Tam da… Koronavirüs pandemisinde hafta başı üçüncü dalganın pik noktası sonrası vaka sayıları düşey seyir izleyip plato çizdiğinde, umutlanmıştık.
Rakamlar da ilginç bir grafik sergiliyordu.
Mart sonu 150’ye kadar düşen günlük vaka sayısı, nisan ayıyla birlikte tırmanışa geçip önce günlük 1.100’e, hafta başı da 2.100’e ulaşmıştı.
Ne var ki…
Yeni haftada iki günlük seyirle ortaya çıkan plato durumu kısa sürdü, umutlar da iki günde yerini yeni korkulara bıraktı.
Çünkü…
Buna karşın…
Rakamların büyük ilçelere yansımasında çok büyük değişiklik gözlenmedi.
Örneğin…
Tespit edilen vakaların yüzde 29’u en büyük ilçe Osmangazi’de bulunurken, Nilüfer yüzde 24’le ikinci, Yıldırım da yüzde 19’uyla üçüncü sırada. Onları yüzde 9’la İnegöl izliyor.
Tablo ortada…
Çok kısa sürede Bursa’daki günlük vaka sayısının 150’den 2 bin 500’e gelmesi hiç de normal değil. Hastanelere başvuruların ve başta yoğun bakımlar olmak üzere yataklardaki doluluk oranlarının hızla artmasına neden olan vaka trafiği pek alışılmış bir seyir göstermiyor.
Konuştuğumuz uzmanlar bu hızlı artışa iki gerekçe üzerinde duruyorlar.
Birincisi…
Bursa’da görülen vakaların büyük bölümü İngiliz mutantı olarak kayıtlara geçiyor. Vaka sayısındaki anormal artış, İngiliz mutantının bulaşma ve yayılma hızının yüksekliğini gösteriyor.
İkincisi…
Ramazan ayına girişte ve özellikle ilk iki günü yaşanan toplumsal hareketliliğin yol açtığı yoğunluk virüsün yayılma hızını tetikledi.
Düşünceleri şu:
“Hafta başında vakalarda görülen düşey seyir gerçekçiydi. Pik noktası 2 bin 100 kabul edildiği için vakaların inişe geçmesi söz konusuydu. Fakat ramazan hareketliliği artışı tetikledi.”
Şunu da eklediler:
“Tam zamanında ve doğru kararlar alındı. Kısmi kapanma gelmeseydi bayram ve yaz kâbus olurdu.”
Yasaklar doğru, uygulama sorunlu
Örneğin…
Kısıtlamanın saat 19.00’da başlaması trafik başta olmak üzere yoğunluğu arttırdı, insanların yollarda kalmalarına neden oldu. Aynı şekilde, eve dönüş saati olan 18.00’de marketlerin kapanması da mağdur ediyor.
Mudanya’da siyaset anlayışını değiştiriyorlar: Hedef, önce kalkınma
Dilek Durak’ı daha AK Parti Nilüfer İlçe Kadın Kolu Başkanlığı’ndan tanırız. Siyaset yaptığı bölgede çalmadık kapı bırakmaz.
Nilüfer’de…
Yönetiminden…
Hukuk ve Adalet Politikaları Başkanı Av. Berkay Tolga Battal, Gençlik Politikaları Başkanı Emir Ahmet Yılmaz, Halkla İlişkiler Başkanı Handan Özalp, Kırsal Alanda Kadın Kalkınma Politikaları Başkanı Yeşim Mayıl, Sektör Politikaları Başkanı Murat Erdoğan’la ziyarete geldiğinde “Bilgi siyaseti yapıyoruz, kalkınma için çalışıyoruz” dedi ve şunu söyledi:
“Mudanya’nın 36’sı kırsal 47 mahallesi var. Köy hakları için yol gösterip kırsal kalkınmada Avrupa Birliği fonlarına proje yazıyoruz.”
Şunun altını çizdi:
“Mahalleler kalkınırsa Mudanya da kalkınır.”
Gelişen Mudanya’ya ‘turizm’ bakışı
“Tarihi Girit Mahallesi mimarisi tüm ilçede benimsenseydi, bambaşka bir Mudanya olurdu. Yerel yönetimler denizi temiz tutabilseydi her şey değişirdi. Sağlık ve inanç turizmi merkezi Mudanya olabilirdi.”
Pandemiyle gelen kongre yasakları için çözüm önerisi: Dijital kongre
Daha… Uludağ Üniversitesi öğrencisiyken, arkadaşlarıyla Bursa 2023 Hareketi’ni kurdu, ÜNİTİMSAH’la çığır açtı.
İşte…
Özellikle de…
Bursaspor kongresinin belirsizliğinden yola çıkıp, “Kongrelerin dijital ortamda ve dijital araçlarla yapılmasını” önerdi.
Dikkat çektiği şu:
“Günümüzde birçok ülke hükümet seçimini bile vatandaşlık numarası üzerinden sanal ortamlarda gerçekleştiriyor. En azından STK’larımız bunun için gerekli bürokratik ve teknolojik altyapıyı oluşturmalı. Hem tüzüklerini hem de üye veri tabanlarını buna hazırlamalı.”
TSE Koordinatörü covid tedavisinde
Mart ayında, kısa adı TÜMBİFED olan ve merkezi İstanbul’da bulunan Tüm Bürokratlar ve İş İnsanları Federasyonu Başkanı seçildi.
Hüsrev dün de, İstanbul Sarıgazi’deki Prof. Dr. Feriha Öz Acil Durum Hastanesi’nde 1 haftadır Covid tedavisi gördüğünü, durumunun iyi olduğunu duyurdu.