Olay Gazetesi Bursa

HDP’nin emanet oylarına karşı “düşük baraj” planı

Siyaset çok ilginç bir mekanizma. Daha düne kadar koalisyon kurulması ve ülkenin yeni bir seçim yaşamaması için topyekûn niyet ortaya konuyordu. Son süreçte… AK Parti’nin koalisyon seçeneği iki partiye inerken, hükümetin kurulabilmesi için 45 günlük sürede de son 12 güne girdi. Derken… AK Parti’nin “Erken seçim kararı alarak mevcut hükümetle seçime gitmek için milletvekillerinden imzaların […]

Siyaset çok ilginç bir mekanizma. Daha düne kadar koalisyon kurulması ve ülkenin yeni bir seçim yaşamaması için topyekûn niyet ortaya konuyordu.

Son süreçte…

AK Parti’nin koalisyon seçeneği iki partiye inerken, hükümetin kurulabilmesi için 45 günlük sürede de son 12 güne girdi.

Derken…

AK Parti’nin “Erken seçim kararı alarak mevcut hükümetle seçime gitmek için milletvekillerinden imzaların toplandığını” bu sütunlardan duyurduk.

Bu sütunların okurlarının geçen hafta öğrendikleri bu gelişme, sonraki günlerde televizyonlara konu oldu, yaygın gazetelerin birinci sayfalarında da yer buldu.

O günlerde…

AK Parti ile CHP arasındaki görüşmelerde iki partinin de masadan kalkan taraf olmamak için verdikleri taktik mücadeleyi hep birlikte izledik. O mücadele henüz sonuçlanmış değil.

Görünen o ki…

Partiler arasındaki görüşmelerde henüz “olmuyor” denilmemesine karşın, Türkiye adım adım seçime gidiyor. Seçimle ilgili olarak her geçen gün yeni planlar konuşuluyor.

Özellikle iktidar partisi kanadından gelen haberler AK Parti’nin “HDP’siz ya da zayıflamış HDP’li bir Meclis” arzusunu da ortaya koyuyor.

Bu noktada…

Seçim hazırlıkları kapsamında en büyük değişim olarak adlandırılabilecek bir gelişme kamuoyunun gündemine gelmek üzere:

1980 ihtilali yasalarıyla getirilen ve 1983 seçimlerinden itibaren uygulanan yüzde 10 seçim barajı için ilk kez parlamentoda indirilmesi eğilimi var.

Henüz bir oran telaffuz edilmemekle birlikte, yüzde 7 konuşuluyor.

Amaç ise şöyle açıklanıyor:

Seçimde HDP’nin barajı aşması için verilen oylar var. Zaten HDP de bunları emanet oy olarak kabul ediyor. Eğer baraj düşürülürse, risk ortadan kalkacağı için emanet oylar kendi partilerine dönebilir.”

Konu…

Şimdilik AK Parti’nin kendi içinde tartışmaya açtığı bir çalışma. Barajın düşüp düşmeyeceği, düşerse yüzde kaç olacağı elbette bilinmez. Düşürülmüş barajla seçim stratejinin hedefe ulaşacağının da garantisi yok.

Ayrıca…

Barajı düşürmek için yapılacak yasal düzenlemeler bir sonraki seçimden itibaren geçerli olacağı için, bu seçimde geçerli olabilmesini sağlamanın yolu da farklı bir yasal düzenlemeden geçiyor.

Kısacası…

Türkiye’nin adım adım seçime gittiği bir süreçte en büyük sürpriz olarak önümüze Meclis’te düşürülmüş baraj geliyor. Ama bunun yolu biraz karışık.

 

Bennur Karaburun operasyon geçirdi

 

Türkiye’nin “yağmurda şemsiye tutulan engelli kız” fotoğrafıyla tanıdığı, 7 Haziran seçiminde de AK Parti Bursa Milletvekili seçilip Meclis’e giden Bennur Karaburun küçük bir operasyon geçirdi.

Ankara’da TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Hastanesi’nde gerçekleştirilen operasyonun başarılı geçtiği kulağımıza geldi.

Bu dönem engellilere yönelik çalışmalar yapmayı planlayan Karaburun, önümüzdeki günlerde de siyasete girmesinde etkili olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya gelecek.

 

Ovaakça Doğalgaz Santralı için son teklif tarihi 15 Ekim

 

Öyküsünü dün bu sütunlarda anlattık… Aslında Doğalgaz Kombine Çevrim Santralı’nın başka bir kente yapılması planlanmıştı. Fakat Japonya’daki Türk-Japon görüşmelerine dönemin Devlet Bakanı olarak katılan Cavit Çağlar her iki tarafı da ikna ederek santralın Bursa’ya kaydırılmasını sağladı.

Temeli 1996 yılında dönemin Cumhurbaşkanı olan rahmetli Süleyman Demirel ve yine dönemin Başbakanı olan rahmetli Necmettin Erbakan tarafından atıldı, 32 ay sonra da açılışı yapıldı.

Türkiye’de tüketilen elektriğin yüzde 6’sını üreten Ovaakça Doğalgaz Kombine Çevrim Santralı faaliyete geçtiği andan itibaren Bursa başta olmak üzere Marmara Bölgesi’nin elektrik ihtiyacının karşılanmasını sağladı.

Dahası…

Türkiye’nin enerji dengesinde ve elektrik fiyatlarının belirlenmesinde en stratejik unsur oldu.

İşte…

Tüm özelliklerini dün bu sütunlarda anımsattığımız Ovaakça Doğalgaz Kombine Santralı seçim sonrası İzmir Aliağa’daki doğalgaz çevrim santralıyla birlikte özelleştirme kapsamına alındı. Karar 15 Haziran tarihinde Resmi Gazete’de yayınlandı.

Hem gelişmeyi, hem santralın elektrik piyasası için önemini aktardığımız dünkü yazıya çok ilginç mesajlar geldi. Satış kararına yönelik, kısa adı EÜAŞ olan ve bir kamu kuruluşu olan Elektrik Üretim A.Ş. tarafından altyapı oluşturma amacıyla atılan bazı adımlar da ortaya çıktı.

Enerji sektöründe faaliyet gösteren ve Ovaakça Santralı çalışanlarının üye oldukları Tes-İş Sendikası özelleştirme kararına karşı mücadele için harekete geçerken, santralı almak isteyenler de 15 Ekim’e kadar Başbakanlık Özelleştirme İdaresi’ne başvurabilecekler.

Kapalı zarfla gizli teklif verme yöntemiyle yapılacak ihalenin geçici teminat tutarı ise 15 milyon Dolar olarak belirlendi.

 

Adeta diken üstünde yaşayan Otosansit esnafı için döktü

 

Açıkça söylemek gerekirse… Yerel seçimlerden bu yana Osmangazi ve Yıldırım’da belediyelere en ciddi muhalefeti MHP sürdürüyor.

Örneğin…

Osmangazi’de MHP’li Belediye Meclisi Üyesi Cemil Aydın adeta tek başına ordu gibi çalışıyor. Yıldırım’daysa, Erkan Subaşı’nın İlçe Başkanı olmasıyla MHP harekete geçti ve muhalefet örneği sergiliyor.

Bunu da vatandaşla iç içe davranarak yapıyor.

Örneğin…

MHP Yıldırım İlçe Başkanı Subaşı son olarak yönetim kurulu ve belediye meclis üyeleriyle birlikte Otosansit esnafını dinledi.

İşlerin durması nedeniyle ekonomik sıkıntı yaşayan esnaf, çöplerin toplanmamasından güvenliğe kadar bir dizi istekte bulundu.

Yanı sıra…

Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali’nin “Esnafın yüzde 60’ının kabul etmesi halinde sanayi sitesi yerine kentsel dönüşümle konut ve ticari alanlar yapılabileceği” açıklamasından da tedirgin olduklarını söylediler.