Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz
E-Posta: [email protected] YAZARIN TÜM YAZILARI

Hep konutlar konuşuluyor: Bursa sanayisi de depreme hazır olacak!

Köşe Yazısını Dinle

Bursa için… Beklenen büyük ve yıkıcı depremi, genelde konutlar üzerinden konuşuyor, kentsel dönüşüm üzerine yoğunlaşıyoruz.

Oysa…

Bursa bir sanayi kenti. Üstelik, Batı’nın en büyük sanayi kenti olarak üretim yapıyor, ürettiklerini ihraç ediyor, istihdam sağlıyor. Çatısı altında binlerce kişinin çalıştığı ve 24 saat üretim yapan büyük sanayi kuruluşları var.

Acaba Bursa sanayisi depreme hazır mı?

Bu konuda…

“Şehirle bütünleşen üniversite” ilkesiyle hareket eden ve uluslararası patentli zemin sıvılaşmasını önleyen bor katkılı malzeme buluşuna imza atan Bursa Teknik Üniversitesi, en büyük üretim merkezi Bursa OSB’nin depreme hazırlanması için kolları sıvadı.

BTÜ…

İlk aşamada,  uzman akademisyenleriyle Bursa OSB zemini ve bina stoğunu iyileştirecek yol haritasını hazırlamak için çalışmaları başlatacak.

 

Hedef de…

“Üretim durmadan, depreme dayanıklı OSB” olarak belirlendi.

Nitekim…

BTÜ Rektörü Prof. Dr. Naci Çağlar ile Bursa OSB Başkanvekili Abdullah Burkay bir araya geldiler.

İşte…

Sanayi-üniversite arasında deprem için akademik akıl arama toplantısına BTÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Beyhan Bayhan ve Prof. Dr. Sinan Uyanık’la Prof. Dr. Barış Tamer Tonguç, Bursa OSB Müdürü Osman Yıldırım, BTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Eyübhan Avcı da katıldılar.

Toplantıda…

Burkay’ın açıkladığı rakamlar konunun büyüklüğünü ve önemini gösteriyor:

“Bursa OSB’nin 7 milyon metrekare alanı var. 6 şiddetinin üzerindeki olası bir depremde maddi kayıp, Türkiye ekonomisinin 8’de 1’i kadar olacak. Bu nedenle OSB’nin deprem açısından iyileştirilmesini istiyoruz.”

Tehlikeye de dikkat çekti:

“OSB’de 1961-1975 arasında 2 milyon metrekareye yakın, 1975-1995 arası 1 milyon 392 bin metrekare ve 1999 depremi sonrası 3 milyon metrekare alanda bina inşa edildi. Deprem açısından ciddi risk potansiyeli var.”

 

BTÜ sanayi ve kente deprem desteğine hazır

Depremsellik alanında… Bursa Teknik Üniversitesi’nin özel avantajı var. Hem Rektör Prof. Dr. Naci Çağlar, hem Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Beyhan Bayhan bu alanda Türkiye’nin görüşleri önemsenen akademisyenleri.

Rektör Prof. Dr. Çağlar…

Zemin iyileştirme ve yapı sorunlarının belirlenmesi için Bursa OSB ile atılan adım sonrası şunu söyledi:

“Üniversite olarak deprem konusunda yetkin durumdayız. Hem şehrimiz, hem Bursa OSB için her türlü desteğe hazırız.”

 

Yenişehir’den Düsseldorf 3 Nisan, Stuttgart 30 Mayıs’ta uçuş başlıyor

Geçen pazar… Antalya’dan gelen ilk SunExpress uçağı ve yolcularını Bursa Havayolları Çalışma ve İstişare Grubu olarak arkadaşlarıyla birlikte Yenişehir Havaalanı’nda karşılayan ve geçmiş dönem AK Parti Bursa Milletvekili olan Dr. Mustafa Esgin, yine arkadaşlarıyla Antalya’ya uçtu.

Açıkçası…

Aktif siyaset yaparken, Yenişehir Havaalanı’nın canlanması için çaba gösteren Dr. Esgin’in, bu kez sivil toplum adına ilgisini sürdürmesi önemli.

Nitekim…

Cuma akşamı Antalya’dan görüştüğümüzde heyecanlıydı:

“Rötar yaşamadan 50 dakikada Antalya’ya ulaştık. Yolcu ilgisi de çok önemliydi, daha da artacağına inanıyorum.”

Yeni uçuşları da açıkladı:

“Yenişehir’den Almanya Düsseldorf’a direkt uçuşlar 3 Nisan’da başlıyor. 3.5 saatlik uçuşun bilet fiyatı 4 bin 349 lira. 3 saat 5 dakikalık Stuttgart uçuşu 3 bin 986 lira bilet bedeliyle 30 Mayıs’ta başlayacak.”  

 

Bursa’nın yeni uçuş rotalarına destek gerek

Bursa için… Yenişehir Havaalanı’nın uzaklığı tartışması artık çok gerilerde kaldı. En azından Sabiha Gökçen ve İstanbul havalimanlarından daha kısa sürede ve daha kolay ulaşılıyor.

Üstelik…

Eskişehir, Bilecik, Kütahya, Balıkesir gibi bölge illeri için de çok cazip.

Ne var ki…

Yenişehir Havaalanı’ndan daha fazla uçuş için Bursa’dan da daha çok kurumsal destek gerekiyor.

 

Baba-kız güneyden doğuya en özel rallide doğal cennetleri fotoğrafladılar

Fatih Özenbaş… Meslektaşımız ve dostumuz olması yanında, Bursa’nın yetiştirdiği fotoğraf ustası olarak adını Türkiye’ye kabul ettirdi.

Yıllarca…

Atlas dergisi adına dünyanın en ulaşılamaz yerlerine ulaştı, en bilinmeyen yerlerde fotoğraflar çekip röportajlar yaptı.

Türkiye’de de…

 

Adım atmadığı yöre, görmediği ve fotoğrafını çekmediği doğa cenneti kalmadı.

Büyük usta…

Gözümüzün önünde büyüyen üniversite öğrencisi kızı Dilara ile birlikte, Türkiye’nin en özel rallisine katıldı.

Startı…

Mersin’de verilen TransAnatolia Rally Raid rota olarak Karaman, Konya, Niğde, Adana, Kayseri, Yozgat, Sivas, Erzincan, Tunceli, Elazığ,  Bingöl, Muş, Bitlis’ten geçip Van’da sona erdi.

2 bin 200 kilometrelik heyecan dolu parkurda motosiklet, 4×4 otomobil, SSV ve kamyonlar yarışırken baba-kız Fatih ve Dilara Özenbaş da hem heyecanı yaşadılar, hem doğal cennetleri fotoğrafladılar.

 

İngiliz Guardian Alper Tüydeş’i herkesten iyi izliyor

Alper Tüydeş… Çektiği doğa ve kuş fotoğraflarıyla Karacabey’i dünyaya tanıtıyor.

Belgesel ve filmlere konu olan Yaren Leylek ile Balıkçı Adem Amca’nın dostluğunu dünya Alper’den öğrendi.

Üstelik…

İngiltere’nin dünya çapındaki The Guardian gazetesi Alper Tüydeş’i hepimizden daha yakından izliyor ve fotoğraflarını haftanın seçkisi köşesinde yayınlıyor.

Bu hafta da iki enfes fotoğrafına yer verdi.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X