sivil anayasa için yola çıktılar: Diriliş Başkanları Derneği
Dün de…
Derneğin Bursa Şubesi Başkanı Orhan Şen, Osmangazi Başkanı Cemil Vardar, Yıldırım Başkanı Cemal Altunay, Nilüfer Başkanı Muzaffer Acar ile il başkan yardımcıları İlker Güler, Kenan Aruk, Sinan Alagözlü ziyaretimize geldiler.
Aralarında her partiden isim bulunduğunu belirten Şen çalışmayı yazılı referandum kabul edip, “Türkiye’nin ilk sivil anayasası için” yola çıktıklarını söylüyor.
Bursa’da iki günde 5 bin anayasa taslağı kitapçığı dağıtılmış. Boş bölümü dolduranlar PTT’den ücretsiz geri gönderebiliyorlar.